Ο Βούδας ήταν άνθρωπος σαν κι εμάς· γνώριζε κι εκείνος τι θα πει φόβος. Αλλά επειδή περνούσε κάθε του μέρα ασκούμενος στην ενσυνείδηση και κοιτάζοντας τον φόβο του σε βάθος, όταν ερχόταν αντιμέτωπος με το άγνωστο, μπορούσε να το αντικρίσει με ηρεμία και γαλήνη.
Κάποτε, όπως λένε, συνάντησε σ’ έναν περίπατό του τον Ανγκουλιμάλα, έναν διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο. Ο Ανγκουλιμάλα του φώναξε να σταματήσει, αλλά ο Βούδας συνέχισε να περπατάει αργά και ήρεμα. Ο Ανγκουλιμάλα τον πρόφτασε και απαίτησε να μάθει γιατί δεν είχε σταματήσει.
Ο Βούδας απάντησε: «Ανγκουλιμάλα, εγώ έχω σταματήσει από καιρό. Εσύ είσαι αυτός που δεν λέει να σταματήσει». Και στη συνέχεια εξήγησε: «Σταμάτησα να κάνω πράξεις που προκαλούν πόνο σε άλλα ζωντανά πλάσματα. Όλα τα ζωντανά πλάσματα θέλουν να ζήσουν. Όλα φοβούνται τον θάνατο. Πρέπει να τρέφουμε στην καρδιά μας τη συμπόνια και να προστατεύουμε τη ζωή όλων των πλασμάτων».
Ξαφνιασμένος, ο Ανγκουλιμάλα ζήτησε να μάθει κι άλλα. Στο τέλος της συζήτησης, ο Ανγκουλιμάλα ορκίστηκε ότι δεν θα βιαιοπραγούσε ποτέ ξανά και αποφάσισε να γίνει μοναχός.
Πώς τα κατάφερε ο Βούδας να παραμείνει τόσο ψύχραιμος και γαλήνιος μπροστά σ’ έναν δολοφόνο;
Πρόκειται για ένα ακραίο παράδειγμα, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι μας ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τους φόβους μας. Η καθημερινή άσκηση στην ενσυνείδηση μπορεί να μας προσφέρει τεράστια βοήθεια. Ξεκινώντας με την αναπνοή μας, ξεκινώντας με τη συνειδητότητα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι κι αν βρεθεί στον δρόμο μας.
Η έλλειψη φόβου δεν είναι απλώς εφικτή· είναι η απόλυτη χαρά. Όταν φτάσεις στον μη φόβο, είσαι ελεύθερος.
Αν σε κάποιο ταξίδι μου με αεροπλάνο ακούσω τον πιλότο να ανακοινώνει ότι πρόκειται να συντριβούμε, θα αρχίσω να αναπνέω ενσυνείδητα.
Αν μάθεις δυσάρεστα νέα, ελπίζω να κάνεις το ίδιο. Αλλά μην περιμένεις να φτάσει η κρίσιμη στιγμή για να αρχίσεις να μετασχηματίζεις τον φόβο σου και να ζεις ενσυνείδητα. Κανείς δεν μπορεί να σου χαρίσει την αφοβία.
Ακόμη κι αν ο Βούδας καθόταν εδώ, δίπλα σου, δεν θα μπορούσε να σου τη δώσει. Είναι κάτι που πρέπει να εξασκήσεις και να κατορθώσεις μόνος σου.
Αν η πρακτική της ενσυνείδησης σου γίνει συνήθεια, όταν εμφανίζονται δυσκολίες θα ξέρεις ήδη τι πρέπει να κάνεις.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Hanh «Φόβος» από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ