Σοφές συμβουλές για αρμονικές σχέσεις από τον μοναχό Haemin Sunim

Σοφές συμβουλές για αρμονικές σχέσεις από τον μοναχό Haemin Sunim

Η ζωή με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συγκατοίκους μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη με την πνευματική άσκηση, γιατί απαιτείται να ενεργείτε λαμβάνοντας υπόψη και τους άλλους, είτε απωθώντας είτε μετριάζοντας τις επιθυμίες σας. Το να μην κρίνετε αυτούς που ζουν διαφορετικά από εσάς, όπως και το να προσπαθείτε να τους κατανοήσετε και να τους αποδεχτείτε, αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της πνευματικής άσκησης.

Κάποιες φορές σχηματίζετε τη χειρότερη εντύπωση για κάποιον και η σχέση σας διαλύεται οριστικά. Αν βρεθείτε σε μια τέτοια στιγμή, σταματήστε λίγο.

Καταπολεμήστε την παρόρμηση να πείτε εσείς τον τελευταίο λόγο και να προκαλέσετε μια αμετάκλητη ρήξη γιατί μπορεί να μετανοήσετε για την απόφασή σας και να πείτε στον εαυτό σας: «Έπρεπε να κρατήσω το στόμα μου κλειστό».

Όλοι θέλουμε να ανήκουμε κάπου. Μέσα από τους ανθρώπους που νοιάζονται βαθιά για μας, βρίσκουμε αγάπη και σκοπό στη ζωή μας. Εξάλλου, όλοι είμαστε ατελή όντα που χρειαζόμαστε το ένα το άλλο.

Όταν σας ελκύει πραγματικά ένας άνθρωπος, μην επιχειρήσετε να τον ελέγξετε. Προσπαθήστε μόνο να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μαζί. Μόνο τότε θα μπορέσετε να συναντηθείτε ξανά. Όταν δεν προσπαθείτε να επιβληθείτε στον άλλο και απλώς χαίρεστε τη συντροφιά του, η μεταξύ σας σύνδεση θα αντέξει στον χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Ασφαλείς σχέσεις – Πώς αναγνωρίζουμε έναν «ασφαλή» σύντροφο

Το καλύτερο για δύο ανθρώπους είναι να έλκονται εξίσου μεταξύ τους. Αν το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο είναι πολύ έντονο, μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει τρομακτικό, δυσβάσταχτο ή ενοχλητικό.

Δύο άνθρωποι μπορεί να σχηματίσουν μαι εξαιρετική πρώτη εντύπωση ο ένας για τον άλλο, αλλά η σχέση τους να έχει κακή εξέλιξη γρήγορα. Ο λόγος είναι ότι αντί να ενδιαφερθούν για το αληθινό πρόσωπο που έχουν απέναντί τους σχημάτισαν μια φανταστική εικόνα την οποία προέβαλαν ο ένας στον άλλο.

Αν μια φιλική σας σχέση γίνει ξαφνικά πολύ στενή, καλό είναι να προσέχετε! Αν κάνετε ένα λάθος, ένας τέτοιος φίλος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εχθρό.

Όταν έχετε έρθει τόσο κοντά με ένα άλλο άτομο, τόσο που νιώθετε πως πρέπει να τα λέτε όλα μεταξύ σας, είναι πολύ εύκολο να πληγώσετε ο ένας τον άλλον.

Οι άνθρωποι που δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν μια σχέση, σκεπτόμενοι ότι αν είναι μοιραίο θα συμβεί, συχνά μένουν μόνοι τους στη ζωή. Το άτομο που αποτελεί το «πεπρωμένο» σας δεν θα χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού σας, όπως συνέβη στην ταινία Αμελί. Κανείς δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος χωρίς προεκλογική εκστρατεία, έστω κι αν έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει στις εκλογές. Η δημιουργία μιας καλής σχέσης θέλει κόπο και προσπάθεια.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Haemin Sunim «Αγάπη για το λιγότερο τέλειο» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα