40.000 λίτρα πετρελαίου μολύνουν την παρθένα θάλασσα της Παταγονίας στη Χιλή

40.000 λίτρα πετρελαίου μολύνουν την παρθένα θάλασσα της Παταγονίας στη Χιλή

Στη θαλάσσια περιοχή, κοντά στο απομακρυσμένο νησί Guarello της Παταγονίας, στη Χιλή, έχουν εκχυθεί περί τα 40.000 λίτρα ντίζελ, μολύνοντας μία από τις πιο καθαρές θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, γνωστή για το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημά της.

Η χαλυβουργική εταιρεία εξόρυξης CAP, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που πραγματοποιούσε στον τερματικό σταθμό του νησιού Γουαρέγιο, αντιλήφθηκε την πετρελαιοκηλίδα και ανέφερε το περιστατικό στο ναυτικό.

Το ναυτικό δήλωσε ότι αρκετές μονάδες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να ελέγξουν τη διαρροή, η οποία είχε εισέλθει στα ύδατα του Νοτίου Ειρηνικού. Τα αίτια της διαρροής δεν ήταν σαφή και το Χιλιανό Ναυτικό ξεκίνησε έρευνα.

40.000 λίτρα πετρελαίου μολύνουν την παρθένα θάλασσα της Παταγονίας στη Χιλή
Photo Credits: Chilean Navy/AP

Η Greenpeace της Χιλής προειδοποίησε ότι η διαρροή θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές» περιβαλλοντικές συνέπειες. Ο εθνικός διευθυντής της οργάνωσης, Matías Asun, δήλωσε: “Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη την παρθένα φύση των υδάτων στα οποία έχει σημειωθεί αυτή η περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη, ότι πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλο πλούτο θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια, τα οποία μπορεί να κινδυνεύσουν σοβαρά, δεδομένου ότι, καθώς έρχονται στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, μπορεί να έλθουν σε επαφή με αυτό το στρώμα πετρελαίου».

Διαβάστε επίσης: Βυθίζεται η Τζακάρτα, η Ινδονησία ψάχνει για άλλη πρωτεύουσα

Η Greenpeace κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, να διαθέσει όλους τους πόρους της για την γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος και να παραδώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαρροή.

Η CAP από την πλευρά της, είπε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση στις έρευνες. Με δήλωσή της, ανέφερε το Reuters, έχει ξεκινήσει “μια διαδικασία μόνιμης παρακολούθησης στην περιοχή”, πέρα από τα τυποποιημένα μέτρα ελέγχου και αντιμετώπισης της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το νησί Guarello, στην περιοχή Magallanes, έχει μεγάλα αποθέματα ασβεστόλιθου και χρησιμοποιείται από την ΚΓΠ ως βάση εξόρυξης.

Οι γύρω περιοχές της Παταγονίας φιλοξενούν μια ποικιλία οικοσυστημάτων με σπάνια χλωρίδα καθώς και είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα