Η πιο σημαντική προσευχή στον κόσμο έχει μόνο δύο λέξεις

Η πιο σημαντική προσευχή στον κόσμο έχει μόνο δύο λέξεις

Μια αγαπημένη φράση είναι η φράση του Μάιστερ Έκχαρτ, ο οποίος λέει ότι την πιο σημαντική προσευχή στον κόσμο την αποτελούν δύο λέξεις:

«Σ’ευχαριστώ».

Πιστεύουμε βαθιά ότι το καθετί που μας συμβαίνει είναι ένα μάθημα που ο Θεός έχει την επιθυμία να το διδαχτούμε. Η ζωή μας γίνεται πολύ πιο ειρηνική όταν σταματούμε την προσπάθεια να ερμηνεύουμε το καθετί που μας συμβαίνει – όποια μορφή κι αν έχει αυτό – σαν να είναι μια μεταμφιεσμένη ευλογία.

Όταν βαδίζουμε στο μονοπάτι της ζωής μας, έχοντας ένα «Σ’ευχαριστώ» στην καρδιά μας, ένα «Σ’ευχαριστώ» στο νου μας κι ένα «Σ’ευχαριστώ» στα χείλη μας, τότε εξαφανίζεται ο φόβος που κρύβουμε μέσα μας, όποιος κι αν είναι, και εμφανίζεται πάλι η αγνότητα της αγάπης.

Διαβάστε επίσης: Όταν έμαθες να ζεις με ευγνωμοσύνη ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές…

Καθώς επιλέγουμε να υψώσουμε τον εαυτό μας πάνω από τον κόσμο των αισθήσεων για να ζήσουμε στον κόσμο της αγάπης του Θεού το «Σ’ευχαριστώ» γίνεται τρόπος ζωής. Ο δάσκαλος που υπάρχει μέσα στην καρδιά μας θα μας θυμίσει ότι το καθετί που μας συμβαίνει στον αισθητό κόσμο δεν είναι παρά μια ευκαιρία για να επιλέξουμε και να πιστέψουμε στην αγάπη, στο Θεό, σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν τύποι παρά μόνον αγάπη.

Αν παραδοθούμε στην αγάπη, αν παραδοθούμε στο Θεό, τότε μπορούμε να διαβαίνουμε την κάθε μέρα μας εκφράζοντας o ένας στον άλλον την ευγνωμοσύνη του. Φαντάσου πώς θα ήταν ο κόσμος αν τα μόνο λόγια που λέγαμε στο Θεό, αλλά και ο ένας στον άλλον, ήταν «Σ’ευχαριστώ». Κάθε φορά που εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, απλώνοντας την αγάπη σε όλα γύρω μας, το φως στον κόσμο γίνεται λίγο περισσότερο και το σκοτάδι λίγο λιγότερο.

Πόσο γρήγορα στ’ αλήθεια αλλάζει ο κόσμος μας καθώς μαθαίνουμε να ανταποδίδουμε όλη την αγάπη που αδιάκοπα μας προσφέρει η πηγή μας. Ποια μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη μπορούμε να δείξουμε προς τον Δημιουργό μας από το να επιλέξουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και τον εαυτό μας βλέποντας το πρόσωπο του Θεού στο καθετί και γνωρίζοντας ότι το καθετί είναι αντανάκλασή του;

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το Μυστικό της Ζωής» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα