Η σκοτεινή πλευρά των ειδήσεων και πώς να την αντιστρέψουμε

Η σκοτεινή πλευρά των ειδήσεων και πώς να την αντιστρέψουμε

Για να κάνει ένα πείραμα, μια μεγάλη εφημερίδα τύπωσε δύο διαφορετικές εκδόσεις των ειδήσεων της ημέρας. Ο κεντρικός τίτλος της πρώτης σελίδας στη μία έκδοση αφορούσε μια τοπική δίκη για φόνο, ενώ η άλλη ανακοίνωνε μια τεράστια πρόοδο στις συνομιλίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η έκδοση με τον τίτλο για το φόνο ξεπέρασε σε πωλήσεις την άλλη σε ποσοστό 4 προς 1. Όσο οι αναγνώστες και οι θεατές «γαργαλιούνται» με την εγκληματικότητα, θα παίρνουμε όλο και περισσότερη απ’ αυτήν.

Υπάρχει ένας τρόπος να κάνεις τις ειδήσεις να δουλέψουν προς όφελός σου: κοσκίνισέ τις επιλεκτικά και χρησιμοποίησέ τις για έμπνευση, όχι για απελπισία.

Βρες άρθρα που βοηθούν τη δουλειά σου ή που σου δίνουν ιδέες που γίνονται ερέθισμα για να γίνεις καλύτερος. Αν διαβάζεις για μια ζημιά, σκέψου κάποιον τρόπο να τη μετατρέψεις σε κέρδος.

Έχω ακούσει για κάποιον φιλάνθρωπο, τον Μίλτον Πέτρι, ο οποίος διάβαζε κάθε μέρα τις εφημερίδες για να βρει ποιος χρειαζόταν βοήθεια.

Μια μέρα, διάβασε για μια κοπέλα, ένα όμορφο νεαρό μοντέλο, που ο φίλος της της είχε χαράξει και παραμορφώσει το πρόσωπο με μαχαίρι. Ο κύριος Πέτρι κάλεσε την κοπέλα στο γραφείο του και της έδωσε μια επιταγή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να κάνει διορθωτική πλαστική εγχείρηση.

Την επόμενη μέρα, έκανε μια μεγάλη δωρεά στην οικογένεια ενός αστυνομικού, ο οποίος είχε δεχτεί έναν πυροβολισμό και βρισκόταν σε ανάρρωση.

Μπορείς να φανταστείς τη χαρά που ένιωθε αυτός ο άνθρωπος βοηθώντας τους άλλους;

Δεν χρειάζεται να είσαι εκατομμυριούχος για να αντιστρέψεις τις ειδήσεις. Έχεις μια ολόκληρη παλέτα σκέψεων, λέξεων, προσευχών και πράξεων στη διάθεσή σου, και όλα τους είναι πολύ ισχυρά και πιο αποτελεσματικά από τα χρήματα.

Η είδηση από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, παρ’ όλο που ήταν φρικτή, δημιούργησε ένα τεράστιο ποτάμι αγάπης, νοιαξίματος και γενναιοδωρίας, που όμοιό του ετούτη η χώρα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, σπάνια έχει δει.

Εκατομμύρια άνθρωποι δώρισαν τεράστιες ποσότητες χρημάτων, υπηρεσιών, αίματος, ικανοτήτων, προσευχών και υποστήριξης για όσους είχαν πληγεί άμεσα από την καταστροφή.

Να ένα υπέροχο παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να πάρει ζοφερές ειδήσεις και να τις μεταμορφώσει σ’ ένα χώρο όπου μπορούμε να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να μοιραστούμε αυτά που έχουμε, που είναι άπειρα.

Απόσπασμα από το βιβλίο Alan Cohen «Ρούφηξε τη Ζωή αντί να σε ρουφάει» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα