Σημασία έχει να είμαστε αρκετοί για εμάς και όχι για τους άλλους

Σημασία έχει να είμαστε αρκετοί για εμάς και όχι για τους άλλους

Ο Επίκουρος συνήθιζε να λέει: «Ποτέ μου δεν επεδίωξα να αρέσω στους πολλούς. Αυτά που τους αρέσουν δεν τα γνώρισα και αυτά που γνωρίζω απέχουν πολύ από το να τα καταλάβουν».

Όλοι οι άνθρωποι τείνουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τη γνώμη του κάθε τυχαίου ανθρώπου, του κάθε περαστικού για τη ζωή μας. Στενεύουμε τις πεποιθήσεις μας, εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας, τιμωρούμε εμάς τους ίδιους επειδή κάποιος εξέφρασε μία άποψη όχι και τόσο καλή. Θέλουμε όλοι οι φίλοι μας ή τα μέλη της οικογένειάς μας να συμφωνούν με μία επιλογή για τη ζωή μας, διαφορετικά δεν την ακολουθούμε.

Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Οι άλλοι άνθρωποι ουκ ολίγες φορές, βλέπουν τα πράγματα από τη μεριά που τους συμφέρει και όχι από εκείνη που ωφελεί πραγματικά εμάς. Υπάρχουν όντως άνθρωποι γύρω μας και δίπλα μας που δε θέλουν να μας βλέπουν να προοδεύουμε στον τομέα μας και προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να μας αποτρέπουν από την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι φοράνε τη μάσκα του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος και προσπαθούν από κεκαλυμμένο φθόνο να μας αποτρέψουν από τα όνειρά μας και από την προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να τα πετύχουμε. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν φθόνο, αλλά να μην μπορούν να αντιληφθούν την αξία αυτού που προσπαθούμε ή να θεωρούν πως δεν μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Γιατί επιτρέπουμε στους άλλους ανθρώπους να μας αντιμετωπίζουν με άσχημο τρόπο;

Οι άλλοι άνθρωποι είναι πάντοτε έξω από εμάς. Δεν μπορούν να μας ορίσουν ή να μας κρίνουν για τις επιλογές και τα όνειρά μας. Εμείς έχουμε την υποχρέωση του να μην προδώσουμε αυτό που είμαστε, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε αντιληφθεί το ταλέντο και το σκοπό για τον οποίο ήρθαμε στη ζωή αυτή.

Είναι γεγονός, οι άλλοι δε θέλουν πάντοτε το καλό μας, μπορεί να μας αποτρέπουν και για τα δικά τους χαμηλά συναισθήματα. Δε μας αφορά αυτό η αλήθεια είναι, σημασία έχει να είμαστε αρκετοί για εμάς και όχι για τους άλλους.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα