Ο ρόλος μας είναι να αγαπάμε άνευ όρων

Ο ρόλος μας είναι να αγαπάμε άνευ όρων

Η αγάπη και οι σχέσεις είναι ο σκοπός – όλα τα άλλα είναι απλώς το μέσο. Εμείς, ως είδος, χωρίζουμε την αγάπη σε κομμάτια.

Όταν είμαστε νέοι παίρνουμε αγάπη – από τους γονείς μας, τους δασκάλους μας, αυτούς που μας φροντίζουν.

Όταν ενηλικιωθούμε, ανακαλύπτουμε την αγάπη «της συναλλαγής»· αγαπάμε τους άλλους με κάποιο αντάλλαγμα – τη δική τους αγάπη, μια αίσθηση ασφάλειας, την ανθρώπινη επαφή.

Έπειτα υπάρχει η ολοκληρωτική αγάπη, όταν αγαπάμε και παραδινόμαστε σε κάποιον χωρίς να λογαριάζουμε αν μας ανταποδίδει την αγάπη ή αν παίρνουμε οτιδήποτε σε αντάλλαγμα. Δεν υπάρχουν όροι, δεν υπάρχουν ανταλλάγματα, απλώς μια απόφαση να αγαπάμε το άτομο και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην ευζωία του.

Η αγάπη που λαμβάνουμε μας ανακουφίζει, η αγάπη που ανταποδίδουμε μας γεμίζει και η αγάπη που δίνουμε ολοκληρωτικά είναι αιώνια.

Είστε αθάνατοι.

Διαβάστε επίσης:  Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να χαρίσεις και να λάβεις

Ο ρόλος μας, η δουλειά μας ως εκπροσώπων του είδους, είναι να αγαπάμε κάποιον άνευ όρων. Αυτή είναι η μυστική συνταγή που εξασφαλίζει την επιβίωση του Homo Sapiens. Και, για να βεβαιωθεί ότι θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε αυτόν τον ρόλο, η φύση φρόντισε να είναι ένας ρόλος που μας δίνει τεράστια ικανοποίηση.

Αν μπορείτε να αγαπάτε κάποιον ολοκληρωτικά είναι το υπέρτατο επίτευγμα. Δίνει στο σύμπαν το μήνυμα ότι είστε σημαντικοί, ότι είστε φορέας της επιβίωσης, της εξέλιξης του είδους και της ζωής. Η ζωή σας εξακολουθεί να είναι εφήμερη, αλλά παραμένει σημαντική.

Η πιο καθοριστική απόφαση που θα πάρετε στη ζωή σας είναι με ποιον θα κάνετε παιδιά. Έχει σημασία ποιον θα παντρευτείτε· με ποιον θα κάνετε παιδιά είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. (Σημείωση: Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να παντρευτείτε για να έχετε μια υπέροχη ζωή).

Όταν μεγαλώνετε παιδιά με κάποιο άτομο που είναι καλό και άξιο και που απολαμβάνετε τη συντροφιά του, αυτό συνεπάγεται μια σειρά από χαρούμενες στιγμές, που σας κάνουν να νιώθετε ασφάλεια και ικανοποίηση.

Όταν μεγαλώνετε παιδιά με κάποιο άτομο που δεν συμπαθείτε ή που δεν είναι άξιο, αυτό συνεπάγεται στιγμές χαράς τις οποίες επισκιάζουν το άγχος και η απογοήτευση.

Αν χτίσετε μια ζωή με ένα άτομο που σας αγαπάει και που το αγαπάτε, αυτό σχεδόν εγγυάται μια ζωή γεμάτη συναισθηματικές ανταμοιβές που τη διακόπτουν στιγμές γνήσιας χαράς.

Αν μοιράζεστε τη ζωή σας με κάποιο άτομο που είναι ασταθές ή που σας περιφρονεί, αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα σταματήσετε για να πάρετε μια ανάσα αρκετά βαθιά, ώστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε όσα καλά σας συμβαίνουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Scott Galloway «Η Άλγεβρα της Ευτυχίας» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα