Με έναν καταπληκτικό τρόπο, το μυαλό μας, από απίστευτα νεαρή ηλικία, έχει την φυσική τάση να παίρνει αποφάσεις που ευνοούν το καλό.
Το Κέντρο Γνώσης Βρεφών (Infant Cognition Center) στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στο οποίο εξετάζεται κατά πόσο τα βρέφη έχουν έμφυτη την αίσθηση της ηθικής, έχει συγκεντρώσει σοβαρές ενδείξεις γι’ αυτό.
Σε ένα πείραμα, παρουσιάζεται στο βρέφος μια παράσταση με τρεις κούκλες. Μια κούκλα προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί, αλλά το καπάκι είναι πολύ βαρύ κα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της. Η κούκλα στα δεξιά την βοηθά και ανοίγουν μαζί το κουτί. Αντίθετα η κούκλα στα αριστερά κλείνει με δύναμη το καπάκι, αρνούμενη να βοηθήσει.
Το βρέφος παρακολουθεί αυτό το μικρό θεατρικό και στη συνέχεια έχει την επιλογή να παίξει με την «καλή» ή με την «κακή» κούκλα. Τα βρέφη σε ποσοστό 80% επιλέγουν την καλή κούκλα, και μιλάμε για βρέφη ηλικίας τριών μηνών.
Παρόμοια, αν ένα βρέφος, το οποίο μόλις έχει ξεπεράσει τη φάση του μπουσουλίματος, δει να πέφτει κάτι από τη μητέρα του στο πάτωμα, πολύ πρόθυμα θα το σηκώσει και θα της το επιστρέψει.
Μπορούμε μόνο να εικάσουμε από πού πηγάζει αυτή η προδάθεση για καλή συμπεριφορά, η οποία ωστόσο αποτελεί το σπόρο της σοφίας. Φυσικά οι καταστάσεις δεν είναι πάντα τόσο απλές, ούτε τα βρέφη πάντα τόσο καλά.
Το εργαστήριο του Γέιλ διενεργεί επίσης ένα πείραμα κατά το οποίο η «κακή» κούκλα τιμωρείται, και κάποια βρέφη δείχνουν να τείνουν υπέρ της τιμωρίας της κούκλας αντί της συγχώρεσής της. Αυτός μπορεί να είναι ο σπόρος της λογικής «εμείς εναντίον αυτών», η οποία, σύμφωνα με ερευνητές, είναι επίσης έμφυτη.
Ο σπόρος της καλοσύνης, αν πρόκειται να ευδοκιμήσει, χρειάζεται χρόνια διδασκαλίας και εμπειρίας. Η καλλιέργεια του καλού συντελείται αόρατα, και πρέπει να έχετε πίστη για να συνεχίσετε προς αυτή την κατεύθυνση.
Βλέποντας την εποχή μας απέξω, θα αντιληφθούμε ότι πολύ ορατά γεγονότα, όπως πόλεμοι, εγκλήματα και βία, επισκιάζουν τη σοφία. Ο νέος μεγάλος σωτήρας είνα η τεχνολογία, και αφού το 80% των σπουδαστών στην Κίνα είναι μηχανικοί, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η χώρα αυτή.
Ρωτήστε οποιονδήποτε ποια θα είναι η λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον υπερπληθυσμό ή την παγκόσμια εξάπλωση του AIDS και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σας πει ότι βασίζει τις ελπίδες του σε κάποια επιστημονική ανακάλυψη του μέλλοντος. Ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν ότι θα σωθούμε από τη σοφία είναι πραγματικά ελάχιστος.
Αυτό ωστόσο είναι κοντόφθαλμο. Παρά την προδοσία της ιστορίας, η σοφία έχει διαπρέψει στη μάχη κατά της ανθρώπινης απερισκεψίας. Η φύση της σοφίας πηγάζει από μέσα μας, αλλάζοντας την κατεύθυνση της ανώτερης συνείδησης. Είμαστε πλάσματα με όραμα. Το ένστικτό μας μας κάνει να κινούμαστε προς το φως. Τι εννοεί ο ποιητής Ουίλιαμ Μπλέικ όταν λέει: «Και σε όλη την αιωνιότητα σε συγχωρώ κα με συγχωρείς;»
Η πρόταση αυτή δεν έχει κανένα νόημα αν εστιάζετε στον πόλεμο κα στις μάχες που γεμίζουν την αιματοβαμμένη ιστορία. Αλλά εάν είστε πεπεισμένοι ότι το καλό υπάρχει, αυτό είναι σοφία.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Το Μέλλον τουΘεού» από τις εκδόσεις Πεδίο