Στην εποχή μας, ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει τουλάχιστον ένα ζώο είναι μεγάλος και αυξάνεται συνέχεια. Παρά τις υποχρεώσεις, τα έξοδα και την ευθύνη που συνεπάγεται αυτό, οι άνθρωποι φαίνεται ότι απολαμβάνουν τόσο την παρουσία των ζώων στην καθημερινότητά τους, που δεν διστάζουν να τα καλοδέχονται στο σπίτι τους.
Η ανιδιοτελής αγάπη και τα παιχνίδια τους, μας κάνουν να αφήνουμε για λίγο πίσω μας, όλα εκείνα που μας γεμίζουν άγχος, μας βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά στη φύση αλλά και κοντά στο πιο ανέμελο κομμάτι του εαυτού μας. Ένα σκυλάκι ή μια γατούλα είναι τα καλύτερα και αποτελεσματικότερα αγχολυτικά!
Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στέλνουν τα κατοικίδιά τους σε ψυχολόγους και θεραπευτές. Τί συμβαίνει;
Κάποιοι θα σκεφτούν ότι πρόκειται για μια μόδα της εποχής. Για την Μπίργκιτ Πφάου Έφινγκερ όμως, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, που μελετά τις σχέσεις ανθρώπων και ζώων, πρόκειται για μια “νέα κοινωνική ευαισθησία” το να στέλνουν οι άνθρωποι τα κατοικίδιά τους σε ψυχολόγους.
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τη συμπεριφορά των ζώων, όπως γάτες, σκυλιά, άλογα, πουλιά κ.α. Η Μπίργκα Ντέξελ, θεραπεύτρια ανθρώπων και ζώων αναφέρει: “Πριν από 15 χρόνια όταν ξεκίνησα δεν ήξερα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά τώρα έχει γίνει πιο γνωστό”.
Οι συμπεριφορικές διαταραχές των ζώων οφείλονται κυρίως στους ανθρώπους ισχυρίζονται οι ειδικοί, δεδομένου ότι είναι αυτοί που τα εκπαιδεύουν και τα διδάσκουν πώς να συμπεριφέρονται. Επιπλέον, πολλά προβλήματα δημιουργούνται από την προσπάθεια των ανθρώπων να εξανθρωπίσουν τα κατοικίδιά τους.
Ο Γερμανικός Σύλλογος Κτηνιάτρων θεωρεί κατά βάση σωστή μια θεραπεία συμπεριφοράς για ζώα και όπως λέει η εκπρόσωπός του Άστριντ Μπερ, που είχε εργαστεί στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) για τα απειλούμενα είδη ζώων και αργότερα μετεκπαιδεύθηκε στην θεραπεία των ζώων, δέχεται πολλά αιτήματα για βοήθεια, τα οποία αυξάνονται, κάθε φορά που εμφανίζεται σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή.