4 Βασικά οφέλη της σιωπής για την ψυχό-σωματική υγεία

4 Βασικά οφέλη της σιωπής για την ψυχό-σωματική υγεία

Η σιωπή στο σύγχρονο κόσμο, είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. Υπάρχουν απεριόριστοι τρόποι έκφρασης και εκδήλωσης των συναισθημάτων και των απόψεών μας. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να αγκαλιάζουμε την σιωπή περιστασιακά.

Η σιωπή έχει να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη και θα αναφέρουμε τα 4 πιο βασικά από αυτά:

Κυτταρική Αναγέννηση

Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι δύο ώρες σιωπής ανά ημέρα σε ποντικούς, συνέβαλαν στη διαμόρφωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, το συναίσθημα και τις ικανότητες μάθησης.

Αύξηση της Δημιουργικότητας

Σύμφωνα με το 99u, η σιωπή αναπτύσει την δημιουργικότητα. Αυτό αποδόθηκε ξεκάθαρα από την συγγραφέα Vyoma Nupur: «Οι καλύτερες ιδέες ακροβατούν στην πρώτη γραμμή των περιόδων σιωπής, όταν η υποχώρηση της παλίρροιας των ταραχωδών σκέψεων, τους επιτρέπει να υλοποιηθούν με συνοχή. Σε αυτόν τον κόσμο του αμείλικτου θορύβου, η σιωπή είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που σπάνια ανακαλύπτετε.»

Μείωση της Έντασης

Ο στιγμιαίος θόρυβος επηρεάζει τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την αύξηση των ορμονών του στρες. Η σιωπή αντίθετα, ανακουφίζει από την ένταση το σώμα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο λεπτά σιγής ανά ημέρα, είναι πιο ευεργετικά από την χαλάρωση μέσω οποιουδήποτε είδους μουσικής.

Αναπλήρωση των Ψυχικών μας Πόρων

Τα παιδιά που ζουν ή πηγαίνουν σχολείο κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους σημειώνουν χαμηλότερους βαθμούς σε σύγκριση με όσα ζουν σε ήσυχες περιοχές. Ο θόρυβος ελαχιστοποιεί το κίνητρο αλλά και την προσοχή. Έτσι, αυξάνει τα λάθη που κάνουμε. Αντίθετα, η σιωπή προσφέρει την ευκαιρία για πιο αποτελεσματική εργασία, αφού δεν χρειάζεται να επεξεργαζόμαστε τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα