Το σώμα μας είναι τέλειο. Ας το βλέπουμε με τα μάτια της αγάπης.

Το σώμα μας είναι τέλειο. Ας το βλέπουμε με τα μάτια της αγάπης.

Αν κοιτάξετε το σώμα σας, θα δείτε δισεκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς που βασίζονται σε εσάς. Κάθε κύτταρο του σώματός σας είναι ένας τέτοιος οργανισμός, η ζωή του οποίου εξαρτάται από εσάς.
Είστε υπεύθυνοι για όλα αυτά τα όντα. Για τα κύτταρά σας είστε ο Θεός. Μπορείτε να τους προσφέρετε ό,τι έχουν ανάγκη· μπορείτε να τους δείξετε αγάπη ή κακία.

Τα κύτταρα του οργανισμού σας είναι απόλυτα αφοσιωμένα σε εσάς και λειτουργούν όλα μαζί σε αρμονία για χάρη σας. Μπορούμε να πούμε ακόμη κι ότι προσεύχονται σε εσάς. Είστε ο Θεός τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα τι θα κάνετε με αυτή τη γνώση;

Η σχέση ανάμεσα σε εσάς και το σώμα σας, ανάμεσα σε εσάς και σε όλα τα ζωντανά κύτταρα που εξαρτώνται από εσάς, μπορεί να γίνει η ομορφότερη σχέση.
Το σώμα σας και όλα αυτά τα ζωντανά κύτταρα είναι τέλεια στο δικό τους μισό της σχέσης, όπως και ο σκύλος σας είναι τέλειος στο δικό του. Το άλλο μισό είναι του νου σας. Το σώμα σας φροντίζει το δικό του μισό της σχέσης, αλλά ο νους είναι που κακοποιεί το σώμα, που το κακομεταχειρίζεται, που είναι τόσο κακός μαζί του.

Το σώμα σας είναι τέλειο, αλλά όλοι έχουμε αυτές τις ιδέες περί σωστού και λάθους, καλού και κακού, όμορφου και άσχημου. Είναι απλώς θεωρητικές έννοιες, αλλά τις πιστεύουμε, κι αυτό είναι το πρόβλημα.
Με την εικόνα της τελειότητας που έχουμε στο μυαλό μας, περιμένουμε το σώμα μας να έχει μια συγκεκριμένη μορφή, να λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Το απορρίπτουμε, ενώ εκείνο μας είναι εντελώς αφοσιωμένο. Ακόμη και όταν το σώμα μας δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί είναι πέρα από τα όριά του, το πιέζουμε κι αυτό τουλάχιστον προσπαθεί.

Αν το αποδέχεστε όπως είναι, τότε μπορείτε να αποδεχτείτε σχεδόν τους πάντες και τα πάντα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τέχνη των σχέσεων.

Για να δημιουργήσετε μια σχέση που θα σας φτάσει στον παράδεισο, πρέπει να αποδεχτείτε απόλυτα ο σώμα σας. Πρέπει να το αγαπάτε και να του επιτρέπετε απλά να υπάρχει, να προσφέρει, να αποδέχεται χωρίς ντροπή, γιατί η “ντροπή” δεν είναι παρά φόβος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Don Miguel Ruiz “Μαθαίνοντας την αγάπη” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα