Όταν συζητάμε και ανοίγουμε διάλογο με τον σύντροφό μας δεν πρέπει να του κρύβουμε πράγματα, σκέψεις και καταστάσεις που θεωρούμε ότι ίσως τον στενοχωρήσουν γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να τον προστατεύουμε. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι το ζητούμενο.
Το ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει ότι πολλές φορές ακόμα κι αν δεν εκφράζουμε με λόγια αυτά που θέλουμε να πούμε υπάρχει και ο «διάλογος» με το σώμα μας.
Υπάρχουν κινήσεις και αντιδράσεις που προδίδουν τη συμπεριφορά μας. Κινήσεις και συσπάσεις του προσώπου που φανερώνουν απογοήτευση ή άρνηση σε κάτι που ακούμε προδίδουν και εκδηλώνουν τα βαθύτερα συναισθήματα που νιώθει κάποιος γι’ αυτά που ακούει ή γι’ αυτά που λέει.
Θέματα που είναι πάρα πολύ οδυνηρά και δείχνουν ότι θα προκαλέσουν στο ζευγάρι σύγκρουση ή επιθετικότητα καλό είναι να προσέχουμε πώς θα τα εμφανίσουμε στον διάλογο. Πριν ανακοινώσουμε κάτι πολύ σοβαρό στον σύντροφό μας πρέπει να σκεφτούμε αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αυτό οφείλουμε να το επεξεργαστούμε λίγο μέσα μας και όχι να παραιτηθούμε, φτάνοντας στο τέλος.
Παρ’ όλα αυτά, εάν δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο να του μεταφέρουμε αυτά που έχουν συμβεί, μπορούμε να μπούμε σε μια συζήτηση με τον άνθρωπό μας λέγοντάς του το εξής: «Έχω στο μυαλό μου κάποια πράγματα, αλλά δεν είμαι απόλυτα έτοιμος να τα συζητήσουμε».
Διαβάστε επίσης: 18 σημάδια που μαρτυρούν ότι βρήκαμε τη σχέση που αξίζουμε
Με αυτή τη διατύπωση τον προετοιμάζουμε για κάτι σημαντικό που υπάρχει μέσα μας αλλά και για ό,τι μας προβληματίζει πολύ, προκειμένου να το διατυπώσουμε σε έναν διάλογο μαζί του, όχι όμως εκείνη τη στιγμή. Έτσι τον προϊδεάζουμε για κάτι που θα ακολουθήσει.
Σημαντικό στο ζευγάρι είναι να μοιράζεται στιγμές που συμβαίνουν στον καθένα. Στον διάλογο που κάνουμε μπορούμε να προσθέτουμε σημεία από την καθημερινότητά μας που μας έκαναν εντύπωση ή που μας προκάλεσαν το ενδιαφέρον ή μας έκαναν να γελάσουμε. Όταν προσθέτουμε κομμάτια από την καθημερινότητά μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε, η σχέση μας γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.
Δεν πρέπει να δείχνουμε μέσα από το διάλογο ότι ο άλλος οφείλει να γνωρίζει κάποια πράγματα ή να μαντέψει πώς σκεφτόμαστε εμείς. Του λέμε όλα όσα έχουμε στο μυαλό μας.
Όταν πρόκειται να αναφερθούμε σε κάτι που μας ενοχλεί ή που θεωρούμε ότι γίνεται λάθος όσον αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά, πρέπει να λέμε στον σύντροφό μας ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε, χωρίς όμως να τον κατηγορούμε.
Μπορούμε να συζητήσουμε για κάτι που υπάρχει η πιθανότητα να γίνει καλύτερο ή να διορθωθεί, όχι όμως επιρρίπτοντας ευθύνες στον άλλο.
Στο διάλογο που κάνουμε με τον άνθρωπό μας πρέπει να περιλαμβάνονται και πράγματα που πιθανόν να έχουν αλλάξει μέσα μας, όπως κάποιες επιθυμίες ή ανάγκες μας που δεν ισχύουν και δεν είναι πλέον ίδιες όπως παλιά.
Ας μη φοβόμαστε κάτι που έχει αλλάξει μέσα μας, αλλά ας επιδιώκουμε να ενημερώνουμε τον σύντροφό μας γι’ αυτό.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά «Όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω» από τις εκδόσεις Καστανιώτη