Τα σημάδια της ζωής μας, όταν ετοιμάζεται ν’ αλλάξει

life's changes

Η ζωή, είναι φορές που μοιάζει σα να έχουμε πατήσει την παύση σε ένα της σημείο και να μη πηγαίνουμε παρακάτω. Είναι φορές που συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά ακόμα και αν δε θέλουμε πια ή ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος να τα κάνουμε. Ο φόβος να πάμε παρακάτω, μας καθηλώνει σε μια δουλειά, σε μια σχέση, στις ίδιες συμπεριφορές.

Άλλες φορές η ζωή κυλάει γεμάτη αλλαγές, τόσες πολλές που δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε ούτε τις εμπειρίες μας, ούτε τις γνωριμίες μας και οι σχέσεις μας δε προλαβαίνουν να φθαρούν και να βαθύνουν, βρισκόμαστε αλλού πριν να προλάβουμε να πούμε «κύμινο» Σα να είμαστε νομάδες μέσα στην δική μας πραγματικότητα. Δύσκολο να βρούμε ένα μέρος να εγκατασταθούμε, δύσκολο να κάνουμε σχέσεις αρκετά δυνατές που να μας κρατήσουν μέσα στο πεδίο τους. Μονίμως κυλάμε σαν rolling stones χωρίς να μπορούμε να σταματήσουμε ακόμη κι όταν πραγματικά το επιθυμούμε.

Η ζωή πάλι, έχει την δυνατότητα και το ελεύθερο να κάνει για εμάς, αυτό που δε μπορούμε να κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας. Μπορεί να μας δώσει μία σπρωξιά γερή και να μας στείλει στο άγνωστο. Ή μπορεί να μας κλείσει το δρόμο που έχουμε πάρει και να μη μπορούμε να κουνήσουμε ούτε για λίγο.
Και σίγουρα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ζωή αργά ή γρήγορα θα μας ξεβολέψει ή θα μας φρενάρει με τον τρόπο της. Όμως αυτό θα μας δημιουργήσει προβλήματα αν εμείς δεν έχουμε δώσει σημασία στα σημάδια της που συνήθως προηγούνται των μεγάλων αλλαγών. Και τα σημάδια της ζωής σπάνια είναι συμβατικού τύπου. Δεν είναι σημάδια ακριβείας. Δεν πρόκειται για μήνυμα στο κινητό μας όπου κάποιος θα μας πει «ετοιμάσου ν’αλλάξεις χώρα όπου να ‘ναι» Πρόκειται για αισθήσεις, καταστάσεις και «περίεργα» τα οποία συνήθως δεν κολλάνε με τη τρέχουσα πραγματικότητα. Μερικά απ’ αυτά είναι περισσότερο κοινά από άλλα.

Παρακάτω έχουμε πέντε σημάδια που η ζωή μας στέλνει και μας προειδοποιεί πως είναι ώρα να κινηθούμε ή να σταματήσουμε. Πέντε σημάδια που προηγούνται των μεγάλων αλλαγών ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

1 Έλλειψη νοήματος. Είναι σαν αυτά που κάνουμε μέσα στη μέρα μας να μη μας γεμίζουν… πια. Μπορεί η δουλειά να μη μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Δε μιλάμε απλά για μία χαμηλή μισθοδοσία αλλά να μη μας ενδιαφέρει πια το αν θα πάμε ή όχι. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από μέτρια αλλά συνεχόμενη ανία. Αν αγνοήσουμε επιτακτικά το μήνυμα επειδή πχ φοβόμαστε τις αλλαγές, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απαισιοδοξία ίσως και κατάθλιψη.

2 Αίσθηση κενού. Ό,τι κι αν κάνουμε, ακόμα κι από τις αγαπημένες μας ασχολίες απλά δε δουλεύει! Είναι σα να μην υπάρχει συναίσθημα και σα να μη βρίσκουμε ικανοποίηση. Αν δε δώσουμε την πρέπουσα σημασία ώστε να κατανοήσουμε περί τίνος πρόκειται, οι καταχρήσεις καραδοκούν. Μπορεί να είναι άπειρες ώρες στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, ατελείωτο σερφάρισμα, ύπνος και μετά ύπνος, εργασιομανία ή ψώνια μέχρι τελευταίου ευρώ και πιστωτικής, πολλά ποτά, πολύ κάπνισμα και άλλα πολλά, η κατάχρηση μας δείχνει πως αντί να αντιμετωπίσουμε ώριμα και συνετά την παρούσα μας κατάσταση, εμείς δραπετεύουμε.

3 Όνειρα. Η ζωή συχνά εκδηλώνεται υποσυνείδητα πολύ πριν εκδηλωθεί συνειδητά. Ακόμα και αν «κοιμόμαστε βαριά» όταν η ζωή θέλει να μας προειδοποιήσει για σημαντικές αλλαγές, θα επικοινωνήσει μαζί μας από εκεί που της… επιτρέπουμε. Από τον κόσμο των ονείρων. Συνήθως τα όνειρα μεγάλων αλλαγών ξεχωρίζουν από ζωντάνια και ένταση. Μπορεί να μας ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα όχι από φόβο όπως θα έκανε ένας εφιάλτης αλλά από δέος! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να καταγράψουμε αυτά τα όνειρα και να ασχοληθούμε διεξοδικά με το τι μπορεί να σημαίνουν.

4 Αλλαγές στην επικοινωνία. Μπαίνουμε μια μέρα στο σπίτι και η τηλεόραση μεταδίδει στα εγγλέζικα… πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το σοκ, έρχεται το παιδί (το δικό μας) και μας ζητάει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε τι είναι γιατί μάλλον μιλάει… κινέζικα; Του απαντάμε αλλά δεν καταλαβαίνει. Ούτε εμείς καταλαβαίνουμε και βρισκόμαστε σιγά σιγά, χαμένοι στη μετάφραση. Αν αρνηθούμε ότι κάτι έχει ήδη αλλάξει ή ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει τότε οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις είναι κάτι που ακολουθεί αυτό το μήνυμα που η ζωή μας στέλνει, σε άλλη γλώσσα… και ίσως αυτό να είναι το μήνυμα.

5 Σωματικές αλλαγές. Πόνοι δίχως φανερή αιτία, παραπανίσια κιλά, λιγότερα κιλά και δυστυχώς, πολλοί παραβλέπουμε τόσο έντονα αυτό που η ζωή θέλει να μας πει, που φτάνουμε στην σωματική ασθένεια. Ακόμα κι η ασθένεια όμως δεν είναι παρά ένα μήνυμα που η ζωή μας στέλνει ζητώντας μας ν’ αλλάξουμε.

Και φυσικά υπάρχουν σημάδια που ο καθένας μας έχει μάθει ν’ αφουγκράζεται και να αναγνωρίζει μέσα από τη δική του ζωή ότι είναι ώρα να στρίψει το τιμόνι. Ας τιμήσουμε την επικοινωνία μας μαζί της, ακούγοντάς τη με θάρρος όταν μας ζητά ν’ αλλάξουμε πορεία.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα