Όταν ο Δαλάι Λάμα ανέβηκε στη σκηνή, δεν έπεφτε καρφίτσα στο οκτώ χιλιάδων θέσεων αμφιθέατρο Gwinnett του πανεπιστημίου Έμορι. Όπως κάνει συνήθως, περπάτησε ως το μπροστινό μέρος και κοίταξε τριγύρω του, κουνώντας το χέρι του προς το κοινό και χαιρετώντας παλιούς φίλους.
Ξαφνικά το βλέμμα του στάθηκε σε δύο άτομα που πήγαιναν προς το κάθισμά τους κοντά στη σκηνή. Προσπάθησε να τους κάνει νόημα να πλησιάσουν τη σκηνή, αλλά το πλήθος ήταν αδιαπέραστο.
Και τότε, προς μεγάλη σύγχυση των ανθρώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλειά του, ο Δαλάι Λάμα κατέβηκε από τη σκηνή και κατευθύνθηκε ευθεία προς τον αγαπημένο του φίλο Ρίτσαρντ Μουρ, αγκαλιάζοντάς τον θερμά και ακουμπώντας το μέτωπό του με το δικό του, όπως απαιτεί η θιβετιανή χειρονομία που δηλώνει αμοιβαίο σεβασμό.
Όταν ανέβηκε και πάλι στη σκηνή, ο Δαλάι Λάμα εξήγησε: «Αγάπη, αγάπη, αγάπη – την έκανε πράξη όταν ήταν μικρό αγόρι. Τον αποκαλώ ήρωά μου».
Όταν ήταν δέκα χρονών, καθώς επέστρεφε σπίτι με τα πόδια από το σχολείο του, ο Ρίτσαρντ Μουρ τυφλώθηκε από πλαστική σφαίρα που έριξε ένας Βρετανός στρατιώτης κατά τη διάρκεια των «Ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία, την πατρίδα του. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο Μουρ ξεπέρασε γρήγορα την αυτολύπηση καθώς και κάθε αρνητικό συναίσθημα για τον στρατώτη που είχε ρίξει αυτή τη σφαίρα, και τον συγχώρεσε, όποιος κι αν ήταν.
Χρόνια μετά, ο Δαλάι Λάμα επισκέφτηκε τη Βόρειο Ιρλανδία και συνάντησε τον Μουρ, ο οποίος του διηγήθηκε την ιστορία του. Μια πενταετία μετά, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στη Βόρειο Ιρλανδία, ο Μουρ βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό – και άκουσε σοκαρισμένος ότι το πιο σημαντικό σημείο του προηγούμενου ταξιδιού του Δαλάι Λάμα ήταν όταν συνάντησε έναν νέο άνδρα ο οποίος είχε τυφλωθεί από μια βρετανική πλαστική σφαίρα, αλλά είχε συγχωρήσει τον στρατιώτη που πυροβόλησε.
Αυτό που έκανε ο Μουρ ήταν ότι εστίασε την προσοχή του στις ικανότητες που διέθετε, και όχι στην αναπηρία του. Έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση και σημείωσε επιτυχία στον επιχειρηματικό τομέα.
Στην πορεία της ζωής του ο Μουρ ίδρυσε το Children in Crossfire, έναν οργανισμό που αποβλέπει στη βελτίωση της ζωής των φτωχών παιδιών σε χώρες όπως η Τανζανία, η Αιθιοπία και η Γκάμπια – κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε πόλεμο. Επικεφαλής του οργανισμού είναι ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος έγινε στενός φίλος του Ρίτσαρντ Μουρ.
Όπως είπε ο Δαλάι Λάμα στον Μουρ ως φόρο τιμής: «Μπορεί να έχασες την όρασή σου, αλλά όχι το όραμά σου».
Απόσπασμα από το βιβλίο του Daniel Goleman «Δύναμη για το Καλό» από τις εκδόσεις Πεδίο