Τα προβλήματα της καρδιάς και τα πνευματικά μαθήματα που την θεραπεύουν

Τα προβλήματα της καρδιάς και τα πνευματικά μαθήματα που την θεραπεύουν

Ενώ το 4% των γυναικών παθαίνουν καρκίνο του μαστού, ένα 36% παθαίνει διάφορες καρδιακές α-σθένειες.

Ακούμε τόσα πολλά για τον καρκίνο του μαστού, αλλά πολύ λίγα για τα καρδιακά νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Κι όμως, αυτά τα νοσήματα είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που τις οδηγούν στο θάνατο. Επίσης, οι πιθανότητες θανάτου από επιπλοκές μετά από μια εγχείρηση μπάι πας είναι μεγαλύτερες για τις γυναίκες απ’ όσο για τους άντρες.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την καρδιά μας.

Μια διατροφή πλούσια σε λίπη δεν είναι καθόλου καλή για μας. Σε βιολογικό επίπεδο, μια τέτοια διατροφή, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και με το κάπνισμα, συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να τα αλλάξουμε όλ’ αυτά. Μιλάμε για «καρδιακή προσβολή», αλλά στην πραγματικότητα δεν μας «προσβάλλει» η καρδιά μας. Εμείς την «προσβάλλουμε».

Σε συναισθηματικό επίπεδο, η καρδιά και το αίμα που στέλνει στο σώμα μας αντιπροσωπεύουν την αγάπη, τη χαρά και τους πρώτους οικογενειακούς δεσμούς μας. Οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους συνήθως έχουν κάποια άλυτα οικογενειακά ζητήματα, που αφαιρούν την αγάπη και τη χαρά από τη ζωή τους. Αυτά τα ζητήματα τις εμποδίζουν ν’ αφήσουν την αγάπη και τη χαρά να μπουν στην καρδιά τους, γιατί φοβούνται να ανοιχτούν σ’ αυτές. Όταν κλείνουμε την καρδιά μας στην αγάπη, είναι σαν να εμποδίζουμε την ίδια τη ροή της ζωής να κυλήσει ελεύθερα στις φλέβες μας.

Όσο κι αν ψάξουμε τους συναισθηματικούς λόγους που δημιουργούν τα καρδιακά προβλήματα, πάντοτε θα επιστρέφουμε στη συγχώρεση.

Το πνευματικό μάθημα της συγχώρεσης είναι δύσκολο για όλους μας. Κι όμως, είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθουμε, αν θέλουμε να θεραπεύσουμε και να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας.

Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει την προδοσία, την απώλεια ή την κακομεταχείριση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το να συγχωρέσουμε κάθε γεγονός που μας πλήγωσε, καθώς και κάθε άνθρωπο που συμμετείχε σ’ αυτό, είναι μέρος της πορείας μας προς την πνευματική ωριμότητα. Ό,τι κι αν είναι εκείνο που συνέβη, έγινε, τελείωσε και δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Όταν το αφήνουμε να φύγει, τότε απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά του παρελθόντος.

Η απελευθέρωση του παρελθόντος μας δίνει την ελευθερία να ζήσουμε το τώρα.

Είναι αδύνατον να είμαστε υγιείς, ευτυχισμένοι, ελεύθεροι και να ευημερούμε, όσο μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν και δεν συγχωρούμε.

Αυτά είναι τα τρία σημαντικότερα ζητήματα, τα μεγαλύτερα πνευματικά μας μαθήματα: να συγχωρούμε, ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους και να ζούμε στο τώρα. Με αυτό τον τρόπο θα θεραπεύσουμε την καρδιά μας.

Διαβάστε επίσηςΟ Δρόμος της Καρδιάς: Οι καταστροφικές συνέπειες όταν δεν τον ακολουθούμε

Μια φορά τη μέρα, κάθισε κάπου ήσυχα και ακούμπησε τα χέρια σου πάνω στην καρδιά σου. Στείλε της αγάπη και άφησε τον εαυτό σου να νιώσει την απέραντη αγάπη που έχει η καρδιά σου για σένα. Χτυπάει για σένα πριν ακόμα γεννηθείς και θα συνεχίσει να δουλεύει για σένα όσο καιρό επιλέξεις να ζήσεις.

Κοίταξε προσεκτικά μέσα στην καρδιά σου και δες μήπως κρύβεται κάπου εκεί κάποια πικρία ή μνησικακία. Απαλά ξέπλυνέ τις με τη συγχώρεση και την κατανόηση.

Αν μπορούσες να δεις την ευρύτερη εικόνα της ζωής, τότε θα καταλάβαινες τα μαθήματα που ήρθαν στη ζωή σου και θα κατανοούσες τους λόγους για τους οποίους παρουσιάστηκαν μπροστά σου.

Στείλε αγάπη σε κάθε μέλος της οικογένειάς σου και συγχώρεσέ το.

Νιώσε την καρδιά σου να ηρεμεί και να γαληνεύει.

Η καρδιά σου είναι αγάπη και το αίμα που τρέχει στις φλέβες σου είναι χαρά.

Η καρδιά σου στέλνει τώρα με αγάπη τη χαρά σε ολόκληρο το σώμα σου.

Όλα είναι καλά κι εσύ είσαι απόλυτα ασφαλής.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Louise Hay «Γυναικεία Δύναμη» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα