Ο Σεπτέμβρης ξεκινά με Νέα Σελήνη και Ηλιακή Έκλειψη: Τι είναι το φαινόμενο αυτό;

septemvris-nea-selini-iliaki-ekleipsi1

Πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου, σήμερα, και ξεκινάμε με μια νέα σελήνη και μία ηλιακή έκλειψη. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο φαινόμενα; Ας τα δούμε από την αστρονομική τους πλευρά!

Έκλειψη ονομάζουν οι αστρονόμοι κάθε φαινόμενο κατά το οποίο η φωτεινότητα ενός ουράνιου σώματος χάνεται, είτε διότι επισκιάζεται από κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, είτε επειδή ένα άλλο ουράνιο σώμα παρεμβάλλεται μεταξύ φωτεινού σώματος και παρατηρητή.

septemvris-nea-selini-iliaki-ekleipsi

Η έκλειψη είναι μία μορφή συζυγίας. Είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Για να συμβεί μία έκλειψη, πρέπει τρία ουράνια σώματα να ευθυγραμμιστούν και ένα εκ των τριών σωμάτων να είναι αστέρας, δηλαδή αυτόφωτο ουράνιο σώμα. Οι εκλείψεις που όλοι γνωρίζουμε είναι αυτές της Σελήνης και του Ηλίου.

Στις εκλείψεις αυτές το αυτόφωτο σώμα είναι ο Ήλιος και τα άλλα δύο σώματα που ευθυγραμμίζονται με τον Ήλιο είναι η Γη και η Σελήνη.

Τι ονομάζουμε Έκλειψη Ηλίου;

Είναι το φυσικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη. Έτσι, ορισμένες περιοχές της Γης, δέχονται λιγότερο φως από ό, τι συνήθως. Έκλειψη Ηλίου μπορεί να παρατηρηθεί κατά την ημέρα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της νέας Σελήνης.

Θα σκεφτείτε πολύ λογικά « για ποιόν λόγο έχουμε μόνο κάποιες φορές έκλειψη και όχι σε κάθε νέα Σελήνη;»

Αυτό συμβαίνει γιατί η τροχιά της Σελήνης και του Ήλιου (εκλειπτική), δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Για να συμβεί μια έκλειψη Ήλιου ή Σελήνης, πρέπει τα σώματα να βρεθούν σε σημείο ευθυγράμμισης, που είναι τα σημεία που τέμνονται νοητά οι τροχιές τους και ονομάζονται σύνδεσμοι.

Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά στον ίδιο σύνδεσμο (σύνοδος), τότε έχουμε έκλειψη Ηλίου. Όταν αντιθέτως, τα δύο ουράνια σώματα βρίσκονται σε διαφορετικούς συνδέσμους (αντίθεση), έχουμε έκλειψη της Σελήνης.

Κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, ο Ήλιος περνά μόνο μία φορά από κάθε σύνδεσμο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε έτος δύο «εκλειπτικές εποχές»! Μόνο μέσα σε αυτά τα χρονικά διαστήματα μπορούν να συμβούν οι εκλείψεις.

Η έκλειψη του Σεπτεμβρίου 2016 θα είναι ορατή επί το πλείστον σε περιοχές της κεντρικης Αφρικής

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα