Οι “σκοτεινές μας πλευρές” και πώς να τις φωτίσουμε

Καθώς περνούν τα χρόνια, όλοι μας καταχωνιάζουμε μερικές πτυχές του εαυτού μας για τις οποίες αισθανόμαστε άσχημα, ντρεπόμαστε, πονάμε, φοβόμαστε να τις εκφράσουμε, τις θεωρούμε ανάρμοστες ή μη αποδεκτές – ίσως πρόκειται για τα δάκρυά μας, τον θυμό, τη ζήλεια, τον θρήνο, τις οδυνηρές αναμνήσεις μας ή συγκεκριμένες επιθυμίες και πόθους.

Πολύ σπάνια η Σκιά μας είναι τόσο τρομακτική και αποτρόπαιη όσο φανταζόμαστε ότι είναι. Συνήθως κρύβει «ψήγματα χρυσού», όπως για παράδειγμα κουράγιο, γέλιο, δημιουργικότητα και χαρά, μια που πολλές φορές ντρεπόμαστε για τις καλύτερες και ανώτερες ιδιότητες του χαρακτήρα μας. Αργά ή γρήγορα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα χαμένα κομμάτια της προσωπικότητάς μας: τη σκοτεινή και φωτεινή Σκιά μας.

Αν ρίξετε μια ματιά στα δυνατότερα ή στα πιο αδύναμα χαρακτηριστικά σας, να ξέρετε ότι τα ακριβώς αντίθετα υπάρχουν στη Σκιά σας.

Για παράδειγμα, οι εξωστρεφείς άνθρωποι έχουν μια εσωστρεφή Σκιά και οι ειρηνοποιοί έχουν μια επιθετική Σκιά. Επίσης, αν μελετήσετε τι είναι αυτό που θαυμάζετε στους άλλους ή τι σας εκνευρίζει περισσότερο, να είστε σίγουροι ότι αυτά τα στοιχεία ανήκουν στον Εαυτό της Σκιάς σας.

Είναι ριψοκίνδυνο να καταπιέζουμε κομμάτια του εαυτού μας. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εσωτερική διαμάχη και θα μείωνε την ενέργεια και τη ζωντάνια μας.

Διαβάστε επίσης: Τα 5 σημάδια που μας προειδοποιούν ότι κάποιος από το περιβάλλον μας δεν είναι αυθεντικός

Θα μας έκανε να φαινόμαστε δισδιάστατοι στους άλλους. Θα μπορούσε μέχρι και να μας “αρρωστήσει”, με δεδομένο ότι αναγκάζουμε την ενυπάρχουσα ευφυΐα του σώματος να εκφράσει όσα εμείς αρνούμαστε.

Μερικές φορές «επιβάλλουμε» στον συνεργάτη μας ή στα παιδιά μας να φερθούν όπως η Σκιά μας. (Μήπως τα παιδιά σας στην εφηβεία κάνουν ό,τι απεχθάνεστε – πίνουν και μεθούν, πηγαίνουν με τον έναν και με τον άλλο, βάφουν πράσινα τα μαλλιά τους; Μήπως ο συνεργάτης σας σας βγάζει από τα ρούχα σας με την ακαταστασία του, την κυνικότητά του, την τεμπελιά, τον εγωισμό ή την ψυχρότητά του; Αν ναι, τότε μήπως ενεργούν όπως η Σκιά σας;)

Η Σκιά μας ίσως αποκαλυφθεί με τον πιο φρικτό και αντικοινωνικό τρόπο. Οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου – είχαν ασθενείς που τους κακοποίησαν ιερείς, οι οποίοι κάποτε αρνήθηκαν τη σεξουαλικότητά τους και τη διαστρέβλωσαν· επίσης υπάρχουν πειθήνιοι και πράοι άνθρωποι που είχαν βίαια ξεσπάσματα έπειτα από πολλά χρόνια καταπιεσμένου θυμού.

Η σκοτεινή πλευρά μας δεν είναι απαραίτητα κακή, αλλά ίσως γίνει αν την απορρίψουμε εντελώς.

Σκοτεινή σημαίνει κρυμμένη από το φως· χρειάζεται απλώς να την αποδεχτούμε, ούτως ώστε τα χαρίσματά της να απελευθερωθούν.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Ζήσε τη Στιγμή!» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα