Σκύψτε πάνω από τα πιο άβολα συναισθήματά σας και θα βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία

Σκύψτε πάνω από τα πιο άβολα συναισθήματά σας και θα βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία

Η ζωή αποδεικνύεται ο πιο εκπληκτικός δάσκαλος. Μας προσφέρει εκείνο ακριβώς το μάθημα, από το οποίο θα ωφεληθούμε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να βελτιωθούμε.

Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι αν έχετε συναισθήματα όπως άγχος, θυμό, ζήλια, θλίψη ή πικρία, τότε η ζωή σας προσφέρει την ευκαιρία να καταλάβετε ποιο είναι το ακριβές σημείο στο οποίο έχετε βαλτώσει, πού χρειάζεται να μάθετε περισσότερα, πού να στρέψετε την προσοχή σας.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεται να εγκύψετε στα πιο άβολα συναισθήματά σας. Εξερευνήστε τα. Αναλογιστείτε τους λόγους που έχουν δημιουργηθεί και κρατούν χώρο μέσα σας. Σκεφτείτε ποιο είναι το μάθημα που σας διδάσκεται μέσα από τις καταστάσεις.

Μόνο όταν νιώσουμε πραγματικά και βιώσουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας, μόνο τότε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το συναισθηματικό πόνο και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε περισσότερη χαρά και γαλήνη στη ζωή μας.

Για την ακρίβεια, τα αποκαλούμενα ως αρνητικά συναισθήματα είναι στην πραγματικότητα θετικά – αν περάσετε χρόνο μαζί τους και μπείτε σε διάλογο. Δείτε τα ως μηνύματα για να σταματήσετε αυτό που κάνετε και κοιτάξτε τα κατάματα.

Γιατί έχετε μόνο δύο επιλογές: να αγνοήσετε εκείνο τον συναισθηματικό πόνο που σας παραλύει, υποκρινόμενοι ότι όλα είναι εντάξει ή να εξερευνήσετε με πλήρη ειλικρίνεια αυτά που νιώθετε, ώστε κάποια στιγμή να αποχωρήσουν.

Είναι σοφότερο να δώσετε στη θλίψη και στην απελπισία ένα χώρο ύπαρξης, μοιραστείτε τα, δώστε τους φωνή, γιατί κάτι έχουν να σας πουν, κάτι να σας διδάξουν. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν μαγικά. Θα νιώσετε σύντομα ότι ένα μεγάλο μέρος τους τραύματος μέσα σας επουλώθηκε, μέσω της απελευθέρωσής του.

Αν βρεθείτε σε μια επώδυνη κατάσταση και θεωρείτε ότι δεν αντέχετε ούτε ένα λεπτό παραπάνω αυτά που νιώθετε, ακολουθήστε αυτά τα τρία βήματα:

  • Αποκτήστε επίγνωση αυτού που προσπαθείτε να απωθήσετε. Η αναγνώριση και μόνο της τάσης σας να αποφεύγετε τον συναισθηματικό πόνο είναι ένα τεράστιο βήμα προς την απελευθέρωσή του και την εύρεση της γαλήνης. Γιατί δεν μπορείτε να αλλάξετε μια σκέψη ή μια συμπεριφορά, αν δεν ξέρετε τι σκέφτεστε ή κάνετε συνειδητά.
  • Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας χωρίς επικριτική διάθεση. Μην τα απωθείτε, αλλά μην αποκτήσετε και εμμονή με αυτά. Απλά αναγνωρίστε τα και δώστε τους χώρο. Ένας τρόπος να το κάνετε είναι να τα παρατηρείτε από μια ασφαλή απόσταση. Μην τα κατηγοριοποιείτε ως καλά ή κακά, θετικά ή αρνητικά. Απλά επιτρέψτε τους να έρθουν στην επιφάνεια και φερθείτε στον εαυτό σας με συμπόνια και καλοσύνη.
  • Εμμείνετε. Συχνά προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας από συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς, πικρίας, και άλλων «αρνητικών» συναισθημάτων. Όμως, προσπαθήστε να εμμείνετε, βρείτε το πείσμα που «κοιμάται» μέσα σας. Για παράδειγμα, αν νιώθετε πληγωμένοι και απομονωμένοι από την σύζυγό σας, λόγω των σκληρών σχολίων που σας κάνει, μην ξεσπάτε σε άλλες δραστηριότητες ή ανθρώπους. Αντιθέτως, καθίστε μαζί με τον πληγωμένο εαυτό και τη μοναξιά σας και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δείτε τι άλλο δεν λειτουργεί σωστά, τι μπορεί να διορθωθεί και πώς το τραύμα σας να επουλωθεί.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα