Η πιο σημαντική στιγμή από όλες

Η πιο σημαντική στιγμή από όλες

Τόσο ο ερημίτης όσο και η σοφή γυναίκα είχαν κατανοήσει αυτό που εννοούσε ο Τολστόι όταν έγραφε: «Να θυμάσαι, λοιπόν: υπάρχει μία μόνο στιγμή που είναι σημαντική – το Τώρα! Είναι η πιο σημαντική στιγμή, επειδή είναι η μόνη στιγμή πάνω στην οποία διαθέτουμε κάποια δύναμη».

Ίσως θυμάστε πως η τρίτη αρχή του “Δικαιολογίες Τέλος!” διασαφήνιζε ότι η συμπόνια μπορεί να βιωθεί μόνο στην παρούσα στιγμή. Τα πάντα λαμβάνουν χώρα στο τώρα. Άρα, η σχέση σας με τη ζωή είναι στην πραγματικότητα η σχέση σας με το παρόν.

Μου αρέσει πάρα πολύ ο ορισμός της συμπόνιας που έδωσε ο ιστορικός Άρνολντ Τόινμπι: «Συμπόνια είναι η επιθυμία που παρακινεί τον ατομικό εαυτό να διευρύνει τον κύκλο των προσωπικών του ενδιαφερόντων, έτσι ώστε να αγκαλιάσει το σύνολο του συμπαντικού εαυτού».

Διαβάστε επίσης: Νιώθοντας ευγνωμοσύνη όταν δεν έχω τίποτα αλλά και όταν έχω τα πάντα

Σε κάθε στιγμή της ζωής σας, όταν αγκαλιάζετε κάποιον άλλον χωρίς έγνοια για τον εαυτό σας, βιώνετε τη συμπόνια…. και καθιστάτε αδύνατη την καταφυγή σε δικαιολογίες. Έτσι, τώρα γνωρίζετε το μυστικό που αναζητούσε ο βασιλιάς του Τολστόι και που η σοφή γυναίκα γνώριζε ενστικτωδώς: “ Αυτή είναι η στιγμή για να διευρύνετε τον κύκλο των ενδιαφερόντων σας πέρα από την έγνοια για τον εαυτό σας και να εναγκαλιστείτε έναν συμπαντικό εαυτό που περιλαμβάνει τους πάντες, και ιδιαίτερα το άτομο που στέκεται μπροστά σας”.

Μπορείτε να φανταστείτε εκείνη τη συμπονετική γυναίκα ή τον σοφό ερημίτη να βρίσκουν κάποια δικαιολογία για το ότι η ζωή τους δεν λειτουργούσε στο επίπεδο που θα ήθελαν;

Προσπαθήστε να είστε όμοιοι με αυτούς και να αναγνωρίζετε πως αυτή η στιγμή είναι η δύναμή σας – αδράξτε την και επεκτείνετε το συναίσθημα της συμπόνιας χωρίς να νοιάζεστε για τον εαυτό σας. Να μην ξεχνάτε πως η συνάντησή σας με τη ζωή λαμβάνει πάντοτε χώρα στο παρόν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne Dyer «Δικαιολογίες ΤΕΛΟΣ!» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα