Οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι είναι η περιοχή της υποστήριξης, των γερών νεφρών. Συχνά συνδέονται με απώλεια της στήριξης, με χτυπήματα «κάτω από τη μέση», καθώς και με το ευρύτατο θέμα των νεφρών και του συμβολισμού τους.
Οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι είναι αυτοί που «σηκώνουν το φορτίο» και που μας επιτρέπουν να σταθούμε όρθιοι, να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις: «έχω γερά νεφρά», «ξεμεσιάστηκα».
Τα προβλήματα της μέσης μιλούν για την μεγαλύτερη ή μικρότερη ικανότητά μας να «αντιμετωπίζουμε» τη ζωή, τις καταστάσεις. Μιλούν για την ικανότητά μας να πάρουμε την ευθύνη της υλικής διάστασης της ζωής «χρήματα, εργασία, ευθύνες κ.λ.π.). Έναντι αυτών των δυσκολιών (υλικών αλλά και συναισθηματικών) ενδέχεται να υπάρχει και μια αντίδραση φόβου καθώς και δυσκολία προσαρμογής. Από αυτά προκύπτει μια έλλειψη ευελιξίας που έρχεται να εκφραστεί με την σωματική ακαμψία.
Στη γλώσσα υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στη μέση και στα νεφρά. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάποιος μπορεί να σας πει «με πονάει η μέση μου», ενώ στην ουσία πάσχει από τα νεφρά του. Σε ψυχολογικό επίπεδο, αυτά τα δύο γειτονικά όργανα έχουν παρόμοια σημασία: μας βοηθούν να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε τη ζωή.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα νεφρά βάλλονται από το φόβο. Αυτή τη σχέση των νεφρών με το φόβο μπορούμε να την καταλάβουμε εδώ σε όλο το εύρος της, αφού λέμε ότι μας βοηθάνε να σταθούμε όρθιοι, να αντιμετωπίσουμε και να έρθουμε ενδεχομένως σε σύγκρουση με καταστάσεις.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα εάν θα υιοθετήσουμε τη στάση της βελανιδιάς (αντιμετωπίζουμε και αναλαμβάνουμε ευθύνες, έχουμε γερό σκαρί) ή της καλαμιάς (ξεγλιστρούμε με ευελιξία).
Διαβάστε επίσης: H πεντάλεπτη άσκηση που μας βοηθά να εξασκηθούμε στην ενσυνείδηση
Η μέση, όμως, δε έχει μεγάλα περιθώρια προσαρμογής. Δεν μπορεί να λυγίσει πολύ προς τα πίσω. ‘Ετσι, είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει «κατά πρόσωπο».
Αυτό είναι το σημείο της περίφημης δισκοκήλης. Εάν εξετάσουμε μόνο τη μηχανική πλευρά της δισκοκήλης, θα λέγαμε ότι η κήλη του δίσκου, που διαχωρίζει τον τελευταίο οσφυϊκό σπόνδυλο από το ιερό οστό, έρχεται να πιέσει το ισχιακό νεύρο, προκαλώντας ισχιαλγία. Όμως η κήλη δεν είναι μόνο μηχανικό πρόβλημα.
Παρουσιάζεται λόγω υπερβολικών μυϊκών εντάσεων, με μια διαδικασία όπως αυτή που περιέγραψα για την αρθρίτιδα.
Η μυϊκή ένταση είναι αυτή που κάνει το δίσκο να υπερλειτουργεί και να προκαλεί πιέσεις, από τις οποίες δημιουργείται η κήλη.
Πολλοί ασθενείς εκπλήσσονται που τους ανακουφίζει ο βελονισμός, γιατί είναι πεπεισμένοι ότι το πρόβλημά τους είναι αμιγώς «μηχανικό». Ξεχνούν, όμως, την μυϊκή διάσταση, και συνεπώς την ψυχολογική – αφού μέσα από τους μυς εκφράζεται κάποια συναισθηματκή ένταση.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Philippe Dransart «Η Αρρώστια Προσπαθεί να με Γιατρέψει» από τις εκδόσεις Αιώρα