Σπονδυλική στήλη: Ο βασικός άξονας στο σώμα μας

therapevontas-spondyliki-stili

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα τέλειο όργανο. Αποτελείται από 33 οστά, τους σπονδύλους. Στο εσωτερικό της βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός και η αρχή των νεύρων και στο εξωτερικό της βρίσκονται μύες και σύνδεσμοι.

Χωρίζεται σε 5 τμήματα που λέγονται μοίρες:

1) Η αυχενική μοίρα κοινώς αυχένας, που αποτελείται από 7 σπονδύλους και ξεκινάει από τη βάση του κεφαλιού.

2) Η θωρακική μοίρα που αποτελείται από 12 σπονδύλους.

3) Η οσφυϊκή μοίρα ή μέση που αποτελείται από 5 σπονδύλους.

4) Η ιερή μοίρα που αποτελείται από 5 σπονδύλους που είναι ενωμένοι μεταξύ τους και συνθέτουν το ιερό οστό και

5) Η κοκκυγική μοίρα που αποτελείται από 4 μικρούς σπονδύλους που είναι ενωμένοι μεταξύ τους και συνθέτουν τον κόκκυγα. Η σπονδυλική στήλη, δεν συντονίζει μόνο την αλληλεπίδραση μεταξύ των δραστηριοτήτων των οργάνων αλλά είναι και το κεντρικό κανάλι για την μετατροπή της ζωτικής μας ενέργειας.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης είναι και πολλά και συχνά. Προσωπικά, δεν γνωρίζω κανέναν που δεν έχει παραπονεθεί κάποια στιγμή για πόνο στη μέση ή στην πλάτη ή στον αυχένα. Ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο και διάφορα άλλα, είναι όροι που όλοι μας ακούμε συχνά και ακόμη χειρότερα, έχουμε βιώσει κάποτε στη ζωή μας.

Το να διατηρούμε σε καλή κατάσταση την σπονδυλική μας στήλη σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε μια ποιοτικότερη ζωή, σε κάθε ηλικία. Σήμερα, που η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι διαθέσιμη σε όλους, δεν υπάρχει δικαιολογία για την άγνοια που συνήθως φέρνει μαζί και πόνο!

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα