Ο σωστός τρόπος για να ξεκινάμε το γεύμα μας

Ο σωστός τρόπος για να ξεκινάμε το γεύμα μας

Για να αρχίσουμε σωστά ένα γεύμα, πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα μεγάλο πιάτο ανάμικτων ωμών λαχανικών που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για πολλούς λόγους:

– Προετοιμάζουν κατάλληλα το πεπτικό σύστημα, φροντίζουν για τις ιδανικές συνθήκες στο στομάχι, έτσι ώστε ο οργανισμός να δεχθεί εύκολα την τροφή που θα ακολουθήσει (ζυμαρικά, ψάρι, όσπρια ή τυρί).

– Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και μικροστοιχεία που συνεργάζονται με τα πεπτικά ένζυμα για τη διαδικασία της χώνεψης.

– Δεν εμποδίζουν την πέψη των άλλων τροφών καθώς δεν απαιτούν συγκεκριμένα γαστρικά υγρά.

– Είναι πλούσια σε νερό (70%) και σε ίνες, κάτι που κάνει την τροφή να “διασχίζει” το πεπτικό σύστημα εύκολα.

– Με τα άφθονα υγρά που περιέχουν, συμβάλλουν στην ανταλλαγή των κυτταρικών υγρών μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά, ενώ απομακρύνει παράλληλα τις τοξίνες.

– Μειώνουν την πείνα που μας οδηγεί να τρώμε ψωμί ή φρυγανιές πριν ακόμα ξεκινήσουμε το φαγητό, ενώ παράλληλα μας εμποδίζει να φάμε πού στη συνέχεια.

– Μπορούμε να φάμε αρκετή ποσότητα, γιατί τα λαχανικά έχουν μικρή θερμιδική αξία, τροφή απολύτως ενδεδειγμένη για κάθε δίαιτα.
Επίσης δεν πρέπει να υποτιμάμε τη μεγάλη ποικιλία των λαχανικών, που μας προσφέρεται κάθε εποχή του χρόνου. Ακόμη μπορούμε να “παίξουμε” με τα σχήματα και τα υπέροχα χρώματα. Γιατί μια τροφή δεν αρκεί να είναι θρεπτική για να είναι ελκυστική, χρειάζεται να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Οι σωστοί κανόνες όταν τρώμε λαχανικά

– Προτιμάμε να καταναλώνουμε κάθε φορά λαχανικά εποχής.
-Επιλέγουμε φρέσκα λαχανικά και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας.

– Επειδή η όραση έχει σαφή σχέση με τη γεύση, δημιουργούμε κάθε φορά πιάτα ξεχωριστά, αυτοσχεδιάζοντας με τα χρώματα και το σχήμα των λαχανικών, έτσι ώστε το πιάτο μας να μας “ανοίγει την όρεξη”.

– Επειδή μερικές φορές το χρώμα αποτελεί δείκτη των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών, επιλέγουμε λαχανικά ανάλογα με τις ανάγκες μας σε θρεπτική αξία.

Για παράδειγμα, τα πράσινα λαχανικά, περιέχουν βιταμίνη C και τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.
Επομένως, ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα έχει ανάγκη μια ποικιλία από βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, που μία ανάμεικτη σαλάτα μπορεί να του εξασφαλίσει σε καθημερινή βάση.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα