Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για την επικείμενη πείνα στην Ανατολική Αφρική μετά από το πέρασμα σμηνών ακρίδων, που καταλήγουν σε περιοχές της Κένυας, του Σουδάν, της Σομαλίας και της Ερυθραίας.
Οι κορμοράνες της ερήμου θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα είδη ακρίδων. Συνήθως πετούν μοναχικά, εκτός από την εποχή της αναπαραγωγής τους, όπου τότε κινούνται ως σμήνος.
Ένα σμήνος μπορεί να αποτελείται από 40 έως 50 εκατομμύρια ακρίδες που μπορούν να φάνε μέχρι και 423 εκατομμύρια λίβρες φυτών ημερησίως, ποσότητα αρκετή για να θρέψει περίπου 2.500 ανθρώπους. Μπορούν επίσης να ταξιδεύουν μέχρι και 150 χλμ. την ημέρα.
«Η επιδημία των βοσκοτόπων είναι χειρότερη από την ξηρασία της Αιθιοπίας και της Σομαλίας για 25 χρόνια και η χειρότερη προσβολή που έπληξε την Κένυα μέσα σε 70 χρόνια”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Qu Dongyu σε δήλωσή του.
Ο Dongyu είπε επίσης ότι το Τζιμπουτί και η Ερυθραία επηρεάζονται τώρα από σμήνη, ενώ η Διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης (IGAD) προειδοποίησε ότι η Ουγκάντα κινδυνεύει επίσης.
Διαβάστε επίσης: Περισσότερες από 20 αφρικανικές χώρες εργάζονται για να δημιουργήσουν το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής»
«Αυτή η κατάσταση έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια ολόκληρης της υποπεριφέρειας», δήλωσε ο Dongyu και τόνισε ότι «η Ανατολική Αφρική αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φοβούμαστε ότι η καταστροφή που άφησαν πίσω τους τα σμήνη θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κακή κατάσταση».
Τα δίκτυα συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης των πτηνών (FEWS), μια υπηρεσία της USAID, δήλωσαν τον Ιούνιο του 2019 ότι η Ανατολική Αφρική αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων καθώς και πείνα και απώλεια καλλιεργειών και ζώων. Εν τω μεταξύ, ο FAO αναφέρει ότι 19 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή αντιμετωπίζουν σήμερα έλλειψη τροφίμων.
Ο FAO προειδοποίησε επίσης για πιθανή επίθεση από νέα σμήνη τον Απρίλιο.
“Μια νέα γενιά ακρίδων αναμένεται να εκκολαφτεί τον Φεβρουάριο και νέα σμήνη αναμένονται στις αρχές Απριλίου που θα συμπέσει με την επόμενη εποχή φύτευσης”, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωσή της.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) λέει ότι τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα – στην περίπτωση της Ανατολικής Αφρικής και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις ευθύνονται για τα σμήνη και ότι οι ακρίδες είναι πιθανό να κινηθούν ως καταστροφικά σμήνη μέχρι τον Ιούνιο.
Ο Ντέιβιντ Φίρι, υποπεριφερειακός συντονιστής του FAO για την Ανατολική Αφρική, είπε σε μια συνάντηση ενημέρωσης της Αφρικανικής Ένωσης: “Πρέπει να δράσουμε άμεσα και σε κλίμακα για να καταπολεμήσουμε και να περιορίσουμε αυτή την εισβολή».
Το είδαμε στο Global Citizen