Πώς να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα την ψυχολογία στην καθημερινότητά μας

Πώς να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα την ψυχολογία στην καθημερινότητά μας

Ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιείτε, η ψυχολογία είναι ένα ζωτικό μέρος της καθημερινής σας ζωής. Η ψυχολογία περιβάλλει τις αλληλεπιδράσεις σας με τους ανθρώπους, τα αντικείμενα, τα πάντα, περισσότερο από ό, τι ίσως γνωρίζετε.

Όταν πηγαίνετε για μια δουλειά που σας ενδιαφέρει, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε την ψυχολογία για να προωθήσετε την εμπιστοσύνη – ακόμα και αν είναι επίπλαστη- για να καταλάβετε τι είναι εκείνο που θέλει ο μελλοντικός εργοδότης σας να κάνετε για να πειστεί ότι είστε αυτός ο άνθρωπος που θέλει για τη δουλειά του.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την εμφάνισή σας, το κούρεμα σας, για να δοκιμάσετε και να αλλάξετε τον τρόπο που οι άνθρωποι σας διαβάζουν – για παράδειγμα, τα κοντά μαλλιά μπορεί να μεταδώσουν ότι είστε πιο νευρικοί, ενώ αφήνοντάς τα να μεγαλώσουν, δείχνει ότι είστε πιο ξέγνοιαστοι.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ψυχολογία στην καθημερινή σας ζωή και πώς μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη χρησιμοποιώντας τους.

1.Να είσαι ο δικός σου υπερήρωας

Εάν βρίσκεστε σε μια παρουσίαση ή μια συνέντευξη για δουλειά, όπου πρέπει να δείξετε ότι είστε σίγουροι ή απλώς θέλετε να αναζωογονήσετε τον εαυτό σας, τότε κάντε την καλύτερη εντύπωση, παίρνοντας μια στάση υπερήρωα.

Τραβήξτε τους ώμους σας πίσω, σταθείτε ευθεία, τα πόδια σας πιο ανοιχτά από το κανονικό, ξεφουσκώστε το στήθος σας και σταθείτε με τα χέρια στα ισχία σας. Αυτό θα κάνει μια άμεση διαφορά.

2. Τρώτε αργά

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, παρακολουθήστε πόσο γρήγορα τρώτε το φαγητό σας. Πάρτε το χρόνο σας για να δοκιμάσετε πραγματικά τι τρώτε. Μπορεί να πάρει στο στομάχι σας 20 λεπτά για να επικοινωνήσει με τον εγκέφαλό σας ότι έχετε χορτάσει. Έτσι, αν τρώτε πιο αργά, αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να φάτε πολύ.

3. Σφίξτε τις γροθιές σας

Όχι, δεν σας ζητάμε να ξεκινήσετε έναν αγώνα. Είχατε ποτέ εκείνο το συναίσθημα όπου προσπαθείτε να θυμηθείτε το όνομα ενός ηθοποιού και απλά δεν έρχεται σε σας; Δοκιμάστε να σφίξετε τις γροθιές σας όταν το σκεφτείτε. Αυτό ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας και μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τα πράγματα καλύτερα.

4. Μετρήστε τις αναπνοές σας αντί για πρόβατα

Εάν αγωνίζεστε να κοιμηθείτε, αυτή η αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει: να αναπνεύσετε αργά για τέσσερα δευτερόλεπτα, μετά να εκπνεύσετε, στη συνέχεια να εισπνεύσετε και πάλι για σε επτά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια να εκπνεύσετε και στη συνέχεια να εισπνεύσετε και πάλι για οκτώ δευτερόλεπτα και εκπνέετε μια τελευταία φορά. Αυτό προσθέτει περισσότερο οξυγόνο στο αίμα σας, το οποίο σας χαλαρώνει.

5. Προσπαθήστε να μάθετε ονόματα

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα νέο πρόσωπο, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να μάθετε και να θυμάστε το όνομα του ώστε, να το θυμάστε την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε. Προσπαθήστε να το δείξετε χρησιμοποιώντας το όνομά του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Όχι μόνο αυτό θα ενισχύσει τη μνήμη σας αλλά θα τον κάνει να αισθάνεται ότι τον εκτιμάτε.

Διαβάστε επίσης: Μελέτη: Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο νερό έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους

6. Ζητήστε χάρες

Εάν θέλετε κάποιος να σας εμπιστεύεται, τότε ζητήστε από αυτόν να σας κάνει μια χάρη. Αν και μπορεί να φανεί ότι βρίσκεστε σε θέση αδυναμίας, εσείς θα του δείξετε αυτό ακριβώς που θέλετε, δηλαδή, ότι τον εμπιστεύεστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Δείχνει επίσης ότι τον σέβεστε, γεγονός που από μόνο του προάγει το σεβασμό.

7. Συνεχίστε να χαμογελάτε

Όποια και αν είναι η διάθεσή σας, κρατήστε το χαμόγελο στα χείλη σας. Εάν αναγκάζετε τον εαυτό σας να χαμογελάει ακόμα και όταν πραγματικά δεν θέλετε, μπορεί να συσπειρώσει τους ανθρώπους γύρω σας και να δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον που θα σας ωφελήσει.

8. Αγοράζετε από τα κατώτερα ράφια στο Super Market

Μην αγοράζετε τα πράγματα που βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών σας. Έχει αποδειχθεί ότι πολλά καταστήματα τροφίμων τοποθετούν τα πιο ακριβά προϊόντα σε υψηλότερα ράφια, καθώς γνωρίζουν ότι είναι πιθανότερο να τα φτάνετε. Ψάξτε για τις προσφορές στα κατώτερα ράφια.

9. Πάρτε ένα υπνάκο

Ποιος δεν αγαπά έναν υπνάκο; Ενώ μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε λίγο τεμπέλης, αν αποφασίσετε να πάρετε έναν υπνάκο, είναι πραγματικά καλό, όχι μόνο για την ενίσχυση της μνήμης σας, αλλά και της παραγωγικότητάς σας! Προσπαθήστε να παίρνετε ένα σύντομο ύπνο, στη δουλειά σας. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που το κάνουν, έχουν ισχυρότερες αναμνήσεις και είναι καλοί στην δουλειά τους.

10. Η σιωπή είναι χρυσός

Αν υπάρχει κάτι που πεθαίνετε να γνωρίζετε από κάποιον ή θέλετε να σας εξομολογηθούν κάτι, μην τους βομβαρδίζετε με ερωτήσεις. Αντ ‘αυτού, παραμείνετε ήσυχοι. Όσο πιο σιωπηλοί παραμένετε – ενώ κρατάτε επαφή με τα μάτια – δεν θα είναι σε θέση να το κρατήσουν για τον εαυτό τους για πολύ. Αυτό λειτουργεί ειδικά με τα ένοχα παιδιά!

Κατερίνα Δημητρίου

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα