Σήμερα υπάρχουν πάνω από 149 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε περιοχές με έντονες συγκρούσεις.
Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο βίας από το 2005, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο οργανισμός Save the Children.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις επιδεινώνονται και δημιουργούν ολοένα και πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τα παιδιά.
Τα παιδιά που ζουν σε περιοχές συγκρούσεων είναι πιθανότερο να θανατωθούν ή να τραυματιστούν, να στρατολογηθούν, να απαχθούν, να κακοποιηθούν σεξουαλικά ή να επιτεθούν στα σχολεία τους , σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός των αναφερόμενων επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 32% από το προηγούμενο έτος και 12.125 παιδιά είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν από βία που σχετίζεται με συγκρούσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν το 2018.
Η Συρία είχε μεγάλο αριθμό σοβαρών παραβιάσεων κατά παιδιών καθώς και το 99% των παιδιών που ζούσαν σε ζώνες συγκρούσεων. Το Αφγανιστάν , η Σομαλία και η Νιγηρία είχαν το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, είχαν επιζήσει σεξουαλικής βίας και είχαν στρατολογηθεί από ένοπλες δυνάμεις ή ομάδες.
Διαβάστε επίσης: Ο “δρόμος” της γνώσης: Το υπαίθριο σχολείο στο Νέο Δελχί που διδάσκει σε πάνω από 300 φτωχά παιδιά
“Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα αγόρια και τα κορίτσια υποφέρουν διαφορετικά στον πόλεμο”, ανέφερε ο Janti Soeripto, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Save the Children, σε δελτίο τύπου. “Για την κάλυψη των ειδικών αναγκών τους, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα ποσά για να τα βοηθήσουμε στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους. Τα παιδιά είναι σε καλύτερη θέση να μας πουν τι χρειάζονται για να ανακάμψουν και να ξαναφτιάξουν το μέλλον τους. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να τα ακούσουμε”.
Η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ήταν οι πιο επικίνδυνες χώρες για τα κορίτσια.
Τα κορίτσια ήταν πιθανότερο να βιαστούν, να εξαναγκαστούν σε γάμο παιδιών ή να επιβιώσουν από άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης από τα αγόρια και αντιπροσώπευαν το 87% των εξακριβωμένων περιπτώσεων σεξουαλικής βίας, ενώ το 1,5% ήταν αγόρια. Το φύλο δεν καταγράφηκε στο 11% των περιπτώσεων.
Υπάρχουν περίπου 20.000 επαληθευμένες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών μεταξύ 2005 και 2018, αλλά οι συντάκτες της έκθεσης υποπτεύονται ότι το πραγματικό σύνολο είναι πολύ υψηλότερο. Η σεξουαλική κακοποίηση συχνά υποτιμάται εξαιτίας του φόβου και του στιγματισμού.
Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να σκοτωθούν σε άμεσο πόλεμο και πιο ευάλωτα σε στρατολόγηση από ένοπλες δυνάμεις και ομάδες, σύμφωνα με την έκθεση. Τα κορίτσια που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ήταν πιθανότερο τα θύματα αδιάκριτων εκρηκτικών όπλων.
Τα παιδιά που πλήττονται από συγκρούσεις στερούνται την καλή υγεία, τη διατροφή, το νερό, την αποχέτευση και άλλες ανάγκες που θα τα βοηθούσαν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.
“Η ανάρμοστη καταστροφή της ζωής των παιδιών θα συνεχιστεί, εκτός αν όλες οι κυβερνήσεις και τα αντιμαχόμενα μέρη ενεργήσουν τώρα για να υποστηρίξουν τα διεθνή πρότυπα και να κάνουν τους δράστες να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους”, δήλωσε ο Soeripto.
Το είδαμε στο Global Citizen