Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν λέμε «εγώ», αυτό που μιλάει είναι το εγώ κι όχι εμείς. Απαρτίζεται από σκέψη και συναίσθημα, από μια δέσμη αναμνήσεων με την οποία ταυτιζόμαστε υπό το σχήμα «εγώ και η ιστορία μου», από ρόλους που μας έγιναν συνήθεια και τους υποδυόμαστε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, από συλλογικές ταυτίσεις όπως η εθνότητα, η θρησκεία, η φυλή, η κοινωνική τάξη και η πολιτική τοποθέτηση.
Το εγώ περιλαμβάνει επίσης προσωπικές ταυτίσεις όχι μόνο με τα υπάρχοντα, αλλά και με απόψεις, εξωτερική εμφάνιση, μακροχρόνιες πικρίες ή θεωρήσεις του εαυτού μας ως καλύτερου ή όχι εξίσου καλού με τους άλλους, ως επιτυχημένου ή αποτυχημένου.
Το περιεχόμενο του εγώ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε κάθε εγώ λειτουργεί η ίδια δομή. Με απλά λόγια, τα εγώ διαφέρουν μόνο επιφανειακά. Στο βάθος τους είναι όλα όμοια.
Με ποιον τρόπο;
Ζουν χάρη στην και μέσα από την ταύτιση και τον διαχωρισμό.
Όταν ζούμε μέσα από έναν νοητικά δημιουργημένο νου, ο οποίος περικλείει σκέψη και συναίσθημα και είναι το εγώ, τότε το θεμέλιο της ταυτότητάς μας είναι σαθρό, γιατί η σκέψη και το συναίσθημα είναι εκ φύσεως πρόσκαιρα, παροδικά.
Διαβάστε επίσης: Keanu Reeves: “Ο άνθρωπος που με κράτησε πίσω από την ευτυχία μου ήταν εγώ”
Οπότε κάθε εγώ μάχεται διαρκώς για την επιβίωσή του, προσπαθώντας να προστατεύσει και να γιγαντώσει τον εαυτό του. Προκειμένου να επικυρώσει την εγώ-σκέψη, χρειάζεται την αντίρροπη σκέψη του «άλλου». Το εννοιολογικό εγώ δεν είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς το «εννοιολογικό άλλο». Οι άλλοι γίνονται ακόμα περισσότερο άλλοι όταν τους θεωρώ εχθρούς μου. Στο ένα άκρο της κλίμακας του υποσυνείδητου εγωτικού μοντέλου βρίσκεται το εγωτικό ψυχαναγκαστικό έθος της επίκρισης και της καταγγελίας.
Σε αυτό αναφερόταν ο Χριστός όταν έλεγε:
«Τι δε βλέπεις το κάρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε δοκόν την εν τω ιδίω οφθαλμώ ου κατανοείς;»
Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται η σωματική βία μεταξύ ανθρώπων και ο πόλεμος μεταξύ εθνών.
Στη Βίβλο, το ερώτημα του Χριστού παραμένει αναπάντητο, αλλά η απάντηση είναι με βεβαιότητα η εξής: Γιατί όταν είμαστε επικριτικοί απέναντι στους άλλους, αισθανόμαστε σπουδαιότεροι, ανώτεροι.
Απόσπασμα απο το βιβλίο του Eckhart Tolle «Μια Νέα Ζωή» από τις εκδόσεις Πεδίο