Σουηδία: Εμφυτεύσιμα τσιπ αντί για ταυτότητες και πιστωτικές κάρτες

Σουηδία: Εμφυτεύσιμα τσιπ αντί για ταυτότητες και πιστωτικές κάρτες

Ένας νέος τύπος βιομηχανίας έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα, θα έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά.

Πρόκειται για τη βιομηχανία κατασκευής ανθρώπινων εμφυτεύσιμων μικροτσίπ, η οποία ήδη αποφέρει κέρδη πολλών δις δολαρίων, η δε ζήτηση των προϊόντων της ξεπερνά μέχρι στιγμής τη δυνατότητα παραγωγής τους.

Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προτρέπουν τους πολίτες τους να επιλέξουν αυτό τον τρόπο συναλλαγών αλλά και πολλοί από τους πολίτες, επιθυμούν την τοποθέτηση μικροτσίπ στο σώμα τους, προκειμένου να απαλλαγούν από τις κουραστικές συναλλαγές με κάρτες και ταυτότητες, στις τραπεζικές τους συναλλαγές, στην εργασία τους κλπ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χιλιάδες πολίτες της Σουηδίας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εμφύτευση μικροτσίπ, για να αντικαταστήσουν τις ταυτότητες και τις κάρτες τους.

Τα τσιπ αυτά, εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα, ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη, χρησιμοποιούν τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού επιπέδου και μπορούν να αντικαταστήσουν όλες τις βασικές κάρτες που χρησιμοποιούμε συνήθως στις συναλλαγές μας.

Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές και προσδοκούν οι χρήστες, το εμφύτευμα θα διευκολύνει πολύ τις καθημερινές τους συναλλαγές, θα κερδίζουν χρόνο και θα απαλλαγούν από το άγχος της απώλειας των καρτών καθώς και από όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζονται για την ανάκτησή τους.

Οι Σουηδοί πολίτες που επιθυμούν να τοποθετήσουν στο χέρι τους το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ είναι τόσοι πολλοί που, η κύρια εταιρεία που τα διοχετεύει στην αγορά, αδυνατεί να ανταποκριθεί, στα αιτήματα που λαμβάνει.

Οι εταιρείες κατασκευής παραδέχονται ότι, τα μικροτσίπ αυτά μπορούν να χακαριστούν αλλά πολύ δυσκολότερα, λόγω του μικρού μεγέθους τους.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για το τί θα μπορούσε να συμβεί, αν ένα κακόβουλο λογισμικό εισέβαλε στο μικροτσίπ, αφού τα πλεονεκτήματά τους θα μπορούσαν όλα, να στραφούν εναντίον του χρήστη!

Ο ερευνητής Marc Gasson από το πανεπιστήμιο του Reading, χακάροντας το δικό του εμφύτευμα, θέλησε να μεταφέρει κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστές με τους οποίους θα ερχόταν σε επαφή.

Όπως ο ίδιος είπε, «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως οι εν λόγω συσκευές δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να κλείσουν εύκολα» και αυτό καθιστά τα εμφυτεύματα ιδιαίτερα επικίνδυνα, σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να ξεπεράσει τις ασφαλιστικές τους δικλείδες.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα