Μια πραγματικά απίστευτη ανακάλυψη την οποία διαβάσαμε στο huffingtonpost.gr έκαναν επιστήμονες. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι ένα παράσιτο, το Henneguya salminicola, έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Δεν αναπνέει.
Το παράσιτο αυτό που μολύνει τους μυϊκούς ιστούς των ψαριών και των ιδρόβιων σκουληκιών, δεν έχει στο γονιδίωμά του αναπνευστικά γονίδια, όπως συμβαίνει σε άλλους πολυκύτταρους οργανισμούς πάνω στη Γη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Αν και η απουσία αυτή αποτελεί βιολογική πρωτιά, σύμφωνα με το Live Science φαίνεται να ταιριάζει με το περίεργο αυτό παράσιτο. Όπως πολλά παράσιτα της κατηγορίας των μυξοζώων (μακρινοί συγγενείς της μέδουσας), το H. salminicola μπορεί κάποτε να έμοιαζε πολύ περισσότερο με τους προγόνους του, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε έτσι ώστε να μην έχει σχεδόν κανένα από τα πολυκυτταρικά χαρακτηριστικά τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα της huffingtonpost.gr.
«Έχασαν τον ιστό τους, τα νευρικά τους κύτταρα, τους μύες τους, όλα» δήλωσε στο Live Science η Ντοροθέε Χιούτσον, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. «Και τώρα διαπιστώνουμε ότι έχουν χάσει τη δυνατότητά τους να αναπνέουν».
Διαβάστε επίσης: Μαθήτριες από την Κίνα ανακάλυψαν βακτήρια που τρώνε το πλαστικό και το μετατρέπουν σε νερό
Το παράσιτο H. Salminicola είναι σχετικά ακίνδυνο συγκριτικά με άλλα παράσιτα της οικογένειας των μυξόζωων, που έχουν μολύνει και εξαφανίσει μεγάλους πληθυσμούς ψαριών.
Το H. salminicola μοιάζει σαν λευκή φουσκάλα, αν το δούμε πάνω στο σώμα των ψαριών, ενώ οι σπόροι του – αν τους δούμε με μικροσκόπιο – μοιάζουν με γαλάζια σπερματοκύτταρα με δυο ουρές και δυο μάτια, που στην πραγματικότητα, είναι κύτταρα για τσίμπημα που δεν έχουν δηλητήριο αλλά βοηθούν το παράσιτο να προσκολληθεί σε κάποιον ξενιστή όταν χρειαστεί.
Στο εύλογο ερώτημα: πώς παίρνει ενέργεια το H. Salminicola εφόσον δεν αναπνέει, οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Χιούστον, υπάρχουν παρόμοια παράσιτα που διαθέτουν πρωτεΐνες που μπορούν να εισάγουν μοριακή ενέργεια απευθείας από τους μολυσμένους ξενιστές, αλλά χρειάζεται επιπλέον έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με το εν λόγω παράσιτο.
Γεωργία Χασάπη