Το πρώτο Μουσείο Μουσικών της Κρήτης στις… Λουσακιές Χανίων

Το πρώτο Μουσείο Μουσικών της Κρήτης στις… Λουσακιές Χανίων

Το παλιό δημοτικό σχολείο στο χωριό Λουσακιές Κισάμου στην Κρήτη, μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού και συγκεκριμένα εκεί πρόκειται να φιλοξενηθεί το πρώτο Μουσείο Μουσικών Κρήτης!

Ουσιαστικά μιλάμε, για ένα Κέντρο της μουσικής- χορευτικής κρητικής παράδοσης και τραγουδιού, η δημιουργία του οποίου δρομολογείται με τη στήριξη του Υπ. Πολιτισμού, της Περ. Κρήτης, του δήμου Κισάμου των τοπικών βουλευτών και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής

«Ο δήμος Κισάμου σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, τον πολιτιστικό σύλλογο και όλους τους φορείς, στηρίζει έμπρακτα τη δημιουργία του Μουσείου, αφού θα αποτελέσει στοιχείο και πηγή πολιτισμού, θα καταγράψει και θα διατηρήσει κομμάτια της τοπικής -και όχι μόνο- ιστορίας αλλά ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου περιλαμβάνει τρία βασικά τμήματα:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αφορά τη διαμόρφωση του χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου σε σύγχρονο Μουσείο.
Το μουσείο θα αναπτυχθεί σε δύο ορόφους και θα περιλαμβάνει τον κεντρικό χώρο, μόνιμο εκθεσιακό χώρο, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια, χώρο ηχοληψιών, αίθουσα και υποδομές για Άτομα με Αναπηρίες και όλους τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους.

Μουσειολογική μελέτη: Το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου θα είναι ψηφιακό, θα αλλάζει συνεχώς εκθέσεις και θα εμπλουτίζεται.

Εθνομουσικολογική μελέτη: Πρόκειται για το επιστημονικό κομμάτι και αφορά την έρευνα όλης της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, αλλά και της Μεσογείου. Φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μελετούν τη μουσική της Κρήτης (από παλιούς και νέους μουσικούς) με οδηγό το βιολί.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα