Η IBM παρουσίασε τον πρώτο Κβαντικό Υπολογιστή για εμπορική χρήση

Η IBM παρουσίασε τον πρώτο Κβαντικό Υπολογιστή για εμπορική χρήση

Το όνομά του είναι IBM Q System One και για την ώρα δεν πουλιέται αλλά διατίθεται στους πελάτες της εταιρείας IBM, για να τον χρησιμοποιούν μέσω διαδικτύου, προκειμένου να κάνουν κβαντικούς υπολογισμούς.

Ο υπολογιστής διαθέτει 20 κβαντικά qubits αλλά πολλοί ειδικοί της πληροφορικής ισχυρίζονται ότι ένας κβαντικός υπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 50 qubits.

Τι είναι το qubit;

Qubit είναι η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας σε ένα κβαντικό υπολογιστή, ενώ bit είναι η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας σε ένα συμβατικό ψηφιακό υπολογιστή, κατά κανόνα ηλεκτρονικό.

Το 2016, η IBM είχε παρουσιάσει και πάλι ένα κβαντικό σύστημα με 5 qubits κα το είχε διαθέσει για online πειραματισμό, αλλά το νέο σύστημα των 20 qubits είναι το πρώτο που κατασκευάστηκε για εμπορικούς σκοπούς.

Τι είναι όμως ένας κβαντικός υπολογιστής και σε τι μας χρησιμεύει;

Κβαντικός υπολογιστής ονομάζεται μία υπολογιστική συσκευή που εκμεταλλεύεται χαρακτηριστικές ιδιότητες της κβαντομηχανικής, όπως την αρχή της υπέρθεσης και της διεμπλοκής καταστάσεων, για να φέρει εις πέρας επεξεργασία δεδομένων και εκτέλεση υπολογισμών.

Η εξέταση της λειτουργίας των κβαντικών υπολογιστών και η διατύπωση κατάλληλων αλγορίθμων από τη σκοπιά της θεωρητικής πληροφορικής, είναι ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό πεδίο με τίτλο κβαντικός υπολογισμός.

Οι κβαντικοί υπολογιστές θα ανοίξουν νέους ορίζοντες επιστημονικής εξέλιξης και εφαρμογών στους υπολογιστές όπως είναι η επεξεργασία κβαντικών δεδομένων, αλγορίθμων και ασφαλών επικοινωνιών, αξιοποιώντας την κβαντική κρυπτογραφία.

Οι μεγάλης κλίμακας κβαντικοί υπολογιστές αναμένεται ότι θα λύνουν προβλήματα πολύ ταχύτερα από τους κλασικούς υπολογιστές, χρησιμοποιώντας τους καλύτερους μέχρι τώρα γνωστούς αλγόριθμους, όπως η παραγοντοποίηση μεγάλων αριθμών, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο του Shor ή η προσομοίωση μεγάλων συστημάτων.

Ο θεωρητικός πληροφορικός του Πανεπιστημίου του Τέξας, Scott Aaronson εξηγεί : « Η ιδέα πίσω από τον κβαντικό υπολογιστή είναι πως παίρνεις τα φαινόμενα της κβαντομηχανικής και τα εκμεταλλεύεσαι σε μεγάλες κλίμακες. Η ιδέα είναι η χορογραφία ενός μοτίβου αλληλεπίδρασης» ώστε, να αλληλοεξουδετερωθούν όλα τα άλλα, μένοντας μόνο η απάντηση που ψάχνεις.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα