Έχουμε μια καλή φίλη η οποία μας διηγήθηκε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι της μετά από μια μεγάλη βόλτα με το ποδήλατο την οποία έκανε με μερικούς φίλους.
Ήταν πραγματικά ενθουσιασμένη, γιατί ο χρόνος που χρειάστηκε για το δεύτερο μισό της βόλτας ήταν πολύ λιγότερος από αυτόν που χρειάστηκε για το πρώτο μέρος. Και επειδή προσπαθούσε σκληρά να βελτιώσει τη φυσική της κατάσταση, αισθανόταν ότι το επίτευγμά της ήταν πραγματικά σημαντικό και ένιωθε υπερήφανη για τον εαυτό της.
Ενθουσιασμένη όπως ήταν, όρμησε μέσα στο σπίτι και μοιράστηκε το κατόρθωμά της με τον άνδρα της. Εκείνος όμως, χωρίς να το καλοσκεφτεί, της είπε: «Ο λόγος που έκανες πιο γρήγορα στον γυρισμό ήταν επειδή είχε κατηφόρα».
Ουπς! Η φίλη μας αισθάνθηκε αμέσως εντελώς αποκαρδιωμένη. Η σημασία της επιτυχίας της είχε μειωθεί, και η ίδια επανήλθε στην προηγούμενη μειονεκτική θέση της.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει να αγαπάμε πραγματικά τον εαυτό μας;
Η αλήθεια είναι ότι έχουν ειπωθεί και πολύ χειρότερα πράγματα στους ανθρώπους, και είμαι σίγουρος ότι η γυναίκα της ιστορίας μας ξεπέρασε πολύ γρήγορα την απογοήτευση που της προκάλεσε αυτό το απερίσκεπτο σχόλιο.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί ο σύντροφός της να της πει κάτι τέτοιο. Δεν έχει σημασία αν είχε δίκιο. Δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα αυτό το σχόλιο να φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το μόνο που προκάλεσε ήταν δυσάρεστα αισθήματα, χαμηλή αυτοπεποίθηση και ένα αίσθημα πικρίας.
Τότε γιατί να δημιουργήσει κανείς τις συνθήκες για ένα τόσο προβλέψιμο αρνητικό αποτέλεσμα; Κι όμως, οι άνθρωποι κάνουν συνεχώς κάτι τέτοιο – και συνήθως στο πρόσωπο που αγαπούν περισσότερο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο άνδρας της φίλης μας είναι πολύ καλός άνθρωπος. Αγαπά ειλικρινά τη γυναίκα του και είναι τελείως απίθανο να ήθελε να την πληγώσει.
Το λάθος του δεν προερχόταν από έλλειψη αγάπης αλλά από απερισκεψία: ο σύζυγος δεν σκέφτηκε καθόλου προτού μιλήσει.
Είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές: με σαρκασμό, συνεχείς διορθώσεις, σχόλια που μειώνουν τον ενθουσιασμό του άλλου. Συμβαίνει συνήθως όταν η διάθεσή μας δεν είναι η καλύτερη, κυρίως όταν είμαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι.
Πόσες φορές ήσασταν σε άσχημη διάθεση, είπατε κάτι κι αμέσως μετά το μετανιώσατε;
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας για να προλάβετε μια τέτοια απερίσκεπτη αντίδραση. Αν έχετε έστω και την παραμικρή υποψία ότι το σχόλιό σας είναι ακατάλληλο, κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: «Το σχόλιο που ετοιμάζομαι να κάνω θα συμβάλλει εποικοδομητικά στη συζήτηση, θα μας φέρει πιο κοντά, ή μήπως θα μας απομακρύνει;»
Αυτή η απλή ερώτηση θα προλάβει πολλά από τα άνευ λόγου τραύματα που μπορεί να προκαλέσετε στον σύντροφό σας.
Αν, ο άνδρας της φίλης μας είχε αφιερώσει ένα δευτερόλεπτο για να συλλογιστεί προτού μιλήσει, είναι σίγουρο ότι θα είχε αποφασίσει να πει κάτι διαφορετικό – ίσως και τίποτα. Και αντί για πληγωμένα συναισθήματα και πικρία, οι δύο σύντροφοι θα περνούσαν τη μέρα τους απολαμβάνοντας ο ένας τη συντροφιά του άλλου.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson «Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη»