Ψυχοθεραπεία: Οι τέσσερις κύριες προσεγγίσεις και οι διαφορές τους

Ψυχοθεραπεία: Οι τέσσερις κύριες προσεγγίσεις και οι διαφορές τους
Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την ψυχοθεραπεία, και λόγω αυτού πολλοί άνθρωποι διστάζουν να το δοκιμάσουν. Εάν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι η ψυχοθεραπεία και πώς λειτουργεί, μπορεί να είναι λίγο εκφοβιστικό. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να ξεπεράσουμε την αρχική μας νευρικότητα και να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, οι τέσσερις μορφές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι: ψυχοδυναμικές, γνωστικές-συμπεριφορικές, ανθρωπιστικές και εκλεκτικές θεωρίες.

Ψυχοδυναμική Θεραπεία

Η ψυχοδυναμική θεραπεία, γνωστή και ως ψυχαναλυτική θεραπεία, είναι μια από τις παλαιότερες θεωρίες της ψυχολογίας. Αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται στην αλλαγή προβληματικών συμπεριφορών, συναισθημάτων και σκέψεων ανακαλύπτοντας τις ασυνείδητες έννοιες και τα κίνητρά τους. Οι ψυχολόγοι που χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο εξετάζουν συχνά ένα ιστορικό πελατών για να δουν ποια γεγονότα μπορεί να επηρεάζουν τα τρέχοντα ζητήματα. Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της θεραπείας είναι η κατανόηση από τους πελάτες της επίδρασης του παρελθόντος στις τρέχουσες συμπεριφορές. Είτε αυτό σημαίνει αναδρομή σε δυσλειτουργικές σχέσεις, τραύματα ή ανεπίλυτες συγκρούσεις, ο απώτερος στόχος είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να προβληματιστούμε. Οι ψυχαναλυτικές θεραπείες χαρακτηρίζονται συχνά από στενή σχέση μεταξύ θεραπευτή και πελάτη. Συνήθως, αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο συμφωνήθηκε από τον πελάτη και τον θεραπευτή, και δίνει μια δομή και στόχο στη θεραπεία.

Θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς

Η βασική ιδέα πίσω από τη Θεωρία της Γνωστικής Συμπεριφοράς (CBT) είναι ότι τα μαθησιακά πρότυπα σκέψης επηρεάζουν την εξωτερική συμπεριφορά. Οι γνωστικοί θεραπευτές πιστεύουν ότι είναι δυσλειτουργική και άχρηστη σκέψη που οδηγεί σε δυσλειτουργικά συναισθήματα και συμπεριφορές. Το CBT είναι μια πολύ ευαίσθητη στο χρόνο θεραπεία, καθώς απαιτεί από τους πελάτες να μάθουν δεξιότητες που χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση της δυσλειτουργικής σκέψης. Σε αντίθεση με τις ψυχοδυναμικές θεραπείες, οι γνωστικές-συμπεριφορικές θεραπείες είναι προσανατολισμένες στο παρόν. Αυτός ο τύπος θεραπείας εστιάζει περισσότερο στην επίλυση τρεχόντων προβλημάτων και τρόπων σκέψης. Η βασική ιδέα είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε το πώς αισθάνεστε και τι κάνετε αλλάζοντας τις σκέψεις σας. Εάν μπορείτε να αλλάξετε τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις που έχετε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης κατάστασης, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που αντιδράτε.

Ανθρωπιστική θεραπεία

Η ανθρωπιστική θεραπεία είναι μια θετική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία που εστιάζει στην ατομική φύση ενός ατόμου. Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της θεραπείας είναι να βοηθήσει τον πελάτη να αποκτήσει αυτογνωσία και να εργαστεί για την αυτο-βελτίωση. Αυτή η θεραπεία δίνει έμφαση στους πελάτες θετικά χαρακτηριστικά, συμπεριφορές και καλή φύση. Αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στην ικανότητα των πελατών να βρουν ικανοποίηση, θεραπεία και μέγιστο δυναμικό μέσα τους. Η ανθρωπιστική θεραπεία τονίζει τη σημασία της αποδοχής της ευθύνης για τον εαυτό σας και της εστίασης στο παρόν. Αντί του θεραπευτή να είναι έγκυρη προσωπικότητα, βοηθούν τους πελάτες να αλλάξουν εκφράζοντας τη φροντίδα και το ενδιαφέρον τους. Η ανθρωπιστική θεραπεία χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία στα παρακάτω:
  • Ανησυχία
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχές πανικού
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Σχιζοφρένεια
  • Εθισμός
  • Ζητήματα σχέσης
Η ανθρωπιστική θεραπεία επικεντρώνεται επίσης στην ελεύθερη βούληση, στην αυτοδιάθεση και στην αναζήτηση νοήματος. Αυτός ο τύπος θεραπείας βασίζεται κυρίως σε ομιλίες και εστιάζει στο πώς αισθάνεται ένα άτομο τώρα και όχι στο παρελθόν.

Εκλεκτική θεραπεία

Η εκλεκτική θεραπεία είναι μια προσέγγιση που συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία για να δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη θεραπεία για κάθε πελάτη. Αντί να εστιάζουν αποκλειστικά σε μία μέθοδο, οι εκλεκτικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν μια σειρά τεχνικών για να δημιουργήσουν μια ιδανική και εξατομικευμένη προσέγγιση. Η προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με τον πελάτη και συχνά χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές μεθόδους για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης. Ορισμένοι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι επειδή ο εκλεκτικισμός δεν έχει συγκεκριμένη θεωρία να ακολουθήσει, μπορεί να προκαλέσει έναν ψυχολόγο να οδηγήσει στα τυφλά τον πελάτη. Ωστόσο, οι εκλεκτικοί θεραπευτές λένε ότι τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν τους πελάτες πιο αποτελεσματικά λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι τόσο περιορισμένοι στις μεθόδους τους. Διαβάστε επίσης Όχι, η ψυχοθεραπεία δεν είναι για όλους

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα