Τα σημειώματα αγάπης και η δύναμή τους

Τα σημειώματα αγάπης και η δύναμή τους

Τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Πάντα ξαφνιάζουν και συγκινούν τον παραλήπτη. Και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για μας να στείλουμε την αγάπη μας σε κάποιον.
Οι άλλοι, όταν τα παίρνουν, αισθάνονται τόσο ζεστά και τόσο αγαπημένοι που δεν βλέπουν την ώρα να μας ανταποδώσουν αυτή την αγάπη.
Με τα σημειώματα, η αγάπη μας μεταφέρεται ακόμη και όταν είμαστε απόντες. Επίσης, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα, γιατί ο παραλήπτης διαπιστώνει ότι νοιαζόμαστε αρκετά γι’ αυτόν ώστε να μπούμε στον κόπο να του γράψουμε δυο λόγια.

Πότε να στέλνουμε ένα σημείωμα αγάπης

Στείλτε τα όταν και όποτε μπορείτε. Μια ιδανική στιγμή να το κάνετε είναι όταν βοηθάτε κάποιον να μαζέψει πράγματα. Κρύψτε το σημείωμά σας σε μια τσέπη, σ’ ένα τσαντάκι, σ’ ένα πορτοφόλι ή σ’ ένα παπούτσι. Βάλτε το κάπου που θα ξαφνιάσει τον αποδέκτη.

Σ’ ένα από τα σεμινάριά μας, μια κυρία μας περιέγραψε ένα πολύ πρωτότυπο και αστείο τρόπο να στείλει κανείς ένα ερωτικό σημείωμα.
Η κυρία αυτή υπαγόρευε στον άντρα της τη λίστα με τα ψώνια του μπακάλη. Όταν τελείωσε, πήρε από τον άντρα της το χαρτί και πήγε να ψωνίσει.

Στον κατάλογο υπήρχαν δεκατέσσερα πράγματα. Μόλις έφτασε στο νούμερο δεκατρία, είδε ότι ο άντρας της είχε γράψει: Σεξ!

Μας είπε ότι η έκπληξη τη βρήκε τόσο απροετοίμαστη που ξέσπασε σε δυνατά γέλια μέσα στο μαγαζί. Ένας υπάλληλος την πλησίασε και τη ρώτησε μήπως χρειαζόταν να τη βοηθήσει σε κάτι.
“Όχι, ευχαριστώ. Αυτό μου το υποσχέθηκε ήδη ο άντρας μου!” του απάντησε.

Μια γνωστή μας μητέρα αφήνει κάθε μέρα στη δεκατριάχρονη κόρη της σημειώματα αγάπης, γραμμένα σε κίτρινα αυτοκόλλητα χαρτάκια. Πότε τα κολλάει στον καθρέφτη του μπάνιου για να τα βρει η μικρή το πρωί, πότε της τα βάζει στην κασετίνα της ή σ’ ένα από τα σχολικά της βιβλία. Της γράφει κάθε μέρα κι από ένα.

Γράφει πράγματα όπως: “Λατρεύω την αίσθηση του χιούμορ σου”. “Ευχαριστώ για χτες το βράδυ που με βοήθησες με το σκύλο. Μου διευκόλυνες τη ζωή”. Ή “Είμαι ευτυχισμένη που σε γέννησα. Κάθε φορά που σε σκέφτομαι χαμογελάω μέσα από την καρδιά μου”.

Η φίλη μας μπήκε μια μέρα στο δωμάτιο της κόρης της ψάχνοντας για το σεσουάρ, που το βρήκε πάνω στο κρεβάτι της. Βγαίνοντας από το δωμάτιο, είδε ότι η κόρη της είχε κολλήσει καμιά πενηνταριά από τα κίτρινα χαρτάκια, προφανώς τα πιο αγαπημένα της, στο πίσω μέρος της πόρτας. Κάθε φορά που η μικρή πήγαινε να βγει από το δωμάτιό της, είχε μια απτή απόδειξη για το πόσο την εκτιμούσαν και την αγαπούσαν.
Θαυμάσια τακτική! Γιατί να μην αρχίσετε κι εσείς να την εφαρμόζετε από σήμερα κιόλας!

Σαν δώρο, φυλάξτε τα σημειώματα και τα γράμματα αγάπης που έχετε λάβει. Κάποια μέρα, όταν θα τα ξαναδιαβάσετε, θα πλημμυρίσετε από χαρά για τις αναμνήσεις που θα σας ξυπνήσουν.

Σημαντικά σημειώματα αγάπης

Μερικά σημειώματα αγάπης μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Τέτοια είναι αυτά που στέλνονται σε ανθρώπους που έχουν στερηθεί την αγάπη – δάσκαλους που μας έχουν προσφέρει πολλά, ανθρώπους που ακρωτηριάστηκαν στον πόλεμο ή υπηρετούν στο στρατό, ή ένα οξύτατο πρόβλημα στις μέρες μας, ηλικιωμένους γονείς ή παππούδες που στο λυκόφως της ζωής τους έχουν απομείνει ολομόναχοι να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως πεθαίνουν στα σπίτια τους κι ενώ το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει συνήθως κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, σχεδόν πάντα η αιτία θανάτου είναι η ραγισμένη καρδιά.

Οι περισσότεροι φίλοι τους μπορεί να έχουν ήδη πεθάνει και οι επαφές τους με τον έξω κόσμο να είναι πλέον ελάχιστες. Μπορεί να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα νιώθοντας αποξενωμένοι, αποκλεισμένοι κι άχρηστοι. Αισθάνονται απόκληροι της ζωής, σαν να μη νοιάζεται πια κανείς πραγματικά γι’ αυτούς.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές είναι που βγάζουν το γράμμα που τους είχαμε στείλει πριν από ένα μήνα και που το έχουν ήδη διαβάσει είκοσι ή και τριάντα φορές.
Ξανακοιτάζουν το γράμμα που τους λέει τι κάνουμε αυτό τον καιρό, τι σκαρώνουν τα εγγονάκια τους, πότε υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τους επισκεφτούμε, ακόμη κι αν είναι σ’ ένα εξάμηνο – κοιτάζουν το γράμμα που τους λέει ότι τους αγαπάμε.
Αυτό το γράμμα θα κάνει τη δύσκολη νύχτα να περάσει. Όσα τέτοια γράμματα έχουμε δει, έχουν πολύ συχνά λεκέδες από δάκρυα, είναι φθαρμένα και χιλιοτσακισμένα από το συνεχές διάβασμα, άγγιγμα, κράτημα.

Πάντα συστήνουμε στους ακροατές μας να γράψουν δυο λόγια στους γονείς τους, αν είναι από τους τυχερούς που οι γονείς τους ζουν ακόμη.
Αν όχι, τους λέμε να γράψουν σε κάποιον άλλο συγγενή ή ηλικιωμένο πρόσωπο, που τους έχει συμπαρασταθεί στο παρελθόν.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να γράψουμε απευθείας από την καρδιά μας προς τη δική τους. Θα καταλάβουν τι εννοούμε. Η αγάπη έχει δυο όψεις: την προσφορά και τη συγχώρεση. Γράψτε γράμματα και των δύο ειδών, για να μαλακώσετε την καρδιά και τα συναισθήματά σας.

Δεν παίρνει πολύ να γράψει κανείς ένα σημείωμα. Δεν σας ζητάμε ν’ αφιερώσετε πάνω από δυο τρία λεπτά το εικοσιτετράωρο.
Μας παίρνει ελάχιστα να δώσουμε ένα σημείωμα αγάπης, αλλά θα εκτιμηθεί πάρα πολύ και τελικά η ανταμοιβή μας θα είναι πολλαπλάσια.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Jack Canfield & Mark Victor Hansen “Τόλμησε και θα νικήσεις” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα