Τα προβλήματα του 5ου συναισθηματικού κέντρου και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα προβλήματα του 5ου συναισθηματικού κέντρου και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Η κατάσταση της υγείας σε αυτό το κέντρο δείχνει πόσο καλά επικοινωνείς με τους άλλους στη ζωή σου. Αν δυσκολεύεσαι σε αυτή την επικοινωνία – είτε επειδή δεν προσέχεις αυτά που λένε οι άλλοι είτε επειδή δεν εκφράζεσαι εσύ αποτελεσματικά – είναι πολύ πιθανό να έχεις προβλήματα στην περιοχή του στόματος, του λαιμού και του θυρεοειδούς.
Το κλειδί είναι η ισορροπία στον τρόπο που επικοινωνείς με τους άλλους στην καθημερινότητά σου.

Να θυμάσαι πάντα ότι η επικοινωνία είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Δίνεις και παίρνεις. Ακούς και μιλάς. Και επικοινωνείς αποτελεσματικά όταν ο άλλος κατανοεί αυτό που θέλεις να πεις, ενώ παράλληλα κατανοείς κι εσύ την άποψή του, ώστε να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου ανάλογα.

Η περιοχή του σώματος που επηρεάζεται από τις αναποτελεσματικές επικοινωνιακές δεξιότητες εξαρτάται από τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που δημιουργούν το πρόβλημα. Υπάρχουν τρία πρότυπα επικοινωνίας που οδηγούν συχνά σε ασθένειες σε αυτό το συναισθηματικό κέντρο. Τα προβλήματα στο στόμα – που περιλαμβάνουν τα δόντια, τις γνάθους και τα ούλα – παρουσιάζονται σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφράσουν και να χειριστούν τις προσωπικές τους απογοητεύσεις.

Τα προβλήματα στο λαιμό και τον αυχένα εμφανίζονται σε ανθρώπους που, ακόμα και αν γενικά διαθέτουν επικοινωνιακή δεινότητα, γίνονται άκαμπτοι και συγχύζονται όταν δεν μπορούν να ελέγξουν την έκβαση μιας κατάστασης.

Τέλος, οι άνθρωποι με προβλήματα στον θυρεοειδή έχουν πολύ ευαίσθητες κεραίες και “πιάνουν” το τι συμβαίνει, αλλά δεν εκφράζουν τη γνώμη τους, επειδή τις περισσότερες φορές πασχίζουν να διατηρήσουν την ηρεμία ή να κερδίσουν την αποδοχή των άλλων.

Να θυμάσαι ότι, αν έχεις κάποιο πρόβλημα στα όργανα του πέμπτου συναισθηματικού κέντρου, το σώμα σου σε ειδοποιεί να εξετάσεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες.

Σύμφωνα με τη θεωρία των δηλώσεων της Λουίζας, η υγεία του λαιμού, των γνάθων, του θυρεοειδούς και του στόματος εξαρτάται από το αν εκφράζεις ή όχι τη γνώμη σου. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα στο λαιμό συνδέονται με τη δυσκολία να πούμε τη γνώμη μας και με την αίσθηση ότι η δημιουργικότητά μας καταπνίγεται.

Η φλεγμονή του λαιμού στην περιοχή κοντά στις αμυγδαλές σχετίζεται με την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ή να ζητήσουμε αυτό που χρειαζόμαστε.
Ο κόμπος μας στο λαιμό έχει να κάνει με το φόβο μας να εκφραστούμε.
Τα προβλήματα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σχετίζονται με την ισχυρογνωμοσύνη και τη στενομυαλιά. Επίσης, η άρνησή μας να δούμε την οπτική γωνία του άλλου οδηγεί στο στραβολαίμιασμα και σε άλλα προβλήματα του αυχένα.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς συμβαίνουν περισσότερο όταν ταπεινωνόμαστε και δεν κάνουμε αυτό που θέλουμε.
Όταν δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τα θέλω μας γινόμαστε επιρρεπείς στον υποθυρεοειδισμό. Εκείνοι που νιώθουν “να πνίγονται και να ασφυκτιούν” διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτή τη διαταραχή.

Ωστόσο, έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις εκπληκτική υγεία στο λαιμό, στο θυρεοειδή και στο στόμα σου, συνδυάζοντας την ιατρική, τις δηλώσεις και τη διαίσθηση του σώματός σου που σου στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα.
Αν έχει πρόβλημα με το δυναμισμό και τη διεκδίκηση – επειδή είσαι είτε υπερβολικά επιθετικός είτε υπερβολικά υποχωρητικός – ίσως να σου έχουν εμφανιστεί ήδη κάποια θέματα υγείας σε αυτό το κέντρο.
Ακούγοντας το σώμα σου και αλλάζοντας στη συνέχεια τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σου, μπορείς να ακονίσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, να θεραπεύσεις το σώμα σου και να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τις σχέσεις σου.

Βρες τον κατάλληλο τρόπο να μιλήσεις στο ταίρι σου, στα παιδιά, τη μητέρα, τον πατέρα και το αφεντικό σου, ώστε να σε κατανοήσουν.
Αν έχεις προβλήματα στην επικοινωνία σου με τους άλλους, είναι σημαντικό να τα προσδιορίσεις με ακρίβεια, ώστε να βρεις τον καλύτερο τρόπο να τα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και να αποκτήσεις εκπληκτική υγεία στο πέμπτο συναισθηματικό κέντρο.
Ο κόσμος περιμένει να σε ακούσει. Όλα είναι καλά.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Louise Hay & Mona Lisa Schulz ‘Όλα είναι καλά” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα