Νέα μελέτη: Τα σκυλιά μπορούν να «ανιχνεύσουν» την ελονοσία

Νέα μελέτη: Τα σκυλιά μπορούν να «ανιχνεύσουν» την ελονοσία

Ποια η σχέση των σκύλων με την ελονοσία; Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι τετράποδοι φίλοι μας είναι ικανοί να εκπαιδευτούν για να κάνουν με τη μύτη τους διάγνωση της νόσου και ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε ένα νέο γρήγορο και μη επεμβατικό τρόπο διάγνωσης.

«Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δίνει ελπίδες ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι θα αποτελέσουν ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της εξάπλωσης της ελονοσίας από χώρα σε χώρα, διευκολύνοντας την έγκαιρη ανίχνευση και, άρα, την ταχύτερη αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων» δήλωσαν συγκεκριμένα οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Στιβ Λίντσεϊ του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής στη Νέα Ορλεάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πειράματα με δύο σκύλους μάλιστα, έδειξαν ότι τα ζώα ήταν σε θέση να μυρίσουν σωστά το 70% των περιπτώσεων ελονοσίας και το 90% όσων δεν είχαν το παράσιτο της.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρξαν περίπου 216 εκατομμύρια περιστατικά ελονοσίας το 2016, πέντε εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι το 2015, ενώ οι θάνατοι έφθασαν τους 445.000. Ο εντοπισμός των ανθρώπων που είναι φορείς του παράσιτου της ελονοσίας, αλλά δεν έχουν ακόμη συμπτώματα, θεωρείται κρίσιμος, ώστε να πάρουν έγκαιρα φαρμακευτική θεραπεία και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Στο μέλλον πιθανολογείται ότι θα αναπτυχθούν ηλεκτρονικές μύτες – αισθητήρες που θα μιμούνται τους σκύλους, αλλά έως τότε οι ίδιοι οι σκύλοι αποτελούν μια πολύ ικανοποιητική λύση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι οι σκύλοι είναι δυνατό να εκπαιδευθούν ώστε να μυρίζουν και άλλες τροπικές νόσους, για τις οποίες η διάγνωση μέχρι σήμερα είναι κακή, όπως η λεϊσμανίαση και η τρυπανοσωμίαση.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα