Σαουδική Αραβία: Κάνει στροφή προς τον τουρισμό χαλαρώνοντας τους αυστηρούς της κώδικες για τις γυναίκες

Σαουδική Αραβία: Κάνει στροφή προς τον τουρισμό χαλαρώνοντας τους αυστηρούς της κώδικες για τις γυναίκες

Σε μια προσπάθεια, να μειωθεί η οικονομική εξάρτηση από το πετρέλαιο και να ενισχυθούν τα τουριστικά της έσοδα, η Σαουδική Αραβία ανοίγει τις πόρτες της ευρέως στους διεθνείς τουρίστες. Όπως διαβάσαμε στο matadornetwork.com, ξεκινώντας από φέτος το φθινόπωρο, η χώρα θα χαλαρώσει τους αυστηρούς κώδικες για τις γυναίκες τουρίστριες και θα ξεκινήσει προγράμματα θεωρήσεων για 49 χώρες. Μέχρι τώρα, οι θεωρήσεις προορίζονταν κυρίως για μουσουλμανικά προσκυνήματα και επιχειρηματίες.

Όπως δήλωσε στο BBC ο υπουργός Τουρισμού Ahmed Al-Khateeb “Οι επισκέπτες θα εκπλαγούν… από τους θησαυρούς που έχουμε να μοιραστούμε – πέντε περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, μια ζωντανή τοπική κουλτούρα και φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα.” Το Mada in Saleh, για παράδειγμα, ένας αρχαιολογικός χώρος παρόμοιος με την Πέτρα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, είναι σίγουρα ένας πολιτιστικός θησαυρός, που κάθε επισκέπτης θα είναι σε θέση να απολαύσει.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που αφορούν τους τουρίστες στη χώρα, οι ξένες γυναίκες δεν θα υποχρεούνται να φορούν abeyyas , τις υποχρεωτικές κάλτσες που φορούν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά θα πρέπει να φορούν κάτι παρόμοιο αλλά μετριότερο. Οι περιορισμοί επίσης που υπήρχαν μέχρι τώρα για τις ασυνόδευτες γυναίκες που εισέρχονται στη χώρα, θα χαλαρώσουν.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε τις ιερές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, Μέκκα και Μεδίνα, μπορείτε να το κάνετε, μόνο αν είστε μουσουλμάνος (αυτό δεν αλλάζει).

Η απαγόρευση του αλκοόλ επίσης, θα παραμείνει σε ισχύ.

Διαβάστε επίσης: Η Τανζανία σχεδιάζει να κλείσει μεγάλες περιοχές άγριας ζωής για να περιορίσει το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων

Η Σαουδική Αραβία, μέσα στο πλαίσιο του τουριστικού ανοίγματος που κάνει, θα επιτρέψει τώρα και σε άγαμα ξένα ζευγάρια να νοικιάζουν δωμάτια ξενοδοχείων, κάτι που απαγορευόταν μέχρι πρόσφατα και ανάγκαζε τα ζευγάρια να παρέχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ήταν παντρεμένα.

Μία ακόμη ελευθερία που δίνεται στις γυναίκες, όχι μόνο στις τουρίστριες αλλά και στις γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία, είναι η δυνατότητα να κάνουν κράτηση και να μένουν μόνες τους στα δωμάτια των ξενοδοχείων, παρέχοντας μόνο την ταυτότητά τους στο check-in.

Αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας να μαλακώσει την εικόνα της και να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική για τους επισκέπτες. Έχει επίσης αρθεί η απαγόρευση των γυναικών οδηγών, καθώς και οι περιορισμοί στις γυναίκες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια ανδρών.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ελπίζει ότι η αύξηση των ξένων επισκεπτών θα οδηγήσει σε εισροή τουριστικών εσόδων, το οποίο ελπίζει ότι θα αποτελέσει έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της.

Γεωργία Χασάπη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα