Rolfing: Προς έναν νέο εαυτό

rolfing

Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που η Δρ. Ida Pauline Rolf επινόησε μία τεχνική γνωστή ως Rolfing structural integration, η οποία στόχο έχει να ελευθερώσει, να ευθυγραμμίσει και να εξισορροπήσει, σε ολόκληρο το σώμα, ένα πολύπλοκο, σχεδόν αραχνοειδές δίκτυο αποτελούμενο από ιστούς και περιτονίες.

Το Rolfing είναι μια απτική, κατά βάση, τεχνική ικανή να εξουδετερώνει πόνους και ακαμψίες που συχνά οφείλονται στο στρες, τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, την ηλικία…

Η Ida Rolf αφιέρωσε όλη της την ενέργεια στη δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος χειρισμών του συνδετικού ιστού καθώς και σε μια διδασκαλία όπου ο άνθρωπος μαθαίνει να επαναπροσδιορίζει την οργάνωση της κίνησής του σε σχέση με τη βαρύτητα.

Ανακάλυψε πως μπορούσε να επιτύχει αξιοσημείωτες μεταβολές στη δομή και τη στάση του σώματος δουλεύοντας τις μυοπεριτονίες. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το Rolfing καθιστά το μυϊκό σύστημα πιο ευέλικτο, ικανό να εξοικονομεί ενέργεια, ενώ η κίνηση γίνεται πιο εκλεπτυσμένη και ακριβής. Η σωματική συνειδητότητα αυξάνεται εξαιρετικά και, καθώς οι αισθήσεις γίνονται πιο οξείες, ο άνθρωπος ανακαλύπτει πτυχές της σωματικής του ικανότητας και αίσθησης που ούτε καν μπορούσε να υποψιαστεί την ύπαρξή τους.

Σήμερα έχουν “ρολφαριστεί” από εγγεγραμμένους ειδικούς Rolfers περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 35 χώρες.

Επαγγελματίες αθλητές, χορευτές, ενήλικες και παιδιά, επιχειρηματίες, αγρότες, τεχνίτες βρίσκουν στο Rolfing έναν τρόπο να χαλαρώσουν από το χρόνιο στρες, να μειώσουν αισθητά πόνους και φλεγμονές, να βελτιώσουν την επαγγελματική τους απόδοση και, εντέλει, να κατακτήσουν, στην καθημερινότητά τους, μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Εξάλλου έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως το Rolfing μειώνει αισθητά τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και ενισχύει νευρολογικές λειτουργίες.

Πώς γίνεται; Τι καθιστά το Rolfing μια μοναδική τεχνική σήμερα;

Η Ida P. Rolf επινόησε ένα πρωτόκολλο δέκα συνεδριών, τις οποίες κάνει κανείς μία φορά στη ζωή του και δεν τις επαναλαμβάνει ποτέ. Οι συνεδρίες αυτές διέπονται από “αρχές και τρόπους παρέμβασης” τις οποίες είχε αρχικά σκεφτεί η Ida P. Rolf. Αργότερα, οι καθηγητές του Rolf Institute οργάνωσαν τις αρχές αυτές σε ένα πληρέστερο σώμα επιτρέποντας έτσι στους Rolfers να αναπτύξουν στρατηγικές παρέμβασης που υπηρετούν τις ατομικές -και μοναδικές- ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, δουλεύοντας και εκτός βασικού πρωτοκόλλου όποτε αυτό απαιτείται.

Ήπιες τεχνικές και χειρισμοί.

Καθώς οι Rolfers δουλεύουν σε πολύ βαθιές δομές, είναι δυνατόν κάποιοι άνθρωποι να αισθανθούν δυσάρεστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Σταδιακά, οι Rolfers ανέπτυξαν μία παλέτα αποτελεσματικών χειρισμών που επιφέρουν βαθιά αποτελέσματα με λιγότερο δυσάρεστες τεχνικές.

Κινητοποίηση άρθρωσης.

Το σώμα καθηγητών του Rolf Institute εδραίωσε μια σειρά από τεχνικές σε μαλακά μόρια που επιτρέπουν την αποκατάσταση της κινητικότητας της άρθρωσης που, όπως καλά γνωρίζουν, επιδρά σε ολόκληρη την οργάνωση του σώματος. Έτσι, οι Rolfers γίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί σε πληθώρα προβλημάτων που αφορούν τη δομή του σώματος.

Η προσωπική εμπειρία/διεργασία.

Καθώς το Rolfing είναι μια ολιστική τεχνική, θα επιφέρει αλλαγές στον άνθρωπο συνολικά, σωματικά και συναισθηματικά, ενεργειακά και νοητικά. Είναι δεδομένο, κατά το Rolf Institute (στο οποίο υπάγονται όλοι οι πιστοποιημένοι Rolfers) πως το βίωμα της διεργασίας του πελάτη αποτελεί κεντρικό άξονα πρωτεύουσας σημασίας.

Το πάντρεμα δομής-λειτουργικότητας του σώματος.

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του Rolfing να κατακτά κανείς ενσυναίσθηση και γνώση των κινητικών του περιορισμών, ώστε να ορίζει ο ίδιος την αναγκαιότητα για αλλαγή. Ακόμα και αν ο Rolfer απελευθερώσει το σώμα από παγιωμένες συνήθειες μέσω χειρισμών, σημασία έχει το πώς βιώνει κανείς την εμπειρία της χρήσης της βαρύτητας ως εφαλτήριο για μια διαφορετική προσέγγιση του εαυτού.

Το Rolfing αποτελεί μια εξαιρετική προεργασία προκειμένου να ξεκινήσει κανείς γιόγκα, Pilates, και οποιαδήποτε μορφή άσκησης.

 

Ελένη Πανίτσκα

Πιστοποιημένη Advanced Rolfer

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα