Τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς που μας πέρασε

Επιστήμονες μετέφρασαν τις σκέψεις σε λέξεις

Έναν κατάλογο με τις κυριότερες επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2018, δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Science.

Τόσο το περιοδικό όσο και οι 12.000 περίπου αναγνώστες του που έλαβαν μέρος σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, επέλεξαν ως σημαντικότερο επίτευγμα για το έτος 2018, μια τριπλέτα νέων μεθόδων, με τη χρήση της οποίας, οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθούν για πρώτη φορά διαχρονικά και λεπτομερειακά, τη γονιδιακή δραστηριότητα και την ανάπτυξη μεμονομένων κυττάρων ενός εμβρύου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με το επίτευγμα αυτό και μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν υψηλής ανάλυσης «ταινίες» σε κυτταρικό επίπεδο τόσο της εμβρυϊκής ανάπτυξης όσο και διαφόρων ασθενειών.

Η τριπλή αυτή τεχνική “αλληλούχισης RNA μεμονωμένου κυττάρου” δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές, να απομονώνουν χιλιάδες κύτταρα έμβιων οργανισμών, μετά να τα αναλύουν και τέλος, να βλέπουν σε ταινία, το πώς συνδέονται και εξελίσσονται αυτά τα κύτταρα καθώς αναπτύσσεται το έβρυο.
Ερευνητές από όλο τον κόσμο, εφαρμόζουν τη νέα τεχνική προκειμένου να μελετήσουν πώς ωριμάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα μέσα στο πέρασμα του χρόνου, πώς αναγεννώνται οι ιστοί και πώς τα κύτταρα μεταβάλλονται σε ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος.

Μέσα στις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018, συμπεριλαμβάνεται και ο τεράστιος κρατήρας πρόσκρουσης αστεροειδούς που ανακαλύφθηκε στην Γροιλανδία διαμέτρου 31 χιλιομέτρων, που χρονολογείται από 13.000 – 100.000 έτη.

Ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα του 2018 ήταν και η διεύρυνση της λεγόμενης «αστρονομίας πολλαπλών μηνυμάτων», με την προσθήκη των νετρίνων στα φωτόνια, στα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας και στα βαρυτικά κύματα, χάρη στην οποία, το τηλεσκόπιο Fermi εντόπισε μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός άλλου γαλαξία.

Και ας μην ξεχάσουμε την ανάλυση του οστού γυναίκας που βρέθηκε στη Σιβηρία και έζησε πριν 50.000 χρόνια και αποκάλυψε ότι προερχόταν από μητέρα Νεάντερταλ κα πατέρα Ντενίσοβαν, γεγονός που απέδειξε ότι, ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες που προϋπήρχαν του Homo sapiens, υπήρχαν επιμειξίες.

Το Science δεν δίστασε να δημοσιεύσει και τις πιο αρνητικές επιστημονικές εξελίξεις για το 2018, παγκοσμίως.

Έτσι, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η πυρκαγιά που τον Σεπτέμβριο κατέστρεψε το ιστορικό Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας και έκανε στάχτη πολλά επιστημονικά εκθέματα και τέλος, η ανακοίνωση του Κινέζου γενετιστή Χε Τζιανκούι, που δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, που όπως ισχυρίζεται, είναι πιο ανθεκτικά στον ιό HIV.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα