Τι είναι το Sotai Ho;

Τι είναι το Sotai Ho;

Το Sotai ho είναι ένα σύστημα κινητικής θεραπείας που ανακαλύφθηκε μετά από σχεδόν 10 χρόνια προσωπικής έρευνας από τον Keizo Hashimoto, M.D. (1897-1993) . Ο Dr. Hashimoto εκπαιδεύτηκε στην δυτική ιατρική και λίγο αφότου άνοιξε την κλινική του, παρατήρησε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει όλους τους ασθενείς του με ορθοπεδικά προβλήματα (μέσω της συμβατικής ιατρικής).

Παρατήρησε όμως επίσης ότι οι ασθενείς του έδειχναν σημάδια βελτίωσης με τη βοήθεια του βελονισμού ή κάποιας άλλης μορφής ορθοπεδικής θεραπείας με χειρισμούς. Αυτό τον παρακίνησε και έτσι ξεκίνησε να συλλέγει γνώσεις από παραδοσιακούς θεραπευτές.

Αφού πειραματίστηκε με διάφορες μορφές παραδοσιακής θεραπείας, ο Dr. Hashimoto συμπέρανε ότι «όταν το ανθρώπινο πλαίσιο είναι σωστά ευθυγραμμισμένο και εναρμονισμένο, οι ασθενείς θεραπεύονται γρηγορότερα». Ύστερα, ανακάλυψε ότι οι παραμορφώσεις στη δομή θα μπορούσαν να διορθωθούν, κατευθύνοντας το σώμα στο μονοπάτι της ελάχιστης δυνατής αντίστασης ή στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης άνεσης και ανακούφισης.

Συνόψισε ότι η διαδικασία μιας πάθησης συμβαίνει με την ακόλουθη σειρά:

  • Το πρόβλημα εμφανίζεται στο σώμα ως μια στροφή – αλλαγή στο κέντρο της βαρύτητας. Οι καταπονημένοι μύες και το στρες είναι συνήθως αυτοί που δημιουργούν την ανισορροπία.
  • Μία μη φυσιολογική αίσθηση κάνει την εμφάνισή της στο σώμα, όπως πόνος και δυσκαμψία.
  • Στη συνέχεια, δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην κίνηση.
  • Η πάθηση πια διαμορφώνεται πλήρως και τώρα μπορούν να διαγνωστούν τα συμπτώματα.

Ο Hashimoto θεωρούσε ότι η θεραπεία ακολουθεί την παρακάτω δομή:

  • Διορθώνουμε τη δομική ανισορροπία μέσω της σωστής κίνησης (Sotai ho).
  • Η μη φυσιολογική αίσθηση αρχίζει να εξαφανίζεται σταδιακά.
  • Τα συστήματα αρχίζουν να λειτουργούν σωστά και το σώμα ανακτά την κινητικότητά του.
  • Το σώμα μένει ευθυγραμμισμένο και ο ασθενής ξανακερδίζει την πλήρη υγεία του.

Με αυτό ως πλαίσιο αναφοράς του, ο Hashimoto άρχισε να εφαρμόζει συστηματικά το Sotai ho στην κλινική του με πολύ θετικά αποτελέσματα. Επίσης, παρατήρησε ότι όταν οι ασθενείς κινούνταν με έναν τρόπο που τους έκανε να νιώθουν καλά, ωφελούσαν τελικά το σώμα τους. Πίστευε ότι όταν κινούμαστε, ο νους μας αναγκάζει το σώμα μας να κινείται με έναν πολύ περιοριστικό, αφύσικο τρόπο.

Ακόμα και καθώς περπατάμε, είμαστε σε μια αφύσικη κατάσταση, καθώς το κέντρο βαρύτητάς μας κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη. Το κλειδί είναι να ηρεμήσουμε το νου μας και να αφουγκραστούμε το σώμα, ώστε να βιώσουμε ελευθερία κινήσεων.

Πέρα από τον τρόπο που το σώμα κινείται, η φιλοσοφία του Hashimoto για την υγεία είναι η ακόλουθη: αναπνοή, διατροφή, κίνηση και σκέψη. Αυτές οι τέσσερις πρακτικές συνιστούν τη διαδικασία της ζωής και μπορούν να εμπλουτίσουν ή να στερήσουν από την εμπειρία μας με βάση τις επιλογές μας.

Αναπνοή: Το κλειδί είναι να βρούμε έναν τρόπο αναπνοής που να διέπεται από συνειδητότητα και ευκολία/ άνεση. Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή δέκα με είκοσι φορές μέσα στην ημέρα θα μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε το αυτόνομο νευρικό σύστημα και θα συνδέσει το νου με το σώμα μας (yin και yang). Η αναπνοή είναι απαραίτητη για την επιβίωση και όσο βαθύτερη είναι η αναπνοή σας, τόσο καλύτερη η υγεία σας.

Διατροφή: Ο Dr. Hashimoto πρότεινε ο κάθε ασθενής να βρει το διατροφικό πρόγραμμα που εξυπηρετεί περισσότερο την υγεία του με απώτερο στόχο και χαρακτηριστικό την ισορροπία.

Η έκφραση ευγνωμοσύνης για την ενέργεια και τη ζωή που μας παρέχει η τροφή είναι μεγάλης σημασίας. Προσπαθήστε να γευματίζετε, ενώ κάθεστε σε ένα χαλαρό περιβάλλον. Δεν είναι τόσο πολύ το τι τρώμε, αλλά το πώς τρώμε και χωνεύουμε το φαγητό. Υιοθετήστε τον κανόνα του 80%, δηλαδή αν νιώθετε 80% κορεσμό, σταματήστε την κατανάλωση φαγητού. Καταναλώστε φρέσκα λαχανικά, ψάρια και φυσικές τροφές που προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία και αποφύγετε τα επεξεργασμένα.

Κίνηση: Το να αφουγκραστούμε το σώμα μας αποτελεί το πρώτο βήμα στη σωστή κίνηση. Αν ο τρόπος με τον οποίο κινείστε σας δίνει την αίσθηση ότι περιορίζεστε ή πονάτε, τότε το σώμα σας λέει να κινηθείτε σε διαφορετική κατεύθυνση. Ολόκληρη η δομή μένει αλληλοσυνδεμένη σαν αλυσίδα, όπου ένας αδύναμος σύνδεσμος μπορεί να βλάψει όλο το σύστημα.

Όταν κάποιος παραπονιέται για πόνο στους γοφούς και στον αυχένα, μπορεί να το αντιλαμβάνεται ως δύο διαφορετικά προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για εκφράσεις του ίδιου προβλήματος. Βρίσκοντας την κίνηση που δημιουργεί περιορισμό και ύστερα κινούμενοι προς την αντίθετη κατεύθυνση προσκαλούμε το σώμα να χαλαρώσει και να θεραπευτεί.

Πνευματικότητα/ Σκέψεις: Ο Dr. Hashimoto είχε πει «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στο τιμόνι της μοίρας μας». Η ευγνωμοσύνη για τη ζωή και οι θετικές σκέψεις βοηθούν φυσικά έναν άνθρωπο με μη περιοριστικό τρόπο. Αυτή η ίδια αρχή κίνησης χωρίς πίεση ισχύει και για τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αλλάζοντας απλά τον τρόπο που σκέφτεται κάποιος, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κινείται και νιώθει.

Το Sotai ho μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε φάση της ζωής σας. Συχνά, οι απλούστερες έννοιες είναι και οι πιο δύσκολες να εφαρμοστούν και να τελειοποιηθούν. Οι διδασκαλίες του Dr. Hashimoto μπορεί να σας φαίνονται ασυνήθιστα εύκολες, αλλά περιέχουν μεγάλο βάθος που κρατά συνδεδεμένα το σώμα με το νου.

 

Εκδήλωση στην Εναλλακτική Ατζέντα

Sotai Corrective Bodywork Summer Intensive そうたいほう | Διακοπές και Εκπαίδευση στην Εύβοια

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα