Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία: Πώς τα χρώματα καθορίζουν την ζωή μας

Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία: Πώς τα χρώματα καθορίζουν την ζωή μας

Το τελευταίο διάστημα ο όρος Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία έχει αρχίσει και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στο πεδίο της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης, κάτι που μου κίνησε αρκετά το ενδιαφέρον.

Αποφάσισα λοιπόν να βρω έναν ειδικό της συγκεκριμένης τεχνικής, κάτι που ομολογουμένως ήταν αρκετά δύσκολο καθότι δεν υπάρχουν αρκετοί στην Ελλάδα και να συλλέξω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ.

Εντόπισα την κ. Ελευθερία Κοντομάρη, Σύμβουλο Ψυχοδυναμικής Χρωματοθεραπείας και πραγματοποιήσαμε μια θεραπεία με την δική της μέθοδο. Ας δούμε όμως πρώτα, τι είναι η Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία;

Σύμφωνα με την κυρία Κοντομάρη είναι μια μέθοδος όπου χρησιμοποιεί το χρώμα σαν εργαλείο θεραπείας και αυτογνωσίας. Το χρώμα φέρνει στην επιφάνεια το κρυμμένο δυναμικό του ανθρώπου, τον σκοπό της ζωής του αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να έχει και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την φιλοσοφία της Ψυχοδυναμικής Χρωματοθεραπείας όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε τα 4 χρώματά μας, που σύμφωνα με αυτά μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για εμάς, για το σκοπό που έχουμε έρθει σε αυτήν την ζωή, απαντήσεις για τον λόγο τον οποίο μας συμβαίνουν κάποια πράγματα και το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά.

Για να πραγματοποιηθεί μια συνεδρία θα πρέπει να δώσουμε μια ημέρα πριν το ραντεβού, ένα πλήρες ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης μας. Στην ερώτησή μου για την χρησιμότητα των στοιχείων αυτών για την υλοποίηση της συνεδρίας η κ. Ελευθερία Κοντομάρη μου εξήγησε πως μέσα από αυτά τα στοιχεία με έναν ειδικό τρόπο αριθμοσοφίας σε συνεργασία με την ταυτοποίηση των αριθμών απέναντι στα χρώματα ο θεραπευτής σκιαγραφεί την «χρωματική μας παλέτα» και φτιάχνει το χρωματικό μας προφίλ. Μέσα από αυτό το προφίλ, το οποίο είναι και η βάση για όλα, μπορεί και εκείνη αλλά και ο θεραπευόμενος να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, τις επιλογές του και τους γύρω του.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας, βγαίνει το χρωματικό μας προφίλ, και μέσα από αυτό που είναι και ο πυρήνας της Ψυχοδυναμικής Χρωματοθεραπείας ο θεραπευόμενος μαθαίνει πτυχές του εαυτού του και τον σκοπό για τον οποίο έχει επιλέξει να έρθει σε αυτήν την ζωή.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που μου έδωσε η κυρία Κοντομάρη, ο κάθε ένας από εμάς έχει 4 χρώματα. Εάν το πρώτο μας χρώμα είναι το κίτρινο για παράδειγμα, τότε είμαστε άνθρωποι του προγράμματος και τείνουμε να τα τοποθετούμε όλα σε «κουτάκια» και στην θέση τους. Μας διέπει η λογική και είμαστε εργασιομανής. Εάν πάλι είναι το ίντιγκο τότε είμαστε άνθρωποι με πολύ ανεπτυγμένη την συναισθηματική μας νοημοσύνη και την διαίσθηση. Οι άνθρωποι που έχουν το ίντιγκο είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλη πνευματικότητα όμως ακριβώς γι αυτόν τον λόγο εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν «δουλευτεί» σωστά τότε υπάρχει ο κίνδυνος να τον κατακλείσουν οι φοβίες του και να είναι δυστυχισμένος μια ζωή.

Υπάρχουν εννέα χρώματα, και το κάθε ένα από αυτά έχει την δική του σημασία.

Με την Ψυχοδυναμική Χρωματοθεραπεία ο καθένας μας μαθαίνει να αναλύει το χρωματικό του προφίλ και κατανοεί την δύναμη των χρωμάτων και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στην ζωή και στην καθημερινότητα μας.

Σύμφωνα με την κυρία Κοντομάρη, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό του και να κατανοεί τους γύρω του και τα «εμπόδια» που μπορεί να του εμφανίζονται. Μου ανέφερε επίσης, πως υπάρχουν και περιπτώσεις οι οποίες οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που κατανοούν μέχρι και τους λόγους που μπορεί να τους εμφανίζονται προβλήματα στη ζωή τους και μαθαίνουν το τι μπορούν να κάνουν με αυτά.

Σε ποιο ακραίες περιπτώσεις βέβαια, άνθρωποι που αντιμετώπιζαν μέχρι και βαριά κατάθλιψη μετά από μερικές και σταθερές θεραπείες όχι μόνο ξεπέρασαν το πρόβλημά τους αλλά είναι καλύτερα από πριν. Έμαθαν να αγαπούν τον εαυτό τους, να κάνουν σωστές επιλογές και υιοθέτησαν την σωστή για την εκάστοτε περίπτωση στάση απέναντι στα προβλήματά τους.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως τα Χρώματα θα μπορούσαν να είναι ένας τόσο καθοριστικός παράγοντας της ζωής μας; Τίποτα δεν είναι απίθανο. Αυτό που ξέρω όμως με σιγουριά, είναι πως φεύγοντας από εκεί ένιωθα ήδη πολύ καλύτερα.

Ζαραδούκα Ελπίδα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα