Salgado και Lelia: Το ζευγάρι που αναδημιούργησε ένα δάσος 1.754 στρεμμάτων (βίντεο)

Salgado και Lelia: Το ζευγάρι που αναδημιούργησε ένα δάσος 1.754 στρεμμάτων (βίντεο)

Ο βραζιλιάνος φωτορεπόρτερ Sebastião Ribeiro Salgado επέστρεψε από την Ανατολική Αφρική πριν από περίπου 30 χρόνια. Έχοντας ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τη φρίκη της Ρουάντα, επέστρεψε στην πατρίδα του, για να έρθει αντιμέτωπος με μια ακόμη τραυματική εμπειρία.

Γυρίζοντας πίσω, στο αγρόκτημα των βοοειδών της οικογένειάς του, ένιωσε σοκαρισμένος όταν είδε ότι η περιοχή είχε χάσει σχεδόν όλα τα πλούσια δέντρα της και όλη η άγρια φύση είχε εξαφανιστεί.

Το ράντσο βρίσκεται σε μια περιοχή της Βραζιλίας που ονομάζεται Minas Gerais. Είναι μια περιοχή που ο Salgado γνώριζε πάντα ότι ήταν πράσινη, πλούσια και γεμάτη ζωή.

Η σύζυγός του Lelia είχε μια ιδέα που αρχικά, φαινόταν αδύνατη: πρότεινε να αναδημιουργηθεί το δάσος. Ο Σαλγκάδο ήξερε ότι θα ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα, αλλά ήταν αποφασισμένος να σώσει αυτό το αγαπημένο κομμάτι της ζωής της χώρας και της οικογένειάς του.

Το 1998, το ζευγάρι ίδρυσε το Instituto Terra , “περιβαλλοντική οργάνωση αφιερωμένη στην αειφόρο ανάπτυξη της κοιλάδας του ποταμού Doce”.

Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης, επιμονής και φυσικά, διατήρησης του ονείρου, ο Salgado, η Lelia και η ομάδα τους κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το οικόπεδο των 1.754 στρεμμάτων. Σιγά-σιγά, η γη μεταμορφώθηκε από την άγονη έρημο που ο Σαλγκάδο συνάντησε κατά την επιστροφή του, στον πλούσιο παράδεισο που θυμόταν.

Τώρα, αυτή η περιοχή είναι γνωστή ως ιδιωτική φυσική κληρονομιά. Δεν είναι μόνο που το αγρόκτημα βοοειδών ευδοκιμεί, αλλά εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών επέστρεψαν επίσης σε αυτή τη γη, που φιλοξενεί σήμερα, 293 είδη δένδρων, 172 είδη πουλιών, 33 είδη θηλαστικών και 15 είδη ερπετών και αμφιβίων – πολλά από τα οποία απειλούνται.

Όπως θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, αυτή η εισροή χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είχε σημαντικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα καθώς και στο κλίμα.

επανεισαγωγή αυτών των ζώων και φυτών, μαζί με την αλλαγή του κλίματος, αναζωογόνησαν αρκετές πηγές που είχαν ξεραθεί. Όλα αυτά είχαν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές θερμοκρασίες. Φυσικά, ένας άλλος τεράστιος αντίκτυπος όλων αυτών ήταν στον ίδιο τον Salgado που είπε χαρακτηριστικά:

“Όλα τα έντομα και τα πουλιά και τα ψάρια επέστρεψαν και, χάρη σε αυτή την αύξηση των δέντρων, και εγώ αναγεννήθηκα – αυτή ήταν η πιο σημαντική στιγμή”.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα