Ο πρώτος καθρέπτης μας σε αυτή τη ζωή

Ο πρώτος καθρέπτης σας σε αυτή τη ζωή

Η σχέση σας με τους γονείς σας ήταν ο πρώτος σας καθρέπτης σε αυτή τη ζωή. Η ικανότητα των γονιών σας να σας καθρεφτίσουν αγάπη επηρεάστηκε από το πόσο άξιοι αγάπης ένιωθαν οι ίδιοι και το πόσο άφηναν τη ζωή να τους αγαπήσει.

Αυτό που βλέπατε στον καθρέπτη των γονιών σας είναι αυτό που θεωρήσατε αληθινό. Μιας και αυτός ήταν ο πρώτος σας καθρέπτης, επηρεάζει το τι βλέπετε σε όλους τους άλλους καθρέπτες και σε όλες τις άλλες σχέσεις σας.

Στο θεραπευτικό σας ταξίδι επιστρέφετε στον πρώτο καθρέπτη. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να κοιτάξετε ξανά, με νέα μάτια, που δεν είναι θολωμένα από αρνητικές κρίσεις, ενοχές και μίση. Με νέα μάτια, αυτό που θα δείτε στον καθρέπτη αλλάζει και αυτές οι αλλαγές θα φανούν και σε όλους τους άλλους καθρέπτες.

Δεν πρέπει να υποτιμήσετε την επιρροή που είχαν οι γονείς σας στη ζωή σας. Το σώμα σας δημιουργήθηκε από τα δικά τους. Σας έδωσαν το όνομά σας, αυτό που νομίζετε δικό σας. Η γλώσσα τους είναι κατά πάσα πιθανότητα η μητρική σας. Η εθνικότητά τους είναι συνήθως και η δική σας εθνικότητα. Πιθανότατα και η θρησκεία τους είναι η δική σας. Ίσως να είναι και οι πολιτικές σας απόψεις. Ίσως να είναι και οι προκαταλήψεις σας. Ίσως να είναι και οι φόβοι σας.

Όσο μεγάλη, όμως, κι αν είναι αυτή η επιρροή, δεν πρέπει να υποτιμήσετε την ιερή δύναμη μέσα σας, που σας ωθεί να ζήσετε τη δική σας ζωή.

Ένα υπέροχο μάθημα για τους γονείς έρχεται από τον Λιβανέζο ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν. Στο βιβλίο του “Ο Προφήτης”, μας ενθαρρύνει:

“Μάθετε τα μυστικά της καρδιάς σας” και “αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αλλά μην κάνετε την αγάπη δεσμό”.

Θύμιζε στους γονείς:

“Τα παιδιά σας δεν είναι παιδιά σας.

Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη ζωή.

Έρχονται στη ζωή με τη βοήθειά σας, αλλά όχι από σας.

Και μ’ όλο που είναι μαζί σας, δεν ανήκουν σε σας.”

Με ελάχιστες αλλαγές, οι σοφές αυτές συμβουλές μπορούν να απευθυνθούν και στα παιδιά για να τα βοηθήσουν να ζήσουν τη δική τους ζωή:

“Οι γονείς σας δεν είναι γονείς σας.

Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη ζωή.

Έρχεστε στη ζωή με τη βοήθειά τους, αλλά όχι από αυτούς.

Και μ’ όλο που είναι μαζί σας, δεν ανήκετε σε αυτούς.”

Απόσπασμα από το βιβλίο των Louise Hay & Robert Holden “Η Ζωή σε αγαπάει” από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα