Η ρομποτική δημοσιογραφία είναι πλέον γεγονός. Ολοένα και περισσότερα πρακτορεία ειδήσεων και εφημερίδες όπως είναι το Bloomberg, το Associated Press και η Washington Post χρησιμοποιούν τα συστήματα της ρομποτικής δημοσιογραφίας, προκειμένου ορισμένα άρθρα τους, να γράφονται με αυτοματοποιημένο τρόπο.
Η χρήση της ρομποτικής δημοσιογραφίας, ως εκσυχρονιστικό μέσον, μάλλον διευκολύνει τις διοικήσεις των διαφόρων μέσων ενημέρωσης, αφού μπορεί – καθώς φαίνεται – να αντικαταστήσει ρεπόρτερς και συντάκτες, φαντάζει, ωστόσο, απειλητική, για τους απανταχού δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, το 1/3 του περιεχομένου του Bloomberg News προέρχεται από μια τέτοια αυτοματοποιημένη τεχνολογία, το λεγόμενο Cyborg, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τις ανακοινώσεις με οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, αμέσως μόλις δημοσιοποιηθούν, και να συντάσσει κείμενα που περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα γεγονότα και αριθμούς.
Το Cyborg αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του Bloomberg στο πεδίο της οικονομικής δημοσιογραφίας, εφόσον του δίνει τη δυνατότητα, να «σερβίρει» στους πελάτες του πολλές και φρέσκες ειδήσεις, δίνοντάς του δυνατό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του που δεν κάνουν χρήση ανάλογης τεχνολογίας.
Το Associated Press που εισήγαγε τη συγκεκριμένη τεχνολογία το 2014, αύξησε τα άρθρα του σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών ανά τρίμηνο, από 300 σε 3.700, ενώ παράλληλα, παράγει αυτοποιημένα άρθρα και για τα πρωταθλήματα μπέιζμπολ.
Στη Washington Post, ρομποτικά συστήματα γράφουν άρθρα για το σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ενώ το σύστημά της, φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ.
Πρόσφατα, η αυστραλιανή έκδοση της Guardian δημοσίευσε το πρώτο της αυτοματοποιημένο άρθρο, παρουσιάζοντας τις ετήσιες δωρεές στα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Η Wall Street Journal και το Dow Jones πειραματίζονται με την ανάπτυξη μιας τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθάει τους συντάκτες να μετατρέπουν γρήγορα μια συνέντευξη σε κείμενο ή να εντοπίζουν εγκαίρως τις ψευδείς ειδήσεις.
Ωστόσο, δεν είναι τα πάντα εύκολα και «ρόδινα» σε ό,τι αφορά στα ρομποτικά άρθρα. Για παράδειγμα, για να είναι αξιόπιστα τα άρθρα, θα πρέπει οι πληροφορίες με τις οποίες τροφοδοτούνται τα συστήματα αυτά, να είναι κατάλληλες και σωστές, κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο από πλευράς των εσωτερικών συντακτών.
Οι διοικήσεις των Μέσων Ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα ρομποτικά συστήματα δεν απειλούν τις θέσεις των δημοσιογράφων αλλά, αντίθετα,θα τους βοηθήσουν στο να γίνουν πιο δημιουργικοί, αφού θα απαλλαγούν από τις δουλειές ρουτίνας.
Είτε αυτό ισχύει είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι, στο εγγύς μέλλον, άνθρωποι και «έξυπνες» μηχανές θα χρειαστεί να συνεργαστούν στενότερα.