Η “Ψυχολογία” του Ροζ χρώματος

Θετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά

Το ροζ είναι το χρώμα της αγάπης που είναι γεμάτη φροντίδα, νοιάξιμο και κατανόηση.

Όπως βλέπετε, αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό είδος αγάπης από την αγάπη που συνδέεται με το σωματικά διεγερτικό κόκκινο, αλλά δεν είναι το αποκλειστικό προνόμιο των μικρών κοριτσιών και των γυναικών.

Η γεμάτη ενσυναίσθηση αγάπη συνδέεται εξίσου με τα αγόρια όσο και με τα κορίτσια, και εκφράζεται το ίδιο εύκολα από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες.

Αν οι αγκαλιές είχαν χρώμα, θα ήταν ροζ.

Αρνητικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά

Στην αντίθετη πλευρά, το ροζ δημιουργεί την αίσθηση ανικανοποίητων αναγκών, αδυναμίας ή ανημποριάς. Αν έχουν πολύ ροζ γύρω τους, οι άντρες μπορεί να αισθανθούν αποδυναμωμένοι και ευνουχισμένοι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένας διάσημος προπονητής ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα αποφάσισε να βάψει τα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας ροζ με στόχο να υπονομεύσει ψυχολογικά την αντίπαλη ομάδα και να εμποδίσει τους αθλητές να παίξουν καλά επειδή θα ένιωθαν αποδυναμωμένοι.

Διαβάστε επίσης: Η επίδραση του πράσινου, μπλε και μωβ χρώματος στο σπίτι μας

Όταν το 2005 η Αϊόβα ανακαίνισε το Στάδιο Κίνικ, όχι μόνο κράτησε το ροζ στα αποδυτήρια αλλά έβαψε ροζ τα ουρητήρια, τους νιπτήρες και τα ντους των φιλοξενούμενων – κάτι που εξόργισε πολλούς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτό παραβίαζε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαιτεί από τους εργοδότες να φέρονται στους εργαζόμενους ισότιμα και στα σχολεία να φέρονται στους μαθητές τους ισότιμα. Ωστόσο, το ροζ στα αποδυτήρια παραμένει μέχρι σήμερα.

Οι πολλές αποχρώσεις του ροζ

Υπάρχει το θερμό μωρουδίστικο ροζ, το ροζ των μάγουλων και το ροζ του δέρματος. Υπάρχουν επίσης τα ψυχρά ροζ, όπως το τριανταφυλλί, το μουντό ροζ, το φούξια και το ροζ της τσιχλόφουσκας.

Ο τόνος και η ένταση μας επηρεάζουν διαφορετικά. Τα απαλά, θερμά ροζ, όπως το ροζ του μωρού, είναι σωματικά καταπραϋντικό λόγω της χαμηλής έντασης του χρώματος. Ο τόνοι αυτοί ταιριάζουν με την απαλή ενέργεια των μωρών και των μικρών παιδιών.

Τα έντονα, ψυχρά ροζ, όπως το φούξια, είναι σωματικά διεγερτικά λόγω της μεγάλης έντασης του χρώματος. Μπορεί ακόμα να δείχνει αρκετά φεμινιστικό και επαναστατικό.

Πολλές γυναίκες μου έχουν πει ότι το θεωρούν την ενήλικη εκδοχή του ροζ, και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές καθώς οι γυναίκες απομακρύνονται από το αρρενωπό κόκκινο προς περισσότερη θηλυκότητα, αλλά χωρίς αυτό που πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κοριτσίστικο» ή «αδύναμο» αν φορούσαν πιο ανοιχτό ροζ. Έχω παρατηρήσει ότι τα έντονα αυτά ροζ χρησιμοποιούνται συχνά από γυναίκες που κάποτε φορούσαν πολύ κόκκινο και πολλές φορές είναι η πρώτη τους εξόρμηση στον κόσμο του ροζ.

Το ροζ σε δράση

Αν εξετάσουμε τις θετικές ιδιότητες του ροζ, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι πιο απαλοί, ανοιχτοί τόνοι ταιριάζουν περισσότερο στα μικρά κορίτσια. Και οι ειδικοί του μάρκετινγκ εκμεταλλεύονται τη συναισθηματική τους έλξη.

Στο πέρασμα των χρόνων, το χρώμα αυτό έχει συνδεθεί τόσο με το γυναικείο φύλο ώστε χρησιμοποιείται για οτιδήποτε απευθύνεται σε μικρά κορίτσια αποκλείοντας κυριολεκτικά οποιοδήποτε άλλο χρώμα.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Karen Haller «Το Μικρό Βιβλίο των Χρωμάτων» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα