Ένα πρότυπο ευζωίας 6 βημάτων εμπνευσμένο από τον Αριστοτέλη

Ένα πρότυπο ευζωίας 6 βημάτων εμπνευσμένο από τον Αριστοτέλη

Η σημερινή ψυχολογία χρησιμοποιεί τον όρο ευζωία για μια εκδοχή του αριστοτελικoύ μιμιδίου «ευδαιμονία». Η ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν Carol Ryff, αντλώντας, μεταξύ πολλών άλλων διανοητών, από τον Αριστοτέλη, υποθέτει ένα πρότυπο ευζωίας με έξι όπλα:

1.Αποδοχή του εαυτού

Να είσαι θετικός απέναντι στον εαυτό σου, αναγνωρίζοντας τις καλές και τις λιγότερο καλές ιδιότητές σου, και να αισθάνεσαι καλά γι’αυτό που είσαι. Για να το πετύχεις, χρειάζεται μια μη κριτική αυτοεπίγνωση.

2. Προσωπική εξέλιξη

Η αίσθηση ότι εξακολουθείς να αλλάζεις και να αναπτύσσεσαι τείνοντας στο πλήρες δυναμικό σου, και καθώς προχωράς να βελτιώνεσαι, υιοθετώντας νέους τρόπους θεώρησης ή ύπαρξης και αξιοποιώντας στο έπακρο τα χαρίσματά σου. «Ο καθένας από εσάς είναι τέλειος έτσι όπως είναι», έλεγε στους μαθητές του ο δάσκαλος της ζεν, Σουζούκι Ρόσι, και, συμφιλιώνοντας σαφώς την αποδοχή με την εξέλιξη, προσέθετε «και μπορείτε να βελτιωθείτε λίγο ακόμη».

Διαβάστε επίσης: Η αξία του μελιού στην υγεία και στην μακροζωία

3. Αυτονομία

Να σκέφτεσαι και να πράττεις ανεξάρτητα, να είσαι απαλλαγμένος από κοινωνικές πιέσεις και να μετράς τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας τα δικά σου μέτρα. Αυτό, παρεμπιπτόντως, ισχύει ιδιαίτερα στις ατομικιστικές κουλτούρες όπως στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με κουλτούρες όπως της Ιαπωνίας, όπου η αρμονία με την ομάδα κάποιου διαφαίνεται μεγαλύτερη.

4. Έλεγχος των καταστάσεων

Να νιώθεις ικανός να χειριστείς τις περιπλοκότητες της ζωής, δράττοντας τις ευκαιρίες όπως έρχονται στο δρόμο σου και δημιουργώντας καταστάσεις που ταιριάζουν με τις ανάγκες και τις αξίες σου.

5. Ικανοποιητικές σχέσεις

Να δημιουργείς σχέσεις με ζεστασιά, συμπόνια, εμπιστοσύνη και, μαζί, αμοιβαία φροντίδα του ενός για τον άλλον και ένα υγιές δούναι και λαβείν.

6. Σκοπός στη ζωή

Να έχεις στόχους και πεποιθήσεις που να σου δίνουν την αίσθηση ότι η ζωή σου έχει νόημα και κατεύθυνση. Ορισμένοι φιλόσοφοι υποστηρίζουν ότι η πραγματική ευτυχία έρχεται ως παράγωγο προϊόν του νοήματος και του σκοπού στη ζωή.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Daniel Goleman & Richard J. Davidson «Ο Δρόμος προς τη Μόνιμη Μεταμόρφωση» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα