Ρουάντα: Η χώρα που οι γυναίκες αποτελούν το 52% του Υπουργικού Συμβουλίου

Ρουάντα: Η χώρα που οι γυναίκες αποτελούν το 52% του Υπουργικού Συμβουλίου

Η Ρουάντα γιόρτασε άλλη μια νίκη για την εκπροσώπηση των φύλων στις 5 Νοεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος Paul Kagame ανασχημάτισε το υπουργικό του συμβούλιο – και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αύξησε τον αριθμό των γυναικών υπουργών από τις 26 στις 27.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχει τώρα περισσότερες γυναίκες υπουργούς από ό,τι άνδρες. Οι γυναίκες αποτελούν σήμερα το 52% του υπουργικού συμβουλίου.

“Ένας μεγαλύτερος αριθμός γυναικών σε ρόλους λήψης αποφάσεων έχει οδηγήσει σε μείωση των διακρίσεων λόγω φύλου και εγκλημάτων που βασίζονται στο φύλο”, δήλωσε ο κ. Kagame.

Η Ρουάντα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών βουλευτών παγκοσμίως, σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίστηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση.

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι μια ομάδα αποτελούμενη από βουλευτές από όλο τον κόσμο. Ο κατάλογος έδειξε ότι μόνο δύο άλλες χώρες είχαν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες στο κοινοβούλιο: η Κούβα (53,2%) και η Βολιβία (53,1%).

Διαβάστε επίσης: Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και εμπνέουν με το παράδειγμά τους

Ακολουθεί μια σειρά άλλων χωρών, με σχεδόν ίση εκπροσώπηση των φύλων: το Μεξικό (48,2%), η Γρενάδα (46,7%), η Ναμίμπια (46,2%), η Σουηδία (46,1%), η Νικαράγουα (45,7%), η Κόστα Ρίκα (42%) και η Νότια Αφρική, οι οποίες αυξήθηκαν από 42,7% τον περασμένο Φεβρουάριο σε 50% τον Μάιο.

«Η ποικιλομορφία των φύλων στους δημόσιους θεσμούς είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι αυτά τα όργανα λήψης αποφάσεων δημιουργούν τους κανόνες που επηρεάζουν τα δικαιώματα, τις συμπεριφορές και τις επιλογές ζωής», αναφέρουν εκθέσεις του ΟΟΣΑ .

Με άλλα λόγια, όταν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε πολιτικά καθήκοντα, ασκούνται πολιτικές που προωθούν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών.

Η ισορροπημένη πολιτική ισορροπία μεταξύ των φύλων επιτρέπει επίσης στις γυναίκες να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους, όπως είναι τα δικαιώματα της γης.

Αυτό φαίνεται να είναι που ώθησε τον πρόεδρο Kagame, να ενισχύσει ακόμη πιο πολύ, με γυναίκες, την κυβέρνηση της Ρουάντα. Ο πρόεδρος παροτρύνει τις γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό τους για να υπερασπιστούν τα ζητήματα που αφορούν τα κορίτσια και τις γυναίκες, ιδίως την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική βία.

«Στο παρελθόν, οι γυναίκες ήταν λίγες σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Τώρα που οι αριθμοί σας αυξάνονται σε αυτές τις θέσεις, γιατί δεν το χρησιμοποιείτε; ” είπε μετά από τον ανασχηματισμό του 2018.” Δεν εννοώ ότι οι άνδρες πρέπει να καθίσουν πίσω, αλλά ας εργαστούμε μαζί με εκείνους που, στο παρελθόν, αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν και να επιλύσουν τέτοια θέματα».

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα