Το μοναδικό σουηδικό πατινάζ σε μαύρο πάγο, που δημιουργεί υπερκόσμιους ήχους καθώς ραγίζει – «Βίντεο»

Το μοναδικό σουηδικό πατινάζ σε μαύρο πάγο, που δημιουργεί υπερκόσμιους ήχους καθώς ραγίζει - «Βίντεο»

Ο λεπτός, μαύρος πάγος, είναι ο πάγος όπου μόλις έχει αρχίσει να παγώνει πάνω στην επιφάνεια μιας ήρεμης λίμνης, στις αρχές του χειμώνα της Σκανδιναβίας.

Είναι αρκετά λεπτός, τόσο, που να μην έχει πάρει ακόμα το λευκό του χρώμα. Είναι τόσο παχύς, όσο χρειάζεται για μια συναρπαστική βόλτα πατινάζ πάνω στην επιφάνειά του, που ραγίζει προκαλώντας υπερκόσμιους ήχους.

Ο πατινέρ Χένρικ Τριγκ βρήκε έναν τρόπο να κάνει ενδιαφέροντες τους μεγάλης διάρκειας χειμώνες της Σουηδίας, κάνοντας πατινάζ πάνω στον μαύρο πάγο των λιμνών, που μόλις έχει δημιουργηθεί από τα πρώτα κρύα.

Το σκανδιναβικό πατινάζ είναι το στυλ που χρησιμοποιεί ο ΧένρικΤριγκ και ο φωτογράφος Μάρτιν Άγνε που τον συνοδεύει. Αυτό το στυλ πατινάζ είναι μια μεγάλη παγοδρομία πάνω σε λίμνες. Η απόσταση που καλύπτεται κατά τις παγοδρομίες αυτές, μπορεί να φτάσει και τα 100 χιλιόμετρα την ημέρα.

Ο Τριγκ έχει εκδώσει δύο βιβλία σχετικά με αυτό το είδος του πατινάζ και δηλώνει: «Η ανταμοιβή είναι να ακούσεις τον πάγο να τραγουδά, να λυγίζει και να σπάει χωρίς να πέφτει. Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όταν γνωρίζετε τι να κάνετε, αν έχετε τον σωστό εξοπλισμό και αν γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιήσετε. Πάμε κάθε χειμώνα και διασχίζουμε μεγάλες αποστάσεις, επειδή πάμε πολύ γρήγορα και έχουμε στεγνά ρούχα μαζί μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε το πατινάζ.»

Φυσικά, το να κάνει κάποιος πατινάζ πάνω σε πάγο που ραγίζει, δεν είναι κάτι εύκολο. Ο Μάρτιν Άγνε εξηγεί: «Η τρισδιάστατη κατανομή της πίεσης, αποτρέπει το σπάσιμο του πάγου. Είναι η ίδια αρχή, όπως για ένα τόξο ή έναν θόλο. Το βάρος του σκέιτερ αναγκάζει τον πάγο να λυγίσει σαν αψίδα. Ακόμη και αν σχηματιστεί ρωγμή, η συμπιεστική δύναμη από τον περιβάλλοντα πάγο,τον ωθεί από τα πλάγια προς τα πάνω».

Ο ήχος του πάγου όταν ραγίζει και σπάει μέσα στο χειμωνιάτικο τοπίο είναι κάτι που σίγουρα πολύ λίγοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν. Στο βίντεο που ακολουθεί, ακούγεται η μουσικότητα του παγωμένου στοιχείου καθώς υποχωρεί κάτω από το ανθρώπινο βάρος.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα