Σιάτσου: Τι είναι και πως εφαρμόζεται;

Σιάτσου τι είναι και πως εφαρμόζεται;

Το Σιάτσου προέρχεται από την ιαπωνική χειροπρακτική μέθοδο ΑΝΜΑ, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Shi στα ιαπωνικά σημαίνει δάκτυλο και atsu σημαίνει πίεση και πραγματικά, το Σιάτσου είναι μια τεχνική πίεσης με τα δάκτυλα.

Χρησιμοποιεί κυρίως πιέσεις με τον αντίχειρα και τις παλάμες αλλά και με τα γόνατα και τους βραχίονες, πάνω σε ενεργειακά σημεία του σώματος. Η ενέργεια στο σώμα μας, διαδίδεται μέσα από κανάλια ή μεσημβρινούς που συνδέονται μεταξύ τους, σχετίζονται με τα ζωτικά μας όργανα και ακολουθούν συγκεκριμένες πορείες. Στην επιφάνεια του σώματος και σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος, σύμφωνα με Ιάπωνες γιατρούς, μπορούμε να εντοπίσουμε τα «τσούμπο», κατά μήκος των οποίων διέρχονται οι ενεργειακοί μεσημβρινοί. Η αναγνώριση και η πίεση με τα χέρια αυτών των σημείων αποτελεί τη βάση της θεραπείας Σιάτσου.

Κατά την ανατολική παράδοση, η ασθένεια προκαλείται από τη διαταραχή της ενέργειας σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος. Οι μαλάξεις και οι πιέσεις του Σιάτσου βοηθούν στην ενεργειακή εξισορρόπηση του σώματος, τονώνοντας τον εξασθενημένο μεσημβρινό όταν η ενέργεια απουσιάζει ή ηρεμώντας τον υπερδραστήριο μεσημβρινό, όταν η ενέργεια βρίσκεται σε πλεόνασμα. Με αυτό τον τρόπο, το Shiatsu προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία του σώματος ή να αποτρέψει την εμφάνιση κάποιας ασθένειας.

Η συνεδρία γίνεται στο πάτωμα, πάνω σε ειδικό στρώμα ή στην ανάγκη, πάνω σε χαλί. Οι μαλάξεις και οι πιέσεις μπορούν να εκτελεστούν και πάνω από τα ρούχα, ενώ δεν χρησιμοποιούνται έλαια κατά τη θεραπεία.

Το Σιάτσου προσφέρει μια αίσθηση ευεξίας και μπορεί να εφαρμοστεί απλά, σαν μια χαλαρωτική και ηρεμιστική διαδικασία ή σαν αναζωογονητική και τονωτική, ανάλογα με την περίπτωση και την κατάσταση του θεραπευόμενου.

Το Shiatsu δρα προληπτικά και διορθωτικά. Χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα, τόσο για τη θεραπεία πολλών μυοσκελετικών παθήσεων και προβλημάτων όσο και για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές.

To Σιάτσου χρησιμοποιείται με θεαματικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις:

-πόνων πλάτης, μέσης και κάτω άκρων
-για δυσκαμψία του αυχένα και αυχενικό σύνδρομο
– πονοκεφάλους, ημικρανίες και ιλίγγους
– οσφυαλγίες και ισχιαλγίες
– κολίτιδες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια
– διαταραχές της έμμηνης ρύσης
-για τενοντίτιδες
-διαταραχές του πεπτικού συστήματος (καούρες, δυσκολία στην πέψη, ανορεξία κλπ)
-προβλήματα του αναπνευστικού
– διαταραχές του ύπνου (ανησυχία, αϋπνία)
-πεσμένη διάθεση, κατάθλιψη και φοβίες.

Καλό είναι να την αποφεύγουν γυναίκες σε εγκυμοσύνη μέχρι τον 3ο μήνα, σε περίπτωση υψηλού πυρετού, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες με εξασθενημένους οργανισμούς, ασθενείς με οστεοπόρωση, υπερτασικοί, καρκινοπαθείς και άνθρωποι που κάνουν χημειοθεραπεία. Συνιστάται επίσης προσοχή, όταν υπάρχουν κιρσοί, πληγές, κατάγματα και φλεγμονές στις αρθρώσεις ή το δέρμα.

Το Σιάτσου είναι μια ασφαλής χειροπρακτική μέθοδος και απευθύνεται στον καθένα που επιθυμεί να διατηρήσει ή να βελτιώσει τη σωματική και την ψυχολογική του υγεία, με ένα απόλυτα φυσικό τρόπο. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα