Πως το σεμινάριο του Rick Jarow άλλαξε τη ζωή μου – Προσωπική μαρτυρία

Πως το σεμινάριο του Rick Jarow άλλαξε τη ζωή μου -  Προσωπική μαρυτρία

O Rick Jarow είναι δημοφιλής συγγραφέας και Life Coach, τακτικός αναπληρωτής καθηγητής θρησκευτικών σπουδών σε κολέγιο της Νέας Υόρκης και θα έρθει στην Ελλάδα στις 7 Ιουλίου για να παραδώσει ένα διήμερο εργαστήριο με τίτλο “Δημιουργώντας την εργασία που αγαπάς“. στον Πολυχώρο Χείρωνα  Η δικηγόρος Γεωργία Παναγιωτοπούλου παρακολούθησε το σεμινάριό του στην Ιταλία πριν από λίγα χρόνια και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της, καθώς και πως το εργαστήριο αυτό στάθηκε σταθμός σε σημαντικές αλλαγές στην επαγγελματική της – και όχι μόνο – ζωή.


Καλοκαίρι 2015, επιβολή νόμου περί περιορισμού κινήσεων κεφαλαίου, ζέστη, ουρές μπροστά στα ΑΤΜ για κάποιες δεκάδες ευρώ μόνο την εβδομάδα. Εκνευρισμός, αίσθηση ανασφάλειας, ασφυξία. Οικονομική, ψυχολογική.

Εκείνο το καλοκαίρι, ο χώρος μέσα μου μίκρυνε. Η ιδέα ότι θα κλείσουν τα σύνορα και ότι δεν θα μπορούσα να ταξιδέψω ξανά πια με είχε καταβάλλει. Αποφάσισα κάτι χρήματα που είχα στην άκρη να τα επενδύσω σε ένα υψηλού επιπέδου σεμινάριο πνευματικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό με την ελπίδα να με βοηθήσω να αντέξω και να περάσω μέσα από όσα θα έμελε να συμβούν στο μέλλον στην χώρα μου, που ένοιωθα να διαλύεται σιγά αλλά σταθερά.

Στο πλαίσιο εκείνου του σεμιναρίου, και ενώ έχουν πέσει επάνω μου διάφοροι άλλοι Ευρωπαίοι και με ρωτούν έως και με χλευάζουν κάποιοι για την πορεία της χώρας μετά το δημοψήφισμα, εγώ προσπαθώ να αναπνεύσω και να πάρω δύναμη για το μέλλον μου. Κάπου εκεί ανάμεσα στα πηγαδάκια των διαλειμμάτων κάποιος λέει ότι την άνοιξη θα γίνει το σεμινάριο του Ρικ στην Γένοβα της Ιταλίας για την «εργασία που αγαπάς».

Είμαι ήδη εκεί με μεγάλο προσωπικό ρίσκο, γνωρίζοντας ότι έχω επενδύσει τις τελευταίες ουσιαστικά οικονομίες μου. Η ιδέα να ξαναφύγω στο εξωτερικό σε έξι μήνες και να δουλέψω με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζω καθόλου και που απλά άκουσα στιγμιαία το όνομά του, γνωρίζω νοητικά ότι είναι μία εντελώς μα εντελώς παράλογη σκέψη.

Όμως εμένα με καίει το θέμα του επαγγέλματός μου. Τι θα κάνω στο μέλλον, πώς θα ζήσω, σε τι εργασιακό και σε τι ανθρώπινο περιβάλλον θα είμαι; Τι μπορεί να ανοίξει για την ζωή μου πλέον;

Με μεγάλη εσωτερική συνοχή και συγκέντρωση αρχίζω και ρωτάω αυτούς που μιλάγανε για αυτό, περί τίνος πρόκειται. Παίρνω κάποιες πληροφορίες αλλά κυρίως «ακούω» τι λέει το μέσα μου. Νοιώθω μια κίνηση να δημιουργείται στον χώρο της υψηλής υπερνοημοσύνης της καρδιάς μου. Αυτό το σεμινάριο είναι για μένα.

Ζητάω να εγγραφώ στην λίστα ενημέρωσης.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, με πολύ διαδικαστική δυσκολία λόγω capital controls καταφέρνω να στείλω την προκαταβολή για το σεμινάριο. Έχω άλλους περίπου τέσσερις μήνες ώστε να μπορέσω να εξασφαλίσω την συμμετοχή μου. Το ρίσκο εξακολουθεί να είναι υψηλό και η αγωνία μου για το πόσο έκανα βλακεία ή έπραξα θεάρεστα, επίσης.

Δεν άφησα τον εαυτό μου να υπαναχωρήσει. Το δούλευα μέσα μου μέρα με τη μέρα. Όταν έφτασα επιτέλους στην Ιταλία στον χώρο του σεμιναρίου, και επειδή οι Ιταλοί δεν μιλούν τόσο εύκολα αγγλικά όσο οι Έλληνες ούτε έχουν την ίδια αντίληψη περί «φιλοξενίας», ακόμα περισσότερες προκλήσεις. Ήμουν η μοναδική μη Ιταλίδα και κάποια πράγματα αποφασίζουν να μην τα μεταφράζουν. Απογοήτευση, θυμός. Πόσο πια πιο δύσκολα θα γίνουν όλα, μια φωνή μου ούρλιαζε προς το σύμπαν.

Δίνω άδεια στον εαυτό μου να λάβει το σεμινάριο μέσα μου, να ανοίξει την καρδιά και να γευτεί τα δώρα που έχει η ζωή να μου δώσει μέσα από αυτήν την εμπειρία ζωής. Τα κατάφερα, μέσα από μία πρωτοφανή κατάσταση στην Ελλάδα, να είμαι εδώ, να είμαι παρούσα και έτοιμη να μάθω πώς επιτέλους θα κάνω μία εργασία, το επάγγελμα που ταιριάζει με αυτό που πραγματικά είμαι, με αυτό που ειλικρινά φέρνω σε αυτήν την ζωή και με αυτό που βαθειά μέσα μου επιθυμώ. Και να ζω εν αφθονία πνεύματος και ύλης μέσα από αυτό.

Rick Jarow: Δημιουργώντας την εργασία που αγαπάς

Rick Jarow

Ο Ρικ ξεκίνησε με μία απλή χαλάρωση – συντονισμό. Συνδύασε την θεωρία με πολύ απλές πρακτικές ασκήσεις. Οι διαλογισμοί του ήταν σύντομοι και εστιασμένοι. Άρχισα να λαμβάνω από την πρώτη στιγμή πολλές απαντήσεις, που για εμένα είχαν ξεκάθαρο μήνυμα. Σε κάθε στάδιο, έβλεπα καθαρά ποια ακριβώς είμαι επαγγελματικά, σε ποια σημεία είμαι εξαιρετικά δυνατή, σε ποια η ενέργεια και το δυναμικό μου χρειάζονται ενδυνάμωση. Σε κάποιες ασκήσεις βίωσα κάτι τόσο μεγάλο, τόσο ευρύ, τόσο πέρα από εμένα, που δεν ήξερα πώς να το ονομάσω ή να το περιγράψω. Αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο σε εμένα. Ταυτόχρονα υπήρχε εστίαση στο θέμα της εργασίας και αυτό με βοηθούσε να μην χαθώ μέσα σε ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα.

Καθώς μοιραζόμασταν σε μικρότερες ομάδες τις ασκήσεις ή τα αποτελέσματα αυτών διαπίστωνα ότι εργαζόμασταν πολυεπίπεδα. Ο κάθε ένας από το επίπεδο που βρισκόταν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις δικές του απαντήσεις. Συλλογικά, η συνολική αίσθηση ήταν μια πολύ ζεστή, καθαρή και γεμάτη συμπόνια εργασία. Ξαφνικά ακόμα και οι παραδοσιακά κλειστοί Ιταλοί άρχισαν να μου ανοίγονται και να επιχειρούν να μιλήσουν στα αγγλικά μαζί μου. Εντυπωσιακό.

Το κλείσιμο της δεύτερης ημέρας ήταν για εμένα μία εμπειρία ζωής που με πολύ μεγάλη συγκίνηση έκτοτε φέρω μέσα μου. Με την καθοδήγηση του Ρικ κάναμε μία πολύ απλή και τόσο ουσιαστική συλλογική τελετή. Δεν έδωσε κάποιο τίτλο σε αυτό, απλά μας είπε τι θα κάναμε και όλοι το κάναμε με την σειρά μας, σε κύκλο. Η κίνηση αυτή για εμένα συνιστά μία αρχετυπική ή σαμάνικη μορφή τελετής στο ευρύτερο πεδίο αφθονίας και συμπόνιας. Όλοι εξέφρασαν τόσο βαθειά ευγνωμοσύνη και πίστη στην ανθρωπιά μέσα μας και στην ζωή. Όλοι φύγαμε από εκεί άλλοι άνθρωποι, σίγουρα πλούσιοι. Το σεμινάριο δεν ήταν μόνο για τα επαγγελματικά. Το σεμινάριο έχει να κάνει με την ευρυχωρία. Δημιουργεί ιερό χώρο μέσα σου για να φιλοξενήσει πλέον την νέα ζωή που θέλεις να φέρεις στην ζωή σου.

Φεύγοντας από εκεί και τις επόμενες μέρες συνειδητοποίησα κάτι που για εμένα είναι ξεκάθαρο πλέον μέσα μου. Ο Ρικ αντιπροσωπεύει το είδος των δασκάλων που δεν μιλάνε απλά για αυτό, σε “βάζουν” μέσα σε αυτό, δεν σου παίρνουν δύναμη, κάθονται μαζί σου και σου διδάσκουν πώς με την δική σου δύναμη, μέσα από το δικό σου φως και μέσα από την δική σου πορεία φτάνεις στον προορισμό σου είτε αυτός λέγεται εργασία, είτε προσωπικές σχέσεις είτε αφθονία. Ο Ρικ ανήκει για εμένα στους αυθεντικούς δασκάλους της κίνησης προς τον ζωή, την ΖΩΗ.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές για εμένα αλλαγές όταν επέστρεψα πίσω ήταν να δωρίσω ένα από τα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχα στην τότε κατοχή μου σε μία Ιταλίδα. Και ήταν η σωστή κίνηση. Ένοιωθα και βίωνα πια ευρυχωρία. Μέσα σε μία χώρα γεμάτη με την κλειστοφοβία της οικονομικής κρίσης και του ελέγχου όλης της κίνησης του χρήματος, με ό,τι αυτό συμπαρασέρνει, εγώ έκτοτε βιώνω και ελευθερία.

Ο δρόμος μου συνεχίζει την πορεία του. Δεν έγιναν όλα δια μαγείας εύκολα και βατά και δεν μου χαρίστηκαν γιατί απλά είχα πάει σε ένα ακόμα σεμινάριο. Από τότε άρχισε μία κίνηση που την ακολουθώ εντός μου πιστά. Άλλαξα ήδη την εργασία μου, άρχισα παράλληλα να δραστηριοποιούμε ατομικά σε μία σειρά από δραστηριότητες που είμαι Εγώ, τις οποίες με φροντίδα έχω βάλει σε κίνηση. Έχω αρκετές εξωτερικές συνεργασίες και παίρνω περισσότερα ρίσκα. Νοιώθω ότι ωρίμασα επαγγελματικά τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερο από όσα είχα ωριμάσει την τελευταία δεκαετία. Απομακρύνθηκα από τοξικές συνεργασίες, έκοψα τα πολλά πολλά με επαγγελματίες που λόγω ανάγκης έκανα ότι δεν με πειράζει που ήταν τόσο μίζεροι μαζί μου, τιμώντας την εσωτερική φωνή που με κατευθύνει σε μια νέα κατάσταση επαγγελματικής και προσωπικής αναγνώρισης της αξίας μου.

Επιδιώκω να ανακαλύπτω τρόπους για να μεταφέρω την γνώση και εμπειρία μου σε νεώτερους. Συγκινούμαι κάθε φορά στις παρουσιάσεις που κάνω ή όταν κάποιοι μου ζητούν να γίνω μέντοράς τους, με την εμπιστοσύνη τους καθώς και των εταιρειών στις ιδέες μου και σε εμένα προσωπικά. Συναντώ επαγγελματίες που μου αρέσει η ιδέα της συνεργασίας μαζί τους και άρχισα να χαμογελάω ξανά στην δουλειά μου και να μην τα παίρνω όλα τόσο σοβαρά. Δεν θα γίνουν όλα όπως τα είχα ονειρευτεί και αυτό πια δεν με αγχώνει. Γνωρίζω βιωματικά ότι ένα μεγαλύτερο όραμα είναι εν δράσει.

Νοιώθω ότι κάθε μέρα κάθε μικρή απόφαση εσωτερικά υπακούει στην ανάγκη εναρμόνισης με τον πραγματικό σκοπό της ζωής μου. Αυτό που το σεμινάριο με τον Ρικ υποσχέθηκε, αυτό μου έδωσε. Και γνωρίζω εντός μου, ακόμα και τις μέρες που γκρινιάζω, ότι την πήρα αυτήν την δυνατότητα μέσα μου, κατάσαρκα και κατάκαρδα!!

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες έδωσα μία από τις πιο σημαντικές συνεντεύξεις της ζωής μου, φτάνοντας στους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους παγκοσμίως, όπως μου εξήγησαν συγχαίροντάς με. Το εντυπωσιακό για εμένα ωστόσο δεν ήταν αυτό. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην παρουσίαση που μου ζήτησαν να τους κάνω ως μέρος της τέταρτης κατά σειρά συνέντευξης μαζί τους, πολύ συνειδητά έκλεισα στην παρουσίαση με μία διαφάνεια και μία λεκτική ανάλυση που αμφιβάλλω εάν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του επαγγέλματός μου σε τέτοιους οργανισμούς. Υποθέτω ότι αυτό άλλωστε δήλωνε και η συγκίνηση στα μάτια τους καθώς τους ευχαριστούσα για την ευκαιρία που μου έδωσαν να την κάνω.

Έκλεισα με τον τρόπο που προσωπικά πλέον μου αρμόζει, έναν τρόπο που αντιπροσωπεύει την μέχρι τώρα επαγγελματική εμπειρία μου, γνώση και ήθος, με την βαθύτερη έκφραση ζωής που με χαρά, ακεραιότητα και συνείδηση έχω δώσει την άδεια στον εαυτό μου να εκδηλώνει.

Γεωργία Παναγιωτοπούλου
Δικηγόρος

Διαβάστε περισσότερα για το διήμερο εργαστήριο

Διαβάστε τη συνέντευξη του Rick Jarow  στην Εναλλακτική Δράση

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα