Το σάντουιτς των 600 δολαρίων

sandouit

Δεν πλήττω ποτέ γιατί η ζωή μου είναι γεμάτη εκπλήξεις. Μόλις γύρισα από κολατσιό. Είχα βγει για να πάρω ένα σάντουιτς. Ακούστε τι έγινε. Πλήρωσα με χρεωστική κάρτα και, όταν κοίταξα την απόδειξη, είδα ότι έγραφε 577 δολάρια. Έχουν όντως καλά σάντουιτς, αλλά όχι και 600 δολάρια….
Θα ήθελα να σας προσφέρω μερικά μαθήματα ηγεσίας από αυτή τη μικρή περιπέτεια.
Εμμονική προσοχή στη λεπτομέρεια
Οι σπουδαίες επιχειρήσεις δίνουν τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο Στίβεν Τζέι Γκουλντ είπε κάποτε κάτι που μου αρέσει πολύ: “Οι λεπτομέρειες είναι που έχουν σημασία. Ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες και δεν θα Τον δείτε ποτέ αν δεν προσπαθείτε να τα κάνετε όλα τέλεια”.
Στην εταιρεία μας μιλάμε συνεχώς για την εμμονική προσοχή στην λεπτομέρεια. Οι καλύτερες επιχειρήσεις με τις οποίες έχω συνεργαστεί δίνουν τεράστια προσοχή στις μικρολεπτομέρειες. Η γυναίκα στο ταμείο ήταν αφηρημένη. Έπρεπε να είχε πληκτρολογήσει 5,77. Τεράστιο λάθος. Και το αφεντικό της στεκόταν ακριβώς δίπλα της. Φοβερό! Φέρθηκα ευγενικά και δεν την έκανα ρεζίλι. Πολλοί δεν θα είχαν κάνει το ίδιο.
Αναλάβετε προσωπικά την ευθύνη (και γρήγορα)
Όταν έλεγξα την απόδειξη και είδα το (εξωφρενικό) λάθος, της το ανέφερα ευγενικά. Η απάντησή της ήταν κλασική: “Καλά, δεν ελέγξατε προτού εγκρίνετε το ποσό;”
Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για τίποτα πια. Κατηγορούμε συνεχώς τους άλλους. Έπειτα από λίγο ξαναήλθε στα λογικά της και ζήτησε συγγνώμη. Ξέρω ότι απλώς φοβήθηκε όταν συνειδητοποίησε τι έκανε. Και οι περισσότεροι, όταν φοβόμαστε, κατηγορούμε τους άλλους, αντί να παραδεχτούμε το λάθος μας, γιατί κάτι τέτοιο είναι επώδυνο.
Να είστε σε εγρήγορση κάθε στιγμή
Χαίρομαι που έλεγξα την απόδειξη. Μερικές φορές δεν το κάνω, γιατί το μυαλό μου αιθεροβατεί και ονειρεύεται πώς να αλλάξει τον κόσμο. Όμως οι καλύτεροι ηγέτες του κόσμου είναι πάντα σε εγρήγορση. Δώστε προσοχή. Αλλιώς θα πληρώσετε το τίμημα.
Θα ξαναπάω στο μαγαζί. Ο ιδιοκτήτης μου έδωσε το σάντουιτς δωρεάν και όλοι ένιωσαν άσχημα για αυτό που συνέβη. Όμως η αξιοπιστία τους δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και θα πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη μου.
Κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ σάντουιτς των 600 δολαρίων, τηλεφωνήστε μου. Ξέρω ένα καταπληκτικό μέρος.

Για μια υπέροχη ζωή Robin Sharma εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα